Άρθρο Localit 15 Μαρτίου, 2024

Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Πωγωνίου

Οι βασικές παράμετροι που έχουν προκύψει μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την Πολιτική Προστασία και τις ευθύνες που περνούν πλέον στους Δήμους, συζητήθηκαν διεξοδικά στη συνάντηση εργασίας για τη συγκρότηση Μητρώου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, στον Δήμο Πωγωνίου.

Όπως αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Πωγωνίου, ο  Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, Δημήτρης Μαυρογιώργος, ενημέρωσε αναλυτικά για τις αλλαγές που επέρχονται με τον νέο νόμο, χαρακτηρίζοντας την πρόληψη πυλώνα της Πολιτικής Προστασίας, η οποία όπως υπογράμμισε θα περάσει στο άμεσο μέλλον εξ’ ολοκλήρου στους Δήμους. «Έχουν δοθεί στους Δήμους περισσότερες ευθύνες ενώ οι αλλαγές χαρακτηρίζονται πλέον από την ποινική ευθύνη», σημείωσε.

Στη σημασία του εθελοντισμού αναφέρθηκε ο  αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης, Κωνσταντίνος Κίτσιος, τονίζοντας ότι ως ανιδιοτελής πράξη αλληλεγγύης και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, έχει στον πυρήνα του την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. «Στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών πολιτικής προστασίας έχει αποδειχτεί ένα πραγματικά σωτήριο μέσο. Ο καθένας από εμάς αποτελεί το συνδετικό κρίκο μιας αλυσίδας που λέγεται Πολιτική Προστασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τις αλλαγές που επιφέρει το νομικό πλαίσιο αναφέρθηκε και η Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων Λαμπρινή Μελισσόβα που ανέλυσε τις υποχρεώσεις των Προέδρων των Κοινοτήτων, ενώ διαφωτιστικές ήταν και οι τοποθετήσεις των Ιλεάνας Φρίγκα και Φωτεινής Δούλη εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά με τις δράσεις πυροπροστασίας που έχει δρομολογήσει ο Δήμος Πωγωνίου για το 2024, ο αντιδήμαρχος, Κων, Γκέγκας, ενημέρωσε ότι σε επίπεδο σχεδιασμού έχουν συνταχθεί-ενημερωθεί το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών και το σχέδιο προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού. Παράλληλα, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου θα ξεκινήσει και η ενημέρωση των δημοτών και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για την κοπή των χόρτων στις οικίες των δημοτών. Όπου δε μπορεί να γίνει ενημέρωση από τους Προέδρους, ο Δήμος Πωγωνίου θα αποστείλει συστημένες επιστολές.

Ο Δήμος θα μεριμνήσει επίσης, για την κοπή των χόρτων στις δημοτικές  εκτάσεις, όπως κάθε χρόνο και θα γίνει καθαρισμός της παρόδιας βλάστησης κατά μήκος των οδών και όπου προβλέπεται. Όσον αφορά τους δασικούς δρόμους, θα γίνει προσπάθεια καθαρισμού και αποκατάστασής τους.

«Συγχρόνως έχει ξεκινήσει η συντήρηση των πυροσβεστικών κρουνών με τους υδραυλικούς του Δήμου, σύμφωνα με παρατηρήσεις της Πυροσβεστικής και όπου κριθεί αναγκαίο θα γίνει αντικατάστασή τους ενώ έχει προβλεφθεί και η κλάδευση επικίνδυνων δέντρων» τόνισε ο κ. Γκέγκας, συμπληρώνοντας ότι οι δαπάνες πυροπροστασίας είναι αυξημένες φέτος κατά 10.000€.

Στη συνεχή στήριξη και συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Ν. Γαλίτσης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Σταύρος Βιρβίλης, ο Αντιδήμαρχος  Αθανάσιος Φωτίου, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος  Γεώργιος Μάνης, ο υπεύθυνος γραφείου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πωγωνίου  Ελευθέριος Λάμπρου και Πρόεδροι των Κοινοτήτων.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 13 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έκκληση Δήμου Βριλησσίων για λελογισμένη κατανάλωση νερού

Κάλεσμα στους πολίτες Βριλησσίων, να αποφεύγουν κάθε άσκοπη κατανάλωση νερού και να περιορίζονται στην λελογισμένη…

Ενδιαφέρουν 13 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τοποθετήθηκε το Seatrac στο Παράλιο Άστρος

Τοποθετήθηκε για ακόμα μια χρονιά από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, το αυτόνομο σύστημα εισόδου –…

Ενδιαφέρουν 13 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Πειραιά: Νέα δάπεδα σε αύλειους χώρους και εργασίες αναβάθμισης  σε Δημοτικά Σχολεία

Εργασίες αναβάθμισης  των αύλειων χώρων στα 14ο, 17ο, 27ο και 43ο Δημοτικά Σχολεία Πειραιά υλοποίησε…