Τα απομεινάρια της βιομηχανικής κληρονομιάς συλλέγει ο Δήμος Κοζάνης με στόχο να τα αναδείξει μέσα από την δημιουργία ενός ειδικού χώρου, ο οποίος θα λειτουργήσει με την μορφή Μουσείου Βιομηχανικής Ιστορίας της Κοζάνης.
Στην Κοζάνη αναπτύχθηκε η βυρσοδεψία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μάλιστα είχε δημιουργηθεί και μια συντεχνία βυρσοδεψών. υνεργείο του Δήμου, μετέφερε βαρέλα βαφής και πλύσης δερμάτων, από παλιό βυρσοδεψείο της Κοζάνης, στο μηχανοστάσιο του Δήμου Κοζάνης στο Νιάημερο, όπου και θα φυλαχτεί μέχρι την κατασκευή ή την εξεύρεση του χώρου.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, σε δηλώσεις του τόνισε πως «η ιστορία ενός τόπου και κυρίως η οικονομική του ιστορία, αναδεικνύεται και από μηχανές, εφόδια, εργαλεία και χώρους, όπου γενιές και γενιές ακόμα και συγγενικών μας προσώπων εργάστηκαν, μόχθησαν, άλλοι πλούτισαν άλλοι όχι, άλλοι βγήκαν στο εξωτερικό, άλλο δεν τα κατάφεραν, αλλά διατήρησαν μια αυθεντική σχέση με το επαγγελματικό τους αντικείμενο.
Επίσης η ανάδειξη της βιομηχανικής ιστορίας της περιοχής, τρεις αιώνες πίσω δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την σημασία της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής, ενώ μας χρεώνει σήμερα, εμάς τους απογόνους εκείνων των συντεχνιών να μην επιτρέψουμε ούτε ένα βήμα οικονομικής οπισθοδρόμησης και μαρασμού».
«Τα επαγγέλματα άλλαξαν, η τέχνη υπάρχει ακόμα, η τεχνολογία άλλαξε, η τεχνογνωσία δεν χάθηκε όμως. Η βιομηχανική ιστορία μέσα από μηχανήματα όπως η βαρέλα του παλιού βυρσοδεψείου, είναι ένα πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν και άλλα για να μην χαθεί πλέον τίποτα άλλο από την βιοτεχνική και βιομηχανική μας κληρονομιά», συμπλήρωσε ο Λάζαρος Μαλούτας.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης ευχαρίστησε τον παλιό βυρσοδέψη για την προσφορά του στον Δήμο, τονίζοντας πως «είναι ένα σημαντικό βήμα για την συλλογή, φύλαξη και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της Κοζάνης».