Άρθρο Localit 15 Απριλίου, 2012

Μουσείο «ΜΥΛΟΥ ΠΑΠΠΑ» στη Λάρισα

Ως Πολιτιστικό Κέντρο-Μουσείο, θα λειτουργήσει το σημαντικότερο μνημείο της νεότερης περιόδου της Λάρισας, το κτιριακό συγκρότημα του «ΜΥΛΟΥ ΠΑΠΠΑ», το οποίο μέχρι τις αρχές του αιώνα, λειτουργούσε ως αλευρόμυλος. Μετά την εξασφάλιση ποσού ύψους 3.796.929 ευρώ ,από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης του υπουργείου Ανάπτυξης, ο δήμαρχος της πόλης Κ. Τζανακούλης, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της  υλοποίησης του έργου, παρουσιάζοντας όλες τις τεχνικές του λεπτομέρειες. Τα βήματα που θα γίνουν, αφορούν την ανακαίνιση του κεντρικού κτιρίου, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, τη συντήρηση των παλαιών μηχανημάτων και την εκπόνηση μουσειολογικής μελέτης, ώστε να είναι έτοιμο προς χρήση μέχρι την Άνοιξη του 2012. Ο ίδιος, κάλεσε όλους όσοι σχετίζονται με κάποιο τρόπο με το Μύλο του Παππά, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως μέλη της οικογένειας τους , και έχουν στη διάθεσή τους  φωτογραφίες, ή δημοσιεύματα της εποχής, που να σχετίζονται με τη λειτουργία του, και  θα μπορούσα να αποτελέσουν  εκθεσιακό υλικό να ενημερώσουν το δήμο.

Το κτιριακό συγκρότημα του «ΜΥΛΟΥ ΠΑΠΠΑ»   αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο συνολικού εμβαδού 3.062 μ2  και περιμετρικά  κτίρια συνοδείας – αποθήκες εμβαδού 1.910  τ.μ. Είναι κτισμένο σε οικόπεδο εμβαδού 13 στρεμμάτων,   επί των οδών Γεωργιάδου και Διονύσου,   δίπλα  από το Φρούριο της Λάρισας, στην παλιά  συνοικία Ταμπάκικα και δίπλα στον ποταμό Πηνειό. Το 1893 αποτελεί τη χρονιά  έναρξης της λειτουργίας ενώ το 1920 το κτίριο καταστρέφεται από πυρκαγιά.  Το 1921  εκσυγχρονίζεται  και η μεγάλη περίοδος λειτουργίας του είναι από το 1927 έως το 1983 οπότε και σταματά.   Η μεγάλη πυρκαγιά του 2001 κατέστρεψε πολύτιμα ξύλινα μηχανήματα, τα οποία  όμως είχαν αποτυπωθεί και καταγραφεί πλήρως με ανάθεση μελέτης  του παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και όλων των ξύλινων φερόντων στοιχείων- δοκών – δαπέδων και  τμημάτων των ξύλινων στεγών.

Κεντρικό κτίριο

Το έργο περιλαμβάνει συμπληρωματικές εργασίες στο ήδη αναστυλωμένο κεντρικό κτίριο οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργικότητα του συγκροτήματος. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει εργασίες αναστύλωσης των πέτρινων τοίχων της βορειοδυτικής πλευράς του κτιρίου, την κατασκευή και διαμόρφωση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις- ομιλίες-παρουσιάσεις βιβλίων, στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, τη  συντήρηση και αναστήλωση των βορειοδυτικών ισόγειων αποθηκών  ώστε  να χρησιμοποιηθούν ως εκθεσιακοί χώροι, την  πλήρη ανακατασκευή των στεγών της αίθουσας εκδηλώσεων και των ισογείων εκθεσιακών χώρων, τη  διαμόρφωση  χώρων  βιβλιοθήκης και διενέργειας σεμιναρίων, την ολοκλήρωση των ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών θέρμανσης και κλιματισμού για τη λειτουργία του κεντρικού κτιρίου, και τις εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου σε μουσείο.

Διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου

Σύμφωνα με τη μελέτη το έργο αφορά  την διαμόρφωση  και  πλακόστρωση του υπαίθριου χώρου εμβαδού  4.300  m2  περίπου,  που βρίσκεται μπροστά από το κεντρικό κτίριο  και τον χώρο πίσω από το συγκρότημα εμβαδού  1.200 m2, που θα χρησιμοποιηθεί ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων  και θα χρησιμοποιηθεί για να γίνονται   διάφορες  πολιτιστικές δραστηριότητες του συγκροτήματος αλλά και προβολές που θα αφορούν την  λειτουργία  του μουσείου για την επεξεργασία  του  σιταριού και του αλεύρου και της ιστορίας της πόλης της Λάρισας.

  Στην μελέτη προτείνεται να διατηρηθεί η υπάρχουσα κεντρική είσοδος από την οδό Γεωργιάδου ως αποκλειστική είσοδος πεζών ενώ η είσοδος των οχημάτων θα γίνεται αποκλειστικά από τη βόρεια πλευρά όπου θα διαμορφωθεί ο χώρος στάθμευσης των οχημάτων και θα είναι και ένας τρόπος ελέγχου της εισόδου στον χώρο του συγκροτήματος.

Ιστορική έρευνα και συγγραφή κειμένων

Παράλληλα θα ανατεθεί σε ιστορικό-μουσειολόγο η έρευνα για την ιστορία του κτιρίου του Μύλου Παππά , τη λειτουργία του , τη περιγραφή όλων των εργασιών που εκτελούνταν στον μύλο από την εισαγωγή και φόρτωση του σιταριού μέχρι την παραγωγή και φόρτωση των αλεύρων,   την  καταγραφή παρόμοιων κτιρίων δειγμάτων της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τη παρουσίαση όλης της λειτουργίας  του  ΜΥΛΟΥ και τη συγγραφή των κειμένων. 

Συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού-αγορά μηχανημάτων

 Θα γίνουν εργασίες συμπλήρωσης σε τμήματα  μηχανημάτων ή εξοπλισμού που έχουν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή ή φθορά και σε τμήματα και εξαρτήματα που έχουν αφαιρεθεί κατά καιρούς από τον εξοπλισμό καθώς και την συντήρηση του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού.  Σε μεγάλο ποσοστό το υλικό του Μουσείου θα αποτελείται από μηχανήματα και εγκαταστάσεις του Μύλου Παππά, όσες βέβαια σώθηκαν από την μεγάλη πυρκαγιά του 2001, οι οποίες  έχουν συγκεντρωθεί σε στεγασμένο χώρο του Δημοτικού αμαξοστασίου του Δήμου Λαρισαίων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα επόμενα 24ωρα η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών για τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών βρέθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η οποία κλήθηκε…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ στην Πέλλα στη συνάντηση της περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας με τους δημάρχους της περιοχής

Τα έργα που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στην Πέλλα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο GivEUvoice

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο με τίτλο «GivEUvoice:…