Μνημόνιο συνεργασίας για τη χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας και συστημάτων νέων τεχνολογιών, υπέγραψαν χθες στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος στην Καρδίτσα, οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γ. Πετράκο. Με τα αυτόνομα, μη επανδρωμένα οχήματα, που σχεδιάστηκαν από το πανεπιστήμιο, οι αγρότες θα μπορούν να έχουν άμεση και ακριβή εικόνα μιας μεγάλης έκτασης της καλλιέργειάς τους.
«Ο στόχος είναι να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους. Και οι νέες τεχνολογίες στην πρωτογενή παραγωγή μπορούν να έχουν εξαιρετικά σημαντική συμβολή, ούτως ώστε η παραγωγή μας να γίνει και πιο ποιοτική και να υπάρχει τεράστια εξοικονόμηση στους πόρους που χρειάζονται για να τη φέρουμε σε πέρας» δήλωσε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Με την αγαστή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είμαστε στη χαρούμενη θέση σήμερα να ανακοινώσουμε δύο προγράμματα. Ένα πιλοτικό με τη χρήση drones και ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη μιας τεράστιας συμπαγούς δημόσιας υποδομής, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας γεωργίας ακρίβειας».
Όπως εξήγησε ο υπουργός, η τεχνολογία αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στον Έλληνα αγρότη να αξιοποιεί δεδομένα, τα οποία θα προκύπτουν από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους, από τους επίγειους σταθμούς και τους αισθητήρες που θα εγκατασταθούν, όπου χρειάζεται για να μπορεί να παρέμβει στην καλλιέργειά του. Το πώς και πότε θα ποτίσει, πόσο λίπασμα θα βάλει, πόσο φάρμακο και με αυτό τον τρόπο να εξοικονομήσει πόρους και να αναβαθμίσει την ποιότητα. Ο κ. Παππάς κατέληξε: «Νομίζω, ότι αυτή είναι μια πρωτοβουλία, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα να αυξηθεί η απασχόληση νέων γεωπόνων, διότι, με την ανάπτυξη του δικτύου μία τεράστια υποχρέωση της πολιτείας πλέον θα είναι η ενημέρωση και η εξοικείωση του αγροτικού μας πληθυσμού με τις δυνατότητες που δίνουν αυτές οι νέες τεχνολογίες».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, από την πλευρά του, έκανε λόγο για την επόμενη μέρα στην ελληνική γεωργία. «Έχουμε πει πως το 2018 θα είναι για τη γεωργία χρονιά καινοτομίας και συνεργειών. Το μνημόνιο συνεργασίας αυτές τις σκοπιμότητες υπηρετεί. Θέλουμε η γεωργία μας πλέον να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες, ακόμα και τις διαστημικές, για να μπορούμε να παρακολουθούμε όσο γίνεται καλύτερα την καλλιεργητική δραστηριότητα, και αυτό φαίνεται μέσα από αυτή τη συμφωνία ότι θα το πετύχουμε» σημείωσε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε: «Έχει την ποιοτική της υπόσταση η ελληνική γεωργία που είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της να ανταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή, αν προσθέσουμε και μία μείωση του κόστους παραγωγής που θα προέλθει από όλη τη σωστή χρησιμοποίηση των πληροφοριών που θα έχουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία, αντιλαμβάνεστε πλέον ότι μιλάμε για άλλη μέρα για την ελληνική γεωργία».
Νωρίτερα, ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, δρ Μοχάμεντ Νταράουσε, είχε ενημερώσει του δύο υπουργούς για την ποιότητα της ίνας βαμβακιού, το πλαίσιο εφαρμογής νέων τεχνολογιών.
Οι κύριοι Παππάς και Αποστόλου επισκεύθηκαν και υποδομές του δήμου Καρδίτσας.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σχολίασε θετικά την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού του δημοτικού δικτύου Παιδικών Βιβλιοθηκών και δεσμεύτηκε για εγκατάσταση ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο σε κάθε δομή και προσπάθεια ψηφιοποίησης του «εξαιρετικού και πλούσιου αρχείου τους», όπως τόνισε.
Ο κ. Παππάς είπε, επίσης, ότι επίκειται η ψήφιση του νομοσχεδίου, από τη Βουλή, για καθολική λήψη τηλεοπτικού σήματος σε όλη την Επικράτεια, «που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα των ορεινών κοινοτήτων».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, από την πλευρά του, άκουσε τα αιτήματα -κυρίως αγροτικού χαρακτήρα- του δημάρχου Καρδίτσας, Φ. Αλεξάκου.