«Το στοίχημα παραμένει ένα: Η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων. Δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα μέτρα ή να αλλάξουμε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας για να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας και των γύρω μας, αρκεί να τηρούμε αυτά που ισχύουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19 στη χώρα μας.
Παράλληλα υπογράμμισε, ότι «απόλυτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς οποιοδήποτε άλλο κριτήριο, παρά μόνο τα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε στιγμής της κάθε περιοχής».
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, που από χθες το πρωί μπήκε σε εφαρμογή, και κάθε πολίτης γνωρίζει πλέον ποια προληπτικά μέτρα ισχύουν στην περιοχή του. Ο χάρτης που είναι διαθέσιμος στην σελίδα covid19.gov.gr θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες.
Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε τις τροποποιήσεις που περιλαμβάνει ο χάρτης σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο – τροποποιήσεις που κρίθηκαν απαραίτητες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών αλλά και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.
Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι εξής:
1. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού σε, όλη την χώρα. Όπου υπάρχει συγχρωτισμός και σε εξωτερικούς χώρους, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και απαραίτητη για την προστασία τη δική μας αλλά και την προστασία των γύρω από εμάς.
2. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 12:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2. Και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
3. Ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1 το όριο είναι 100 άτομα, για τις περιοχές στο επίπεδο 2 τα 50 άτομα και για τις περιοχές στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα.
4. Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
5. Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα ακόλουθα: 65% πληρότητα στο επίπεδο 1, 50% πληρότητα στο επίπεδο 2, 30% πληρότητα στο επίπεδο 3.
6. Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
7. Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό, αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση στην περίπτωση του επιπέδου 2 και του επιπέδου 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.
Από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί 22.358 κρούσματα εκ των οποίων τα 5.472 είναι ενεργά και απομονωμένα κατ’ οίκον, τόσο εκείνα, όσο και οι στενές επαφές τους. Επιπλέον, 14.019 συνάνθρωποί μας ανάρρωσαν κατ’ οίκον, ενώ 2.418 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Από την 1η Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου, έχουν εντοπιστεί 1.738 κρούσματα στις πύλες εισόδου της χώρας όπου έχουν διεξαχθεί συνολικά 638.879 στοχευμένοι έλεγχοι. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται σε κάθε επίπεδο οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 11η Οκτωβρίου, από τα κλιμάκια της διυπηρεσιακής μονάδας ελέγχου αγοράς, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, των Περιφερειών, της Ελληνικής Αστυνομίας, της δημοτικής αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, έχουν πραγματοποιηθεί 421.006 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια και έχουν διαπιστωθεί 14.597 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 15.979 πρόστιμα συνολικού ύψους 6.982.930 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 5397 συνολικά ημερών. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται έλεγχοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στα σχολεία, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι εφαρμόζονται τα μέτρα.
Όσον αφορά τους ελέγχους σε σχολεία, από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, σε 77 ελέγχους σε σχολεία δεν έχει εντοπιστεί καμία παράβαση. Ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους, έχει ανασταλεί η λειτουργία σε 29 σχολικές μονάδες και σε 139 σχολικά τμήματα πανελλαδικά. Από τα έως τώρα επιδημιολογικά στοιχεία, είναι πασιφανές ότι δεν προκύπτει τάση μεταφοράς του νέου κορονοϊού μεταξύ μαθητών, και δεν παρατηρούνται ενδείξεις διασποράς του στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα/ Φαίνεται ότι τα σχολεία αποτελούν ένα ασφαλές επιδημιολογικά περιβάλλον, όπου τα μέτρα προστασίας και πρόληψης ακολουθούνται κατά γράμμα και είναι αποτελεσματικά.
«Η τήρηση των μέτρων πρέπει να είναι η βασική μας προτεραιότητα και σε αυτή τη φάση πανδημίας, γιατί αποτελεί την πιο αποτελεσματική ασπίδα προστασίας ενάντια στην ίδια την πανδημία που διαθέτουμε, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Η συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων ή για την αλλαγή επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή, δεν βοηθά να πετύχουμε τον στόχο μας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς για το ποιες άλλες περιοχές τον ανησυχούν με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, είπε ότι είναι γεγονός, ότι εκτός από την Αττική υπάρχουν περιοχές που απασχολούν τις αρμόδιες αρχές – ειδικά τα τελευταία 24ωρα – και αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που βλέπουν. Πρόκειται για την Κοζάνη, τα Γιάννενα και την Πέλλα. Όπως εξήγησε, στην Κοζάνη έχει 49 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες τρεις ημέρες, μέχρι χθες το βράδυ. Από αυτά, για τα 49 υπάρχουν 101 επιβεβαιωμένες στενές επαφές που έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τα Γιάννενα από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι και χθες το βράδυ έχουν 66 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κι έχουν προκύψει από αυτά γύρω στις 147 στενές επαφές high και low risk, οι οποίες έχουν τεθεί όλες σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ η Πέλλα έχει 212 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα όμως από όλα αυτά, μαζί με τα επιβεβαιωμένα, ανήκουν σε συγκεκριμένο cluster που, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «το παρακολουθούν, νομίζουν ότι το έχουν στεγανοποιήσει και είναι σε καλό δρόμο».
«Αν σκεφτείτε λοιπόν ότι τα Γιάννενα έχουν αυτή τη στιγμή σχεδόν 200 επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 24 νοσηλεύονται και η Κοζάνη έχει 181 ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 8 νοσηλεύονται, αυτές οι δύο περιοχές μας απασχολούν πάρα πολύ και κάνω και έκκληση στις περιοχές αυτές, στους κατοίκους, να εφαρμόσουν σκληρά τα μέτρα διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιοριστεί η έξαρση της πανδημίας που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες. Από εκεί και πέρα, σε καθημερινή βάση, με διπλές τεχνικές συσκέψεις, ό,τι καινούριο υπάρχει μπαίνει μέσα στο ΗΔΙΚΑ και σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ – και τα προϊόντα της ιχνηλασίας – υπάρχουν μικρές και μεγάλες ανησυχίες και αγωνίες για κάποιες περιοχές», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Σχετικά με τη χρήση μάσκας στην εστίαση, ανέφερε ότι «σε όλους τους χώρους που κινούμαστε σε κάποια μαγαζιά εστίασης, είναι σημαντικό να φοράμε μάσκα γιατί υπάρχει συγχρωτισμός, ερχόμαστε φάτσα με φάτσα με κάποιους συνανθρώπους μας, με κάποιους συμπολίτες μας. Προφανώς την ώρα που τρώμε ή που πίνουμε, είναι η ώρα που δεν θα την χρησιμοποιούμε. Από εκεί και πέρα, όσο περισσότερο την χρησιμοποιούμε, τόσο σημαντικότερο είναι. Ο χρόνος νομίζω είναι πολύ σημαντικός και στις περιπτώσεις αυτές» είπε. Πρόσθεσε δε, πως όταν αναφέρεται πως δεν επιτρέπεται η χρήση μάσκας στην εστίαση, εννοείται ότι αυτό αφορά την ώρα που κάποιος παίρνει το γεύμα του, ή το δείπνο του.
Όσον αφορά τα τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ, ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι ο ΕΟΔΥ δεν κάνει τυχαία τεστ. «Για τα τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ, βασίζεται σε μία συγκεκριμένη στρατηγική, την οποία κάθε εβδομάδα την χαράζουμε με βάση περιοχές που μας δημιουργούν μια ανησυχία, έναν προβληματισμό. ‘Αρα όταν βλέπετε ότι ο ΕΟΔΥ σε κάποιες περιοχές κάνει κάποια τεστ, προφανώς έχουν μια βάση δειγματοληψίας, αλλά είναι στοχευμένα ως προς την επιλογή της περιοχής», σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ