Μειώνεται από 6% τα προηγούμενα έτη στο 1% για το 2020 το ποσοστό διάθεσης εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τις λιγνιτικές περιοχές.
Συγκεκριμένα όπως περιγράφεται στην κοινή υπουργική απόφαση που είχε εκδώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ν. Ταγαράς, το ποσοστό που κατανέμεται στο Πράσινο Ταμείο από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, που μπαίνει στον «κουμπαρά» του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο χρηματοδοτεί το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που υλοποιεί το Πράσινο Ταμείο, ορίζεται στο 1%. Ποσοστό που αντιστοιχεί στο ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, όταν την προηγούμενη διετία, 2018 και 2019 είχαν αποδοθεί ποσά της τάξης των 30 εκ. ευρώ ετησίως.
Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται ότι:
Ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) των εσόδων διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο την ενίσχυση και σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής
Ενότητας Αρκαδίας. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές ή και για επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στις λιγνιτικές περιοχές. Οι δράσεις δύναται να αφορούν και σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα/πανεπιστήμια. Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη, έως εξαντλήσεώς του.
Να σημειωθεί ότι με την ίδια ΚΥΑ ορίζεται ότι ποσοστό 3,5% των εσόδων διατίθεται στο λογαριασμό ειδικού σκοπού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ποσοστό 1 % κατανέμεται στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα αυξάνεται από 65 σε 78% το ποσοστό των εσόδων που κατανέμεται στον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), 16,5 % των εσόδων θα διατίθενται για να καλύψει τις ανάγκες ενίσχυσης τομέων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα, ενώ αν υπάρξει αδιάθετο υπόλοιπο θα κατευθυνθεί και αυτό στον ΕΛΑΠΕ (η διαρροή άνθρακα αφορά επιχειρήσεις που υφίστανται ανταγωνισμό από χώρες που δεν συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας ρύπων).