Άρθρο Localit 23 Φεβρουαρίου, 2016

Μνημόνιο συνεργασίας για μεταφορά 1.000 προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στη Βαλένθια

Η εγκατάσταση και ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία της Βαλένθια στην Ισπανία τουλάχιστον 1.000 προσφύγων από νησιά του Αιγαίου, δρομολογήθηκε σήμερα, μετά από τη συμφωνία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου με αντιπροσωπεία της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλένθια, σε συνάντηση που έγινε, ειδικά για αυτό τον σκοπό, στο νησί της Λέρου.

Η συνάντηση επισφραγίστηκε με την υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και της αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλένθια περιφερειακή υπουργό Ισότητας και Πολιτικών Ένταξης Μόνικα Όλτρα Χάκε.

Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σημαντική πρωτοβουλία των δύο Περιφερειών, όχι μόνο για λόγους ουσίας, αλλά και λόγω των ισχυρών συμβολισμών και των μηνυμάτων που στέλνει, όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος στην ΕΕ, όπως εκτιμούν οι παράγοντες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκου, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συμφωνίας: «Η Ευρώπη του Διαφωτισμού, της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας είναι ακόμη ζωντανή. Σήμερα, από την Λέρο, στέλνουμε το μήνυμα του πώς χτίζεται η Ευρώπη που όλοι ονειρευτήκαμε».

Η συμφωνία των δύο Περιφερειών θα τεθεί προς έγκριση από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, για να περάσει άμεσα στο στάδιο της υλοποίησης.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, συνοδευόμενος από την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο για θέματα εθελοντισμού Χαρίκλεια Γιασιράνη, υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στη Λέρο την πολυμελή αντιπροσωπεία της ισπανικής περιφέρειας, με επικεφαλής την αντιπρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλένθια τη γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ένταξης, τη γενική διευθύντρια Ευρωπαϊκών Θεμάτων, τον επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της αντιπροέδρου, και την περιφερειακή υφυπουργό Διαφάνειας, Κοινωνικής Ευθύνης, Συμμετοχής και Συνεργασίας.

Η περιφερειακή αντιπροσωπεία της Βαλένθια επισκέφθηκε τη Λέρο, κατόπιν πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί λόγω των συνεχών μεταναστευτικών ροών και να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση της μεταφοράς των προσφύγων στην Ισπανία.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια θα δρομολογήσει πλοίο χωρητικότητας 1.000 ατόμων, το οποίο θα μεταφέρει πρόσφυγες από νησιά του Αιγαίου για μετεγκατάσταση στην Ισπανία με σκοπό να τους ενσωματώσει στην τοπική κοινωνία, χωρίς να αποκλείεται το πλοίο αυτό να κάνει περισσότερα του ενός δρομολόγια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για το κύκλωμα εκβιαστών κατέθεσε ο Ν. Χαρδαλιάς

Μηνυτήρια αναφορά  κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση της εκβίασης σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων που…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ στο High-Level Political Forum του ΟΗΕ με θέμα «Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Δ. Καφαντάρης: Η διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση της…

ΚΕΔΕ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ στο High- Level Political Forum του ΟΗΕ με θέμα «Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Δ. Καφαντάρης: Η διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση της…