Άρθρο Localit 24 Μαρτίου, 2023

Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου ‘Ba3’ του Δήμου Αθηναίων σε θετικές από σταθερές

Στην αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου του Δήμου Αθηναίων ‘Βα3′ σε θετικές από σταθερές προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου.

Όπως αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του, η παραπάνω απόφαση αντανακλά τη στενή λειτουργική και οικονομική σύνδεση του Δήμου Αθηναίων με την κεντρική κυβέρνηση καθώς και την προσδοκία ότι θα συνεχισθεί η ισχυρή εγγενής δύναμη των οικονομικών του.

Ο Moody’s αναμένει ότι ο Δήμος Αθηναίων θα ωφεληθεί και από τον μειωμένο συστημικό κίνδυνο, όπως φαίνεται από την αλλαγή των προοπτικών του αξιόχρεου Ba3 του ελληνικού Δημοσίου σε θετικές.

Σημειώνει ακόμη ότι ο δήμος θα ωφεληθεί από τις βελτιωμένες πιστωτικές συνθήκες του Δημοσίου, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της πόλης ως πρωτεύουσας και ως οικονομικού και χρηματοπιστωτικού κόμβου.

Με το 40% των λειτουργικών εσόδων του Δήμου να είναι φόροι και τέλη που εξαρτώνται από τη δυναμική της τοπικής οικονομίας, η αναμενόμενη μέτρια αύξηση του ΑΕΠ την επόμενη διετία θα στηρίξει τη συγκέντρωση εσόδων από τον Δήμο.

Επιπλέον, ο Moody’s πιστεύει ότι οι συνεχιζόμενες βελτιώσεις της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας, η ποιότητα των θεσμών και το επίπεδο εποπτείας των περιφερειών και δήμων, εφόσον συνεχισθούν, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα των μεταβιβάσεων (πόρων) από την κυβέρνηση, οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου στο 26% των λειτουργικών εσόδων τους. Οι ευρωπαϊκοί πόροι, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν επίσης την τοπική οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 07 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στα σχολεία όλης της χώρας

Μαθητές από όλη την Ελλάδα ενημερώνονται για τις δασικές πυρκαγιές, την αξία της πρόληψης, αλλά…

Ενδιαφέρουν 07 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανέλαβαν υπηρεσία οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στον Δήμο Λευκάδας

Στο μόνιμο προσωπικό του Δήμου Λευκάδας, εντάσσονται πλέον οι τριάντα τρεις εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια…

Ενδιαφέρουν 07 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Φάρσαλα: Εγκαίνια για το Κέντρο Ψηφιακής Φωτογραφίας Νεότερης Τοπικής Ιστορίας, στον Πύργο Καραμίχου

Στο μοναδικό σωζόμενο πυργόσπιτο της ευρύτερης περιοχής,  τον Πύργο Καραμίχου, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης…