Με απόφαση του Εφετείου και με βάση τίτλους κτήσης από την Οθωμανική περίοδο, η ευρύτερη περιοχή γύρω από το θέατρο Βράχων αποχαρακτηρίζεται και επιδικάζεται η ιδιοκτησία της υπέρ ιδιωτών. Ουσιαστικά αφορά όλη την περιοχή του θεάτρου Βράχων με τις κοινόχρηστες δημοτικές χρήσεις και όλο τον λόφο Κοπανά -φυσικό σύνορο μεταξύ Βύρωνα και Αγίας Μαρίνας (Ηλιούπολης)- στον οποίο δεσπόζει και το πυροφυλάκιο του Βύρωνα.
Η περιοχή μέχρι τώρα είναι χαρακτηρισμένη δασική και αναδασεωτέα, εντός της Β΄ Ζώνης Υμηττού, έχουν γίνει πολλές καταπατήσεις και έχουν δοθεί από τη δεκαετία του 1980 σημαντικοί αγώνες κατά εταιρειών, ιδιωτών και της εκκλησίας προκειμένου να παραμείνει δημόσιος δασικός χώρος. Η περιοχή έως τώρα ήταν χαρακτηρισμένη δασική και αναδασωτέα, εντός της Β’ ζώνης Υμηττού.
«Η απόφαση του Εφετείου, που δίνει με μεγάλη επιμέλεια το χώρο του Θεάτρου Βράχων και των αθλητικών εγκαταστάσεων στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, είναι ανεξήγητη και απέναντί της δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» είπε, μιλώντας «Στο Κόκκινο» ο δήμαρχος Βύρωνα, Άκης Κατωπόδης, προαναγγέλλοντας προσφυγή στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης και σειρά ενεργειών και δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Όπως εξήγησε, το 2003 και 2005 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες αγωγές και το 2016 είχαμε απόφαση πρώτου βαθμού που δικαίωνε τους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού,, αλλά το 2017 ασκήθηκε έφεση και το Εφετείο αποφάσισε ότι οι εκτάσεις στον Υμηττό δεν ήταν δασικές κι ότι ανήκουν σε ιδιώτες.
«Πρόκειται για τεράστιο ζήτημα καθώς με την συγκεκριμένη απόφαση ζημιώνονται όλοι οι πολίτες της Αττικής», σημείωσε ο κ. Κατωπόδης. «Δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να συμβεί εάν δεν κατοχυρωθεί υπέρ του δημοσίου. Τι θα γίνει ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο πνεύμονας πρασίνου και η ποιότητα ζωής για τους πολίτες της πόλης της Αττικής».