Άρθρο Localit 04 Νοεμβρίου, 2015

Μετεγκατάσταση των πρώτων 30 προσφύγων

πρόσφυγεςΕκδήλωση για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από τη χώρα μας προς το Λουξεμβούργο πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το πρωί, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου  Ζαν Άσελμπορν, του αναπληρωτή υπουργού για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, καθώς και του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Οι πρόσφυγες που επιβιβάστηκαν σε αεροσκάφος εμπορικής πτήσης για το Λουξεμβούργο  είναι,  δύο οικογένειες Ιρακινών και τέσσερις οικογένειες από τη Συρία. Ανάμεσα στους πρόσφυγες που έφυγαν από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ήταν μια έγκυος και δύο παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η επιλογή τους έγινε με βάση κριτήρια για την «ευαλωτότητα», σε συνεργασία της Ύπατης Αρμοστίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες έμειναν στον Ελαιώνα, κάποιοι δε εξ αυτών είχαν φτάσει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στη Λέσβο.

Όταν φτάσουν στο Λουξεμβούργο, θα μείνουν σε ειδικό χώρο για 48 ώρες μέχρι να εξεταστούν οι φάκελοί τους, στη συνέχεια θα φιλοξενηθούν σε σπίτια πλήρως εξοπλισμένα και θα καλύπτεται η σίτισή τους, ενώ θα έχουν τη συνδρομή κοινωνικών υπηρεσιών.

Οι δηλώσεις

Οι δηλώσεις  του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των Ευρωπαίων αξιωματούχων κατά τη διάρκεια της συμβολικής τελετής, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος μετά την αναχώρηση των τριάντα Σύρων και Ιρακινών προσφύγων για το Λουξεμβούργο, έγιναν με φόντο τη γνωστή πλέον φωτογραφία των γιαγιάδων της Μυτιλήνης. Νωρίτερα,  μίλησαν με τις οικογένειες προσφύγων, που συμμετείχαν στην πρώτη επίσημη μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός,  «’Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι αυτό είναι μια αρχή, ότι 30 πρόσφυγες, μπροστά σε χιλιάδες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό» τόνισε ο κ. Τσίπρας για να υπογραμμίσει: Επιδιώκουμε, όμως, η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι να γίνει ποτάμι ανθρωπιάς, συνευθύνης και διαμοιρασμού της ευθύνης, γιατί αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες έχει βασιστεί η ΕΕ, που αντιμετωπίζει σήμερα με δυσκολίες, με καθυστερήσεις, ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μας ξεπερνά.

«Αισθανόμαστε αγαλλίαση, αλλά και τη μεγάλη συνευθύνη να σταματήσει αυτή η ανθρωποθυσία που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό στη θάλασσα του Αιγαίου, να σταματήσει η θάλασσα να ξεβράζει ανθρώπους και τον ίδιο μας τον πολιτισμό. Είναι κοινή μας ευθύνη και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να σταματήσει αυτό το δράμα» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν ‘Ασελμπορν ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως». Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ. ‘Ασελμπορν, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

‘Ολοι έχουμε εντυπωσιαστεί από τα χαμόγελα των παιδιών που αναχώρησαν. Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του χωρίς λόγο, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς,ο οποίος ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το σημερινό, θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν και τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.

Αυτή την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές, πάνω στις οποίες χτίστηκαν οι αξίες της Ευρώπης, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικά τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Η Ευρώπη δεν συμφωνεί με φράχτες και συρματοπλέγματα, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και αναφερόμενος στους πρόσφυγες που αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο, συμπλήρωσε: «έχουμε το τέλος ενός ταξιδιού θανάτου γι αυτούς και την αρχή ενός ταξιδιού ελπίδας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το relocation θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά πρέπει να συνεχιστεί με τη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ.

«Αυτό που είδατε σήμερα, πρέπει να γίνει η ρουτίνα μας» είπε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα και να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

Επισκέψεις  σε Παλαί και Ελαιώνα

Ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκο Ξυδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα θα επισκεφτεί στις 11:30 το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Στο συγκεκριμένο χώρο θα γίνει και μια μικρή εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών.

Εν συνεχεία ο κ. Σουλτς συνοδευόμενος, πάντα, από τον Νίκο Ξυδάκη και τον Γιάννη Μουζάλα θα επισκεφθεί στις 12:30 το κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
“Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τους Μη Βλέποντες” από τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης

«Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τους Μη Βλέποντες», διοργανώνει ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, στο πλαίσιο των δράσεων συμπερίληψης,…

Ρεπορτάζ 22 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ασπρόπυργος: Τα παιδιά μαθαίνουν για την κομποστοποίηση

Εκδήλωση με στόχο την εκπαίδευση των παιδιών, σχετικά με τη διαχείριση βιοαποβλήτων, τους καφέ κάδους…

Ρεπορτάζ 22 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη: Μητρώο εθελοντών για δράσεις προστασίας ζώων από φυσικές καταστροφές

Κάλεσμα σε εθελοντές φιλόζωους της περιοχής που επιθυμούν να συμμετέχουν στις δράσεις ασφαλούς απομάκρυνσης και…