Άρθρο Localit 15 Δεκεμβρίου, 2022

Μνήμη και προφορική ιστορία από την Κάτω Μεριά Αμοργού

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία Αμοργιανών, η «Καταγραφή Παραδόσεων Αμοργού», με οπτικοακουστικά μέσα, αγκαλιάστηκε αμέσως από τον Δήμο Αμοργού.

Η ιδέα ξεκίνησε από το Πολιτικό Μηχανικό Νικόλαο Νομικό με την πολύτιμη βοήθεια του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Μεριά, Νικόλαου Νομικού και υποστηρίχτηκε στην υλοποίηση της από την Αντιδήμαρχο Τουριστικής και Πολιτιστικής Προβολής Πόπη Δεσποτίδη και τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΑ Περικλή Γρίσπο.

Τον  Δεκέμβριο του 2021 ξεκίνησε η παραγωγή με επίκεντρο την Κάτω Μεριά Αμοργού  και τη βιντεοσκόπηση/ηχογράφηση ανέλαβαν ως κύριοι συντελεστές οι Παύλος Μελάς (παραγωγή, ηχογράφηση και οργάνωση υλικού), Παύλος Κοσμίδης (σκηνοθεσία, κάμερα) και Ραχήλ Καλαντζοπούλου (μοντάζ) μαζί με συνεργάτες και εθελοντές από το νησί.

Οι παραδόσεις της Αμοργού, οι αξίες και οι συνήθειες των κατοίκων της Κάτω Μεριάς των προηγούμενων δεκαετιών, παρουσιάζονται με έναν μοναδικό και συναρπαστικό τρόπο. Μέσα από ένα οπτικοακουστικό υλικό που έφτασε τις 17 ώρες γηραιοί Αμοργιανοί και Αμοργιανές περιγράφουν μια ζωή γεμάτη αγάπη, δυσκολίες και αξιοσύνη. Μιλούν για την καθημερινότητα τους, την εργασία, την τέχνη, το σχολείο, τα παιδικά παιχνίδια, τις σκανδαλιές, τους έρωτες και τη μουσική τους.

Παρακολουθήστε στο σύντομο βίντεο ένα δείγμα του υλικού. https://youtu.be/sgouRMJyIGE

«Μέσα από την έρευνα και τις προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων προηγούμενων γενεών, παρουσιάζεται το αληθινό πρόσωπο του παρελθόντος ενός τόπου. Οι διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας γίνονται προφορική ιστορία. Η γνώση και οι εμπειρίες του είναι η κληρονομιά μας. Μια άυλη πολιτιστική κληρονομιά που οφείλει κάθε τοπική κοινωνία να την καταγράψει, να την προστατέψει και να την παραδώσει στις επόμενες γενιές. Συγχαρητήρια σε όσους  εργάστηκαν για αυτό το πολύτιμο υλικό. Είμαι σίγουρος πως θα καταφέρουμε να δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ με τις πολύωρες καταγραφές αλλά και να γίνει οδηγός για όλες τις περιοχές του νησιού μας», δήλωσε ο δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 07 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μαρούσι: Δεντροφύτευση στο πάρκο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας την Κυριακή 11/6

Δράση δεντροφύτευσης στην περιοχή του νέου Αμαρουσίου, διοργανώνει ο Δήμος, στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων ανάπτυξης…

Ενδιαφέρουν 07 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Μικροί Κηπουροί Εν Δράσει!» στον Δήμο Πετρούπολης

Δύο ξεχωριστές δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, διοργανώνει ο Δήμος Πετρούπολης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με…

Ενδιαφέρουν 07 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κοζάνη 2030: Η Επιτροπή Πολιτών συμμετέχει στον συν-σχεδιασμό  της κλιματικά ουδέτερης και “έξυπνης” Κοζάνης

Ο Δήμος Κοζάνης στο πλαίσιο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Αποστολή “100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες…