Μετά το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που τάχθηκε κατά της αξιολόγησης με ποσόστωση των δημοσίων υπαλλήλων γιατί οδηγεί στην απορρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και η Ένωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης δηλώνει τη διαφωνία της με την εφαρμογή του ανορθολογικού, προβληματικού, επικίνδυνου, άδικου και διάτρητου συστήματος αξιολόγησης και ζητά την άμεση απόσυρσή του.
Οι ενστάσεις της Ένωσης Αποφοίτων εστιάζονται στην αντισυνταγματικότητα του σχετικού νόμου, που έχουν διατυπωθεί από την ίδια την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, στην αγνόηση τεκμηριωμένων αντιρρήσεων της επιστημονικής κοινότητας, στην απουσία των στοιχειωδών και αναγκαίων προϋποθέσεων που θα εξασφαλίσουν την ορθή εφαρμογή της αξιολόγησης και τις τεράστιες δυσκολίες που θα προκύψουν καθημερινά σε όλες τις Υπηρεσίες.
«Η εμμονή σε ένα σύστημα που πρωτοεφαρμόστηκε στο Δημόσιο πριν 23 χρόνια, απέτυχε, αποσύρθηκε και από τον ιδιωτικό τομέα (χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Microsoft) και επανέρχεται στο προσκήνιο ως μεταρρύθμιση για να διαλύσει την κρατική μηχανή, δεν συνιστά μεταρρύθμιση και δεν συμβάλλει στην προσπάθεια μετάβασης σε ένα νέο μοντέλο Δημόσιας Διοίκησης. Αντίθετα με την πεποίθηση του ΥΔΙΜΗΔ, τα προβλήματα ενός κακού συστήματος δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικές διώξεις σε όσους διαφωνούν με τη διαδικασία που προβλέπεται από ένα νόμο, η συνταγματικότητα του οποίου είναι υπό αμφισβήτηση» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Επίσης παρατηρεί ότι το σύστημα αξιολόγησης που επιχειρεί να εφαρμόσει το ΥΔΙΜΗΔ στηρίζεται στη βάση μιας εμπειρικής στατιστικής παρατήρησης, σε κριτήρια που είναι αδύνατον να μετρηθούν, σε αξιολογητές που δεν έχουν επιλεγεί με αξιοκρατικές διαδικασίες.
Επίσης ότι ο αξιολογούμενος δεν γνωρίζει εκ των προτέρων ποιους στόχους οφείλει να επιτύχει προκειμένου να αριστεύσει, επομένως δεν γνωρίζει και πώς να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του, ενώ αξιολογείται ανεξαρτήτως της απόδοσής του και δεν του δίνεται η δυνατότητα να βελτιώσει την απόδοσή του. Αυτό συμβαίνει, καθώς της αξιολόγησης θα έπρεπε να προηγηθεί η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τη στοχοθεσία (μιας top down διαδικασίας) το οποίο έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή, ήδη από το 2004 (ν.3230/2004) και παραμένει ανενεργό
«Επισημαίνουμε, τονίζει η Ένωση Αποφοίτων, ότι απουσιάζει πλήρως ή έστω και στοιχειωδώς η πρόβλεψη για πιλοτική εφαρμογή του μέτρου» και υπογραμμίζει ότι «ο αξιολογούμενος πρέπει να γνωρίζει με σαφήνεια και εκ των προτέρων ποια είναι τα αναμενόμενα από εκείνον».
Με βάση τα παραπάνω, «η ΕΝΑΠ διαφωνεί με την εφαρμογή του εν λόγω ανορθολογικού, άδικου και διάτρητου συστήματος αξιολόγησης και ζητά την άμεση απόσυρσή του. Η ΕΝΑΠ αναγνωρίζει την ανάγκη αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο, σταθερή της θέση είναι η διαμόρφωση του όποιου συστήματος αξιολόγησης να στηρίζεται στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων. Τέλος, εκφράζουμε τη διάθεση μας να συμβάλλουμε με ιδέες και επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή».