Άρθρο Localit 03 Δεκεμβρίου, 2024

Ν. Χαρδαλιάς: Τα τέσσερα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για την περιφέρεια Αττικής

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής με Αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερικών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Τα τέσσερα βασικά ζητήματα άμεσης προτεραιότητας της Περιφερειακής Αρχής παρουσίασε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς στην αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, του θεσμικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προωθεί την τοπική δημοκρατία (αποτελείται από εκπροσώπους 46 κρατών – μελών) κατά τη συνάντηση τους, στο γραφείο του.
Πρόκειται για τη θωράκιση της Αττικής έναντι της κλιματικής κρίσης (αντιπλημμυρικά έργα, μέτρα πρόληψης κατά των πυρκαγιών), το κυκλοφοριακό, η διαχείριση των απορριμμάτων και η ενίσχυση του «πρασίνου» στο αστικό περιβάλλον.
Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι προκλήθηκε έντονη συζήτηση γύρω από την πρόταση που κατέθεσε στην πρόσφατη Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, στις Βρυξέλλες, σχετικά με τη θέσπιση ενός μόνιμου χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης των Περιφερειών, για έργα προστασίας από τους φυσικούς κινδύνους. Αναφορικά με το προβληματισμό ως προς τον τρόπο που θα μπορούσε να υλοποιηθεί η πρόταση του, ο κ Χαρδαλιάς παρατήρησε πως “οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει για τολμηρές αποφάσεις στο κρίσιμο αυτό ζήτημα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Για το ζήτημα της αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων, ” που συναντά κανείς σχεδόν σε κάθε πτυχή της δημόσιας Διοίκησης, με συνέπεια κάθε φορά που κάτι πάει στραβά, ο ένας φορέας να πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών στον άλλον “, όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τα μέλη του Κογκρέσου ξαφνιάστηκαν, υπογραμμίζοντας : ” είναι αυτονόητο κάθε υπηρεσία να πρέπει γνωρίζει επακριβώς το αντικείμενό της και το πεδίο των αρμοδιοτήτων της, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα κράτη-μέλη”.
Ο περιφερειάρχης τόνισε πως αγωνίζεται για να μπει τέλος σε αυτό το «γαϊτανάκι», προτάσσοντας την Μητροπολιτικότητα. Ένας φορέας δηλαδή, να αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ένα έργο ( σχεδιασμός, υλοποίηση και λογοδοσία) όπως επισήμανε, τονίζοντας: «Εμείς, εάν μας δοθεί από την Πολιτεία αυτή η ευθύνη, είμαστε έτοιμοι να την αναλάβουμε».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 18 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε τροχιά επανεξέτασης ο Ν. 4830/21: Διάλογος ΚΕΔΕ-Νέμεσις

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Α’ Αντιπρόεδρος…

Ρεπορτάζ 18 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Νισύρου: Σε εφαρμογή η σύμβαση αναβάθμισης του Δημοτικού Ελικοδρομίου

Δήμαρχος Νισύρου: «Πρόκειται για μια επένδυση που εξυπηρετεί άμεσα το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα…

Ρεπορτάζ 05 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλλική Σκάλα Λαυρίου: Με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο η αποκατάσταση

Εξασφαλίστηκε Χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της Γαλλικής Σκάλας Μεταλλείων Λαυρίου – Σημαντικό βήμα ανάδειξης της…