Ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται παγκοσμίως μειώθηκε κατά το διάστημα 2012-2014 στα 805 εκατομμύρια από άνω του ενός δισεκατομμυρίου που ήταν το 1990-1992, ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή τους έκθεση τρεις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.
Παρά την μείωση κατά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια όμως που παρατηρήθηκε την τελευταία δεκαετία (και άνω των 200 εκατ. από το 1990-1992), ένας στους εννέα ανθρώπους εξακολουθεί να μην σιτίζεται επαρκώς, αναφέρουν στην κοινή τους έκθεση ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και για τη Γεωργία (FAO), το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων.
Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διατροφής έχουν βοηθήσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο να πλησιάσει στην επίτευξη του στόχου των Ηνωμένων Εθνών για την μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των υποσιτιζόμενων, αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο “Η Κατάσταση της Διατροφικής Ανασφάλειας στον Κόσμο”. Η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα της προμήθειας τροφίμων σε χώρες όπως η Βραζιλία επηρεάζει θετικά την συνολική εικόνα, συγκαλύπτοντας όμως
την δεινή κατάσταση που επικρατεί σε χώρες όπως η Αϊτή, όπου ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται αυξήθηκε από 4,4 εκατομμύρια το 1990-92 σε 5,3 εκατομμύρια το 2012-14, αναφέρει η έκθεση.
Κάποιες χώρες, περιλαμβανομένων της Βραζιλίας και της Ινδονησίας, έχουν ήδη επιτύχει τον αναπτυξιακό στόχο του ΟΗΕ μειώνοντας κατά το ήμισυ το ποσοστό του υποσιτιζόμενου πληθυσμού τους μέσω επενδύσεων και προγραμμάτων που υιοθέτησαν σε τομείς όπως η γεωργία ή η παιδεία (ιδίως τα σχολικά γεύματα).
Στην έκθεση απευθύνεται η έκκληση να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες σε κάποιες περιοχές, ειδικά στην υποσαχάρια Αφρική και στη νότια και δυτική Ασία, ώστε να μειωθεί μέχρι το τέλος του 2015 το ποσοστό των υποσιτιζόμενων στον πληθυσμό αναπτυσσόμενων χωρών σε 11,7% από 13,5% που είναι σήμερα.
Ο πιο φιλόδοξος στόχος της μείωσης κατά το ήμισυ του απόλυτου αριθμού των χρονίως υποσιτιζόμενων ανθρώπων μέχρι το 2015 έχει επιτευχθεί από 25 αναπτυσσόμενες χώρες από το 1990, αλλά δεν έχει υπάρξει αρκετός χρόνος για να επιτύχει τον στόχο αυτό ολόκληρος ο κόσμος, σημειώνεται στην έκθεση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ