Η ανταλλαγή και η διάχυση πρακτικών και τεχνογνωσίας σε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής είναι ο βασικό στόχος του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Αν. Υπουργού Εσωτερικών Φώφης Γεννηματά και του Αντιπροέδρου του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), καθηγητή Θωμά Μαλούτα.
Όπως τόνισε η Φώφη Γεννηματά «Το Υπουργείο Εσωτερικών αναπτύσσει συνολικές πολιτικές για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, για τις οποίες απαιτείται η κατάλληλη ερευνητική τεκμηρίωση».
Το μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων την αξιοποίηση των έργων κοινωνικής και πολιτικής επιστήμης με αντικείμενο τη μετανάστευση. Τα έργα αυτά έχουν περιέλθει στο υπουργείο Εσωτερικών μετά τη κατάργηση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Το ΕΚΚΕ θα φιλοξενήσει 3.000 περίπου βιβλία στην βιβλιοθήκη του, τα οποία θα υπάγονται ως προς τη χρήση τους στον ισχύοντα βιβλιοθηκονομικό κανονισμό του φορέα. Η ένταξη αυτή θα συμβάλλει στην παραγωγική χρήση των βιβλίων στα ερευνητικά έργα που διενεργεί το ΕΚΚΕ με συνεργαζόμενους ερευνητικούς φορείς σχετικά με τη μετανάστευση και θα διασφαλίζει τη δυνατότητα ευρείας πρόσβασης από το ακαδημαϊκό και το ευρύτερο κοινό μέσω του δανειστικού συστήματος της βιβλιοθήκης του ΕΚΚΕ.
«Κύρια μέριμνα του Υπουργείου» είπε η κα Φώφη Γεννηματά, «είναι το σοβαρό επιστημονικό κεφάλαιο, που αποτελεί περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, να τεθεί στη διάθεση της επιστημονικής κοινότητας που δραστηριοποιείται στο πεδίο της μετανάστευσης, αλλά και του κοινού».
Όπως διαβεβαίωσε την Υπουργό, ο κ. Μαλούτας κάτι τέτοιο είναι εφικτό διότι η βιβλιοθήκη του ΕΚΚΕ είναι σε κεντρικό σημείο της Αθήνας δίπλα από το Δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά κάτι που επιτρέπει την επισκεψιμότητά της από σχολεία και ενδιαφερόμενους πολίτες, ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισής της επιτρέπει την απρόσκοπτη έρευνα.
Το ΕΚΚΕ αποτελεί αναγνωρισμένο (δημοσίου χαρακτήρα) ερευνητικό κέντρο της χώρας μας με 50χρονη και πλέον ιστορία, ενώ είναι το μόνο ερευνητικό ίδρυμα στο χώρο των κοινωνιολογικών και δημογραφικών σπουδών.
Έχει επιδείξει σημαντικό ερευνητικό έργο σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης του ελληνικού πληθυσμού ήδη από τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, ενώ την τελευταία 20ετία έχει εστιάσει στην εισροή μεταναστευτικού πληθυσμού στον ελλαδικό χώρο.