Εισαγωγικός μισθός 586 ευρώ για τους νεοδιοριζόμενους στο Δημόσιο προβλέπεται σε σχέδιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τον εισαγωγικό μισθό των νέων δημοσίων υπαλλήλων που παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείο ο νέος μισθολογικός χάρτης για τους νεοπροσλαμβανόμενους φέρνει μισθούς ιδιωτικού τομέα.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του «Έθνους» το σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας μισθολογικής βαθμίδας («Ζ»), η οποία θα αποτελεί το εισαγωγικό κλιμάκιο για κάθε νεοδιοριζόμενο στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο:
Για υπαλλήλους με απολυτήριο δημοτικού ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 586,08 ευρώ
Για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 639,35 ευρώ
Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΤΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 749,70 ευρώ
Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΑΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 787,40 ευρώ
Ο νεοπροσλαμβανόμενος για δύο χρόνια θα περνάει από αξιολόγηση και ταυτόχρονα θα τελεί υπό μαθητεία και υπό δοκιμή.
Στο τέλος της διετίας το δημόσιο θα μπορεί να αντικαθιστά τον υπάλληλο με άλλον. Στην περίπτωση που ο υπάλληλος κριθεί κατάλληλος τότε θα μονιμοποιείται και θα λαμβάνει και μισθό που προβλέπεται από το σχετικό μισθολόγιο.
Η πρόταση Μητσοτάκη προκάλεσε τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ, η αντιπροσωπεία του οποίου υποστήριξε ότι οι αλλαγές στο μισθολογικό χάρτη του Δημοσίου θα έχουν ουσία μόνο όταν υπάρξει μία ολοκληρωμένη παρέμβαση και ψηφιστεί ένα μόνιμο σύστημα αξιολόγησης.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να υπάρξει ένας εξορθολογισμός της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου το 2015 με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο δηλαδή χωρίς καμία αυξομείωση των κονδυλίων του κράτους για πληρωμή μισθών δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 15,7 δισ. ευρώ το 2014). Εξάλλου, το ΥΔΜΗΔ εξετάζει να θέσει σε εφαρμογή από το 2015 διάταξη του ισχύοντος δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ((ν.3528/2007), σύμφωνα με την οποία όποιος προσλαμβάνεται στο Δημόσιο (πλην των αποφοίτων της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης) “περνά” από μία διετή δοκιμαστική και εκπαιδευτική περίοδο, στο πέρας της οποίας είτε νομιμοποιείται είτε απομακρύνεται αν διαπράξει κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα ή αξιολογηθεί δυσμενώς.