Την έγκριση της αρμόδιας Τριμελούς Επιτροπής χρειάζονται οι δήμοι της χώρας προκειμένου να προχωρήσουν σε διεθνείς συνεργασίες.
Με έγγραφό του το υπουργείο Εσωτερικών προς τους δήμους της χώρας τονίζει ότι οι δήμοι υλοποιούν διεθνείς συνεργασίες όπως αδελφοποιήσεις πόλεων με ΟΤΑ της αλλοδαπής, τη συμμετοχή δήμων και περιφερειών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, σε διεθνή δίκτυα τοπικών ή περιφερειακών αρχών και την υπογραφή σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας, χωρίς να έχει ζητηθεί προηγουμένως από ελληνικής πλευράς η σύμφωνη γνώμη της.
Αντίθετα ζητείται η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής αρκετό καιρό μετά την υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας. Για το λόγο αυτό επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας συνεργάζονται με αντίστοιχους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της αλλοδαπής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και υπό την επιφύλαξη των διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας.
Η συνεργασία αυτή μπορεί ναι είναι:
α. Σε διεθνές επίπεδο. Για την προαγωγή της διαπεριφερειακής, διασυνοριακής και εδαφικής συνεργασίας και τη συμμετοχή τους σε δίκτυα τοπικών και περιφερειακών αρχών και σε λοιπούς διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς,
β. σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη συμμετοχή τους σε δίκτυα, προγράμματα και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε λοιπούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκούς Ομίλους Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εθνικό και κοινοτικό δίκαιο. Ωστόσο για τη συμβατότητα όλων των σχετικών δράσεων των δήμων και περιφερειών με τις εθνικές πολιτικές, απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Τριμερούς Επιτροπής
Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι από τώρα και στο εξής η διαδικασία υποβολής των αιτημάτων των δήμων προς την Επιτροπή θα πρέπει να πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις:
- Κάθε πρόταση δήμου για συμμετοχή του σε διεθνή συνεργασία, οφείλει να συνοδεύεται από την απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου.
- Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Θα πρέπει να αποτυπώνει αναλυτικά την «προστιθέμενη αξία» και τους τομείς της εν λόγω συνεργασίας με τον δήμο του εξωτερικού. Επίσης στην περίπτωση των αδελφοποιήσεων πόλεων θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι αδελφοποιήσεις πόλεων αποτελούν το επιστέγασμα και όχι την απαρχή μιας συνεργασίας μεταξύ δύο δήμων.
- Οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα, πρέπει να αποστέλλονται άμεσα και έγκαιρα στη Γραμματεία της Τριμελούς Επιτροπής. Αυτό θεωρείται απαραίτητο προκειμένου πριν από τη χορήγηση ή όχι της αίτησης για σύμφωνη γνώμη να καταστεί δυνατή ενδεχόμενη επικοινωνία των μελών της Επιτροπής, αφενός, με τους ενδιαφερόμενους φορείς και αφετέρου με τις αλλοδαπές αρχές (πρεσβείες και προξενία) που είναι διαπιστευμένες στο ελληνικό κράτος για παροχή επιπλέον στοιχείων και πληροφοριών.
Στην επιστολή τονίζεται αυστηρά ότι αν δεν ισχύσουν οι σχετικές προϋποθέσεις «η επιτροπή δεν θα εξετάζει το αίτημα που αποστέλλεται στη Γραμματεία της καθυστερημένα ή συνοδευμένο από ελλιπή στοιχεία.
Αναλυτικά το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών για τις αδελφοποιήσεις.