Άρθρο Localit 04 Φεβρουαρίου, 2021

Με οριακή πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας νέας δομής

Με οριακή πλειοψηφία – 16 υπέρ έναντι 15 κατά- το δημοτικό συμβούλιου Μυτιλήνης τάχθηκε χθες υπέρ της δημιουργίας μίας νέας μικρής δομής υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών στα όρια του δήμου Μυτιλήνης αλλά μακριά από τον αστικό ιστό.

Σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η έναρξη λειτουργίας της νέας δομής θα σημάνει τη διακοπή λειτουργίας όλων των σημερινών δομών υποδοχής και φιλοξενίας, καταυλισμών, ακόμα και ενοικιαζόμενων σπιτιών που λειτουργούν μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης και περιμετρικά από αυτήν.

Ωστόσο στην απόφαση στην απόφαση δεν προσδιορίζονται αριθμητικά η δυναμικότητα της νέας δομής ούτε γεωγραφικά η θέση της, η οποία έχει ήδη αποφασιστεί και είναι γνωστή και στην ΕΕ. Το τελευταίο, που χαρακτηρίστηκε σαν τρικ της δημοτικής αρχής  ώστε η άμεσα εμπλεκόμενη κοινότητα να μην ψηφίσει. Το γεγονός προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και είχε σαν αποτέλεσμα οι παριστάμενοι πρόεδροι κοινοτήτων να μην ψηφίσουν.

Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μετά από αίτημα μελών του συμβουλίου από τον χώρο της αντιπολίτευσης και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς και η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Τη λογική επίλυσης του προσφυγικού με την κατασκευή ενός κλειστού ελεγχόμενου και προσωρινού κέντρου υποδοχής μεταναστών, προέκρινε ο δήμαρχος  Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης στην εισήγησή του , τονίζοντας ότι αυτή πρέπει να είναι έξω από τον οικιστικό ιστού.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης  ανέφερε ότι επί θητείας τους έφυγαν από τη Λέσβο πάνω από 16.000 πρόσφυγες και Μαυροβούνι, η προσωρινή δομή είναι κατάλληλη δομή, αλλά αντιλαμβάνεται ότι έχει επιπτώσεις για την πόλη. Ο υπουργός εξήγγειλε το κλείσιμο του δημοτικού Καρά Τεπέ και δεσμεύτηκε ότι η νέα δομή δεν θα είναι μία νέα Μόρια. Η νέα δομή, πρόσθεσε θα είναι 3.500 θέσεων.

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή (24/9) σε Δήμους της Αττικής λόγω διεξαγωγής αγώνων δρόμου

Στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε αρκετούς δρόμους της Αττικής θα προχωρήσει η Ελληνική Αστυνομία την…

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η κοινωνική επανένταξη των αστέγων το θέμα ημερίδας του ΚΥΑΔΑ για τις δράσεις  Street Work

Το έργο που επιτελούν οι ομάδες επιτόπιας παρέμβασης (street work), του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης…

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ενισχύεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου

Τη χρηματοδότηση για τη συνέχιση και την ενίσχυση της λειτουργίας μια σημαντικής κοινωνικής δομής εξασφάλισε…