Σε εξέλιξη είναι η εφαρμογή δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση της παρουσίας του αγριόχοιρου σε περιοχές της Θεσσαλονίκης που ανακοινώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο στη συνάντηση που είχε με όλους τους φορείς την 1η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο τα μέτρα υλοποιούνται μέσω των τοπικών Δασικών Αρχών σε συνεργασία με δήμους, περιφέρεια, ΑΠΘ και άλλους φορείς. Συγκεκριμένα:
Έχουν δοθεί κατευθύνσεις για τη δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου, το οποίο εκδόθηκε από τους Δήμους.
Διερευνάται το πρόβλημα των ημίαιμων υβριδίων και των απελευθερώσεών τους από τις πρώην μονάδες βιολογικής κτηνοτροφίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
Έχει ξεκινήσει προμελέτη απογραφής των ατόμων αγριόχοιρου που κινούνται στις κατοικημένες περιοχές σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Συνεργεία της Δασικής Υπηρεσίας προβαίνουν σε νυχτερινές καταγραφές.
Έχουν υλοποιηθεί συναντήσεις με την Εγνατία ΑΕ προκειμένου να θωρακιστεί με περίφραξη η Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης.
Προσθετικά σε όλα τα παραπάνω εκδόθηκε και η απόφαση 161291/2467/27-10-2017 (ΦΕΚ Β? 3893) «Συμπλήρωση Ρυθμιστικής Απόφασης για τη Θήρα» του Αν. Υπ. ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου για αύξηση της κάρπωσης κατά τη θήρα του αγριόχοιρου στις ΠΕ Θεσσαλονίκης και Σερρών. Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών στο ΥΠΕΝ, όπως προβλέπει για πρώτη φορά φέτος η ρυθμιστική διάταξη θήρας (ΦΕΚ Β΄2809).
Έτσι, αύριο Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία επιτρέπεται η θήρα του αγριόχοιρου στη χώρα, οι κυνηγοί στις παραπάνω περιφερειακές ενότητες θα μπορούν κατά τις εξόδους τους να θηρεύουν έως 10 άτομα αγριόχοιρων, αντί για 6 άτομα που ίσχυε μέχρι το Σαββατοκύριακο που πέρασε.