Άρθρο Localit 21 Φεβρουαρίου, 2018

Μεταφραστές και πολιτισμικοί διαμεσολαβητές για τους μετανάστες στο ΕΣΥ από το Μάιο υπό το πρόγραμμα “Philos”

Ομάδες κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, επισκεπτών υγείας και μεταφραστών, που αναλαμβάνουν τον ρόλο της μεσολάβησης μεταξύ γιατρών νοσηλευτών και των μεταναστευτικών πληθυσμών που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης στα δημόσια  νοσοκομεία , έχουν ήδη αναπτυχθεί σε νοσοκομεία νησιών και περιοχών όπου βρίσκονται κοντά σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, και πρόκειται να επεκταθούν περαιτέρω στο πλαίσιο του προγράμματος «Philos – Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση», που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) .
Ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για θέματα μεταναστών Αγης Τερζίδης, ανακοίνωσε ότι με τη δεύτερη φάση του προγράμματος “Philos” η παρέμβαση ενισχύεται και αναμένεται να επεκταθεί από τον ερχόμενο Μάιο, με στόχο να υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ και ένα γραφείο διαπολιτισμικής μεσολάβησης.
Οι ειδικές ομάδες στελεχώνονται με στόχο να διευκολύνουν στην πορεία τους στο σύστημα όχι μόνο τους μετανάστες αλλά και άλλες ομάδες, όπως Ρομά, χρήστες ναρκωτικών ουσιών και  εκδιδόμενες γυναίκες.
Συνήθως, όπως αναφέρουν τα στοιχεία, στα νοσοκομεία καταλήγουν καθημερινά  πρόσφυγες και μετανάστες, από την αρχή του προσφυγικού,  που δεν γνωρίζουν άλλη γλώσσα πέραν της μητρικής τους.
Κατά την  εκπαιδευτική ημερίδα «Πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των ληπτών υπηρεσιών Υγείας και η διαχείρισή τους από τους επαγγελματίες Υγείας» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, η αναπληρώτρια διοικήτρια του «Γ. Γεννηματάς», Αννα Μάινα,  επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο του διαπολιτισμικού μεσολαβητή που αναλαμβάνει να γεφυρώσει το χάσμα, μεταβιβάζοντας στον γιατρό τις αξίες και τις αρχές ασθενών με ιδιαίτερο πολιτιστικό υπόβαθρο.
Ο συντονιστής διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής του νοσοκομείου Παναγιώτης Προβέντζας εξήγησε ότι  στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης η ομάδας διαπολιτισμικής μεσολάβησης  βοηθάει σημαντικά στην επικοινωνία με τους ασθενείς και επίσης φροντίζει για τη γραφειοκρατία αλλά και για το πού θα πάνε οι ασθενείς μετά το εξιτήριο. «Μπορώ να σας μιλήσω για τη δική μου ειδικότητα», είπε  ο κ. Προβέντζας, «οι μουσουλμάνες που στην αρχή δεν ήθελαν να τις εξετάσει άνδρας γυναικολόγος, πλέον δεν έχουν αντίρρηση. Γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει. Τους το έχουν εξηγήσει οι μεσολαβητές. Είναι μία γνώση που μεταφέρουν η μία στην άλλη, οπότε πλέον έρχονται προετοιμασμένες γι’ αυτό».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Προσφυγική Κρίση 23 Μαρτίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: Αναζητούν στέγη 168 πρόσφυγες από την Ουκρανία- Αξιοποίηση των 150 κενών θέσεων του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» ζητά ο δήμος

Εκατόν εξήντα οκτώ πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν φτάσει με τα λιγοστά τους υπάρχοντα στη…

Προσφυγική Κρίση 14 Μαρτίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μειώθηκε κατά 50% ο αριθμός αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων

Την τρέχουσα περίοδο στην περιοχή της Ηπείρου διαμένουν συνολικά 2.072 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, αριθμός…

Προσφυγική Κρίση ... 08 Φεβρουαρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με την Ένωση Δήμων του Ισραήλ

Τις πιθανές μορφές συνεργασίας  μεταξύ ΚΕΔΕ και της Ένωσης Δήμων Ισραήλ, εξέτασαν μέσω τηλεδιάσκεψης οι…