«Ολοκληρώνονται σταδιακά και με επιτυχία οι καθαρισμοί των παραλιών του Σαρωνικού», τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο κ. Σαντορινιός μιλώντας στους ραδιοσταθμούς Real και Σκάι ανέφερε ότι
«μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι περιοχές που αναφέρονται ως Αθηναϊκή Ριβιέρα, πλην της περιοχής του Αθλητικού Κέντρου του Αγ. Κοσμά, του Αγ. Αλεξάνδρου στο Ελληνικό και στις Καμπάνες στη Γλυφάδα. Αυτό σημαίνει ότι και εμείς, με τη σειρά μας, θα συνεχίσουμε την απόδοση των παραλιών στους Δήμους. Για τη Σαλαμίνα, η εκτίμησή μας είναι ότι οι εργασίες σε θάλασσα, ακτή και βυθό θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοέμβρη».
«Στις περισσότερες περιοχές τα υπολείμματα πετρελαίου στο βυθό έχουν μαζευτεί. Αυτή τη στιγμή, για τον ίδιο σκοπό, επιχειρούν δύτες καθώς και μηχανικά μέσα στην περιοχή της Σαλαμίνας (Θεατράκι και Λιμνιώνα) και του Αγ. Αλέξανδρου στο Ελληνικό».
Επίσης ο υφυπουργός χαρακτήρισε παραπειστικό το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν απεικονίζει την πραγματική κατάσταση και ότι «στοχεύει στο να πλήξει την καλή δουλειά που γίνεται. Ιδιαίτερα στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού».
«Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είπε ο κ. Σαντορινιός, γιατί ενώ η εφημερίδα έχει στα χέρια της την Έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ, επιλέγει να αποτυπώσει πχ. για το Μεγάλο Καβούρι, το Ασκληπιείο Βούλας και το Φλοίσβο, είτε τις υψηλές τιμές που είχαν καταγραφεί στην αρχή, λίγες μέρες δηλαδή μετά τις 13/9, όταν και προσβλήθηκε από τη ρύπανση αυτό το μέτωπο, είτε τις μετρήσεις της 10/10/17».
«Επιλεκτικά, ανέφερε, παρουσιάζεται στο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ μια λανθασμένη εικόνα καθώς δεν αναφέρεται πχ. ότι στο Φλοίσβο οι ρύποι είναι 14,1 μg/L από 100 μg/L που ήταν ή ότι στο Μεγάλο Καβούρι, στις 3/10/17 η μέτρηση έδειξε 2,0 μg/L από 89 μg/L που ήταν στις 18/9/17».
«Ακόμη περισσότερο, συμπλήρωσε, η εφημερίδα, παραθέτοντας στοιχεία υψηλών μετρήσεων θα έπρεπε να σημειώσει, όπως αναφέρεται και στην Έκθεση, ότι πολλά δείγματα εμφανίζουν μεγάλη συγκέντρωση ρύπων, γιατί στις αντίστοιχες περιοχές γίνονταν ακόμη εργασίες αντιρρύπανσης. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν την πλύση βράχων και τον καθαρισμό άμμου με πιεστικό. Τα υπολείμματα αυτών θεωρούνται προϊόντα καθαρισμού και μαζεύονται εκ νέου από τη θάλασσα, άρα λογικό είναι να έχει συγκέντρωση ρύπων εκείνη τη στιγμή στην περιοχή».
«Η δουλειά που γίνεται είναι πολύ καλή. Φαίνεται από τις τιμές των περιοχών στις οποίες έχουν τελειώσει οι εργασίες. Χαρακτηριστική είναι η περιοχή του ίδιου του ΕΛΚΕΘΕ, όπου στις 10 Οκτώβρη είχε 110 μg/L και τώρα έχει 2,5 μg/L, ενώ το κέντρο υδροδοτείται πια κανονικά από τις ίδιες τις εγκαταστάσεις του, όταν την περίοδο της μόλυνσης είχαμε αναγκαστεί να εγκαταστήσουμε βυτίο νερού για να μην διακοπούν τα πειράματα. Είμαι σίγουρος, ότι μετά από μια βδομάδα, σε περιοχές όπως ο Άγιος Κοσμάς ή κάποια σημεία στη Γλυφάδα, που στην έκθεση αποτυπώνονται με τιμές όπως 60 μg/L επειδή γίνονταν εργασίες, θα έχουμε μικρότερη συγκέντρωση πετρελαιοειδών», είπε ο κ. Σαντορινιός.