Άρθρο Localit 16 Οκτωβρίου, 2020

Ν. Χαρδαλιάς: Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας

Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση, όμως με μεγάλη πίεση, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα. «Ναι μεν η Ελλάδα δείχνει μια σταθερότητα, η σταθερότητα αυτή όμως είναι εξαιρετικά εύθραυστη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και σημείωσε ότι όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει για κανένα λόγο να εφησυχάσουμε, να επαναπαυτούμε, γιατί τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν.

Περαιτέρω επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας, σε μια επικίνδυνη φάση της πανδημίας και προσέθεσε ότι η ενεργοποίηση του επιπέδου του συναγερμού 4 για την Κοζάνη κρούει τον κώδωνα σε όλη τη χώρα.

Επισήμανε ότι το αυξημένο ιϊκό φορτίο που παρατηρείται στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4.

Απηύθυνε ισχυρότατη σύσταση στους κατοίκους της ΠΕ Κοζάνης για αποφυγή όλων των περιττών μετακινήσεων και κατά γράμμα τήρηση των μέτρων.

Απαντώντας σε ερωτήματα που διατυπώνονται σε ό,τι αφορά τη λήψη περαιτέρω μέτρων στα σχολεία στην περιοχή της Κοζάνης, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η εκ περιτροπής λειτουργία προβλέπεται στο επίπεδο συναγερμού 4 όταν υπάρχουν συρροές εντός των σχολείων. Στην Κοζάνη από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί συνολικά 20 κρούσματα στη σχολική κοινότητα, από τα οποία 4 είναι εκπαιδευτικοί, 15 μαθητές και ένα αφορά σε λοιπό σχολικό προσωπικό και σε καμία περίπτωση δεν έχει υπάρξει συρροή εντός σχολικής μονάδας και δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων στην Κοζάνη.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αύριο θα μεταβεί με τους γενικούς γραμματείς Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας στην περιοχή της Κοζάνης, όπου θα συμμετέχουν σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής και τους 4 δημάρχους.

Στη συνέχεια θα μεταβούν στα Γιάννενα, όπου θα συναντηθούν με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και του συνεργάτες του. Τόνισε πως και στα Γιάννενα η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους και της περιοχής της Ηπείρου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων.

508 τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο 

Σε 508 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24.450, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες. Οι 3.454 (14,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.893 (40,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 81 συμπολίτες μας.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 24 (29,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95,1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 255 ασθενείς. 
Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 490 θανάτους συνολικά στη χώρα, 184 (37,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ευαίσθητη η τάση σταθεροποίησης στην Αττική

Η επιδημία εξακολουθεί να έχει ως κέντρο βάρους την περιφέρεια Αττικής -σήμερα είχαμε 227 κρούσματα- με κάποια σημάδια σταθεροποίσης, ενώ σε άλλες περιοχές φαίνεται να υπάρχουν αυξητικές τάσεις, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

   «Ήπιες αυξητικές τάσεις έχει ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην Ελλάδα με τον αριθμό να ξεπερνάει τα 400 ανά ημέρα κρούσματα -σήμερα καταγράφηκαν για πρώτη φορά 508 διαγνώσεις». Όπως είπε ο καθηγητής η τάση σταθεροποίησης της επιδημίας που παρατηρήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική φαίνεται να είναι ευαίσθητη.

   Ο κυλιόμενος ανά εβδομάδα συνολικός αριθμός διαγνώσεων παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση στο δεύτερο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου περίπου 80%, ενώ την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου παρουσιάζει αυξομειώσεις μεταξύ 1.200 και 1.300 διαγνώσεων ανά εβδομάδα. «Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από την μία στιγμή στην άλλη».

   Με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να γύρει την ζυγαριά προς την επιδημική αύξηση.

   Εντός των τελευταίων ημερών είχαμε άνοδο της επιδημίας σε άλλες περιφερειακές ενότητες, όπως τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός όσων χρειάζονται μηχανική υποστήριξη ενώ αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγει, αγγίζοντας ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος θανόντων τους 7 ανά ημέρα.

   Η πανδημία του covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα έχει ξεκινήσει μια νέα επιταχυνόμενη φάση σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε καθημερινές διαγνώσεις προσεγγίζοντας τις 400.000 ανά ημέρα και το σύνολο των διαγνώσεων από την αρχή της πανδημία φαίνεται να προσεγγίζει τα 40 εκατ., εκ των οποίων τα 7,2 εκατ. αφορούν την Ευρώπη, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

    Ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν από την νόσο δεν έχει προς το παρόν παρουσιάσει ανάλογη αύξηση και κυμαίνεται σε περίπου 6.000 ανά ημέρα.

   Στην Ευρώπη οι πέντε χώρες με τον υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων είναι η Ρωσία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

   Αυστηρά μέτρα περιορισμού έχουμε σε Τσεχία, Γαλλία το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτιμούμε ότι δεν είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμερα χωρίς όμως να αποκλείουμε να κάνουμε λάθος

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή στη χώρα, ο κ. Μαγιοργκίνης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μια ακριβής εκτίμηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς. «Εκτιμούμε ότι δεν είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμερα χωρίς όμως να αποκλείουμε να κάνουμε λάθος» τόνισε.

   Ο κ. Μαγιοργκίνης ανέφερε ότι από τα 508 σημερινά κρούσματα, τα 227 αφορούν την Αττική και τα 63 την Θεσσαλονίκη, παρατηρώντας ότι υπάρχει αύξηση νέων διαγνώσεων στην περιφέρεια της χώρα.

   Αναφερόμενος στους διασωληνωμένους, είπε ότι είναι σταθερά πάνω από 80 καθημερινά, έχοντας αγγίξει και τους 100. Ωστόσο, παρατήρησε ότι προς το παρόν, το σύστημα υγείας, παρότι πιέζεται, δείχνει να αντέχει.

   Προβληματισμό δημιουργεί το στοιχείο που αφορά όσους καταλήγουν από κορονοϊό καθώς παρατηρείται αύξηση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, από τους πέντε στους επτά. Όπως είπε ο καθηγητής πρόκειται κυρίως για ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών με αρκετά υποκείμενα νοσήματα.

   Όταν ρωτήθηκε για το δείκτη ΡΤ1 και αν αυτός σχετίζεται με την αύξηση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι ο αριθμός αυτός δεν σχετίζεται με τους νεκρούς, αλλά δείχνει ότι «η επιδημία βρίσκεται σε μία κατάσταση ανακύκλωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Κατά περιόδους βρισκόμαστε πάνω από το ένα ή κάτω από το ένα όσον αφορά αυτόν το δείκτη» συμπλήρωσε ο κ. Μαγιοργκίνης και τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των θανόντων είναι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου «να προστατέψουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας καθώς αυτός είναι ο ευάλωτος πληθυσμός αυτή τη στιγμή».

   Όπως παρατήρησε το κέντρο βάρους της επιδημίας παραμένει στην Αττική, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε αν η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.

   Αυτό που παρατήρησε είναι ότι υπάρχει ανοδική τάση σε άλλα σημεία της χώρας. «Είναι επιβεβλημένη πλέον η αυστηρή τήρηση των μέτρων από όλους καθώς η πτώση της θερμοκρασίας θα σημάνει και αύξηση της μεταδοτικότητας», κατέληξε.

Β. Κοντοζαμάνης: Ο διαγνωστικός έλεγχος του κορονοϊού είναι ένα δημόσιο αγαθό και η πολιτεία το προσφέρει δωρεάν εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις διεξαγωγής του

Εφόσον κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις να κάνει το τεστ για covid-19 μπορεί να το κάνει δωρεάν, επανέλαβε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Για λογαριασμό του κράτους γίνονται τεστ και στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με τιμή πέντε φορές κάτω από την αρχική τιμή, στο πλαίσιο αύξησης της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας σε τεστ, είπε ο υφυπουργός.

«Όποιο τεστ γίνεται στον ιδιωτικό τομέα δεν σημαίνει ότι το πληρώνει ο ιδιώτης από την τσέπη του» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι κάθε πολίτης που πρέπει να κάνει το τεστ εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις διεξαγωγής του δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ.

Ανέφερε μάλιστα ότι έχουν αυξηθεί και τα σημεία που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στο δημόσιο τομέα, τονίζοντας με έμφαση ότι ο πολίτης προσέρχεται, αξιολογείται και εφόσον πληροί τα κριτήρια το τεστ γίνεται.

Δεν υπάρχει λόγος είπε να συνταγογραφηθεί το τεστ όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις διαγνωστικών ελέγχων. «Ο διαγνωστικός έλεγχος του κορονοϊού είναι ένα δημόσιο αγαθό, η πολιτεία το προσφέρει δωρεάν και όποιος πρέπει να το κάνει θα το κάνει».

Ανέφερε επίσης ότι εκτός από τις κινητές μονάδες υπάρχουν και επιπλέον μηχανήματα, αυξάνοντας την παραγωγική δυνατότητα για περισσότερα τεστ εάν χρειαστεί. Ακόμη υπάρχουν και τα ταχέα τεστ, πιστοποιημένα από τον ΠΟΥ, τα οποία η Ελλάδα προμηθεύτηκε από τις πρώτες χώρες και όλα αυτά, όπως είπε, «μας δίνουν την δυνατότητα να έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου, εντός 24 ωρών, όταν σε άλλες χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας το αποτέλεσμα του τεστ μπορεί να κάνει τρεις και τέσσερις ημέρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στο υψηλότερο 20% του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων, κατατάχθηκε ο Δήμος Τρίπολης

Στο υψηλότερο 20% σε τουλάχιστον μία από τις κατηγορίες του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων κατατάχθηκε ο…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιωάννινα: Εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης για τη μεταστέγαση των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων

Επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε ο Δήμος Ιωαννιτών από το υπουργείο Εσωτερικών για…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανοιχτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

Ανοικτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια, για την εορταστική περίοδο, στις επτά Δημοτικές Ενότητες της πόλης,…