Άρθρο Localit 02 Ιουλίου, 2021

Μ. Βορίδης: Αλλάζει συνολικά η κουλτούρα στη δημόσια διοίκηση

“Αλλάζει συνολικά η κουλτούρα στη δημόσια διοίκηση”, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο “Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών”, σε μία ειδική εκδήλωση επικεντρωμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Μέλλον της Ευρώπης και περιέγραψε μια σειρά παρεμβάσεις που δρομολογούνται ή έχουν ήδη προχωρήσει στο δημόσιο.

Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για ένα καινούριο νόμο για το ΑΣΕΠ, προκειμένου να εξορθολογιστεί η διαδικασία προσλήψεων, καθώς όπως εξήγησε, σήμερα μπορεί να πάρει μέχρι και τέσσερα χρόνια από τη διαπίστωση της ανάγκης για κάποια πρόσληψη, μέχρι την πραγματοποίηση αυτής της πρόσληψης.

“Επομένως τη χρονική στιγμή που τελικώς κάποιος θα κάθεται στη θέση του έχουν διαμορφωθεί άλλες ανάγκες και πάμε ξανά από την αρχή”, ανέφερε. “Με το σχέδιο που υλοποιείται, η πρόσληψη θα γίνεται με έναν ηλεκτρονικό ουσιαστικά διαγωνισμό και επομένως τα τέσσερα χρονια θα συμπτυχτούν σε ένα-ενάμισι χρόνο”.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να ενισχυθεί η ακεραιότητα και η διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, το οποίο προχωρά με τον καινούριο νόμο για τον εσωτερικό έλεγχο, ενώ αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για την τηλεργασία.

Εξηγώντας την πρόκληση την οποία καλείται να αντιμετωπίσει στο μέλλον το δημόσιο, σημείωσε πως με τον ρυθμό εξέλιξης της τεχνολογίας, στην επόμενη δεκαετία το 80% των θέσεων εργασιών που υπάρχουν σήμερα, δε θα υπάρχουν και θα έχει αντικατασταθεί με άλλες.

“Εάν η δημόσια διοίκηση δεν καταφέρει να ανταπεξέλθει, θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτή ως ένα βαρίδι στην προσπάθεια της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων και θα υπάρχει μια όλο και μεγαλύτερη απόκλιση και καθυστέρηση ανάμεσα σε αυτό που κάνει η δημόσια διοίκηση και σε αυτό που προσπαθεί να κάνει η κοινωνία των πολιτών και οι επιχειρήσεις”, επεσήμανε.

“Αυτό θα δημιουργήσει ένταση και κρίση σε αυτές τις σχέσεις, οι οποίες θα εκφραστούν σε θεσμικό και σε πολιτικό επίπεδο. Για να το αντιμετωπίσει κανείς αυτό θα πρέπει να προχωρήσει σε μια θεαματική και ταχεία εξέλιξη της δημόσιας διοίκησης”.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στο πιλοτικό πρόγραμμα της Microsoft για την εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων σε ζητήματα ψηφιακών δεξιοτήτων που έχει ήδη ξεκινήσει με το εθνικό κέντρο δημόσιας διοίκησης.

“Χρειαζόμαστε μια άλλη συλλογική κουλτούρα αξιολόγησης του προσωπικού,” τόνισε χαρακτηριστικά. “Πρέπει να αρχίσουμε να ανιχνεύουμε τα ταλέντα και να είμαστε ελκυστικοί στην αγορά εργασίας. Ως δημόσιο να γίνουμε ελκυστικοί στο ταλέντο, καθώς αυτοί οι άνθρωποι μας είναι πια απαραίτητοι γι αυτή τη μετάβαση. Πρέπει να εισάγουμε στον τρόπο επιλογής του προσωπικού τις δεξιότητες και να τις συνδέσουμε με τις θέσεις”.

Γι’ αυτό το λόγο ο κ. Βορίδης επεσήμανε πως εισάγεται ένα μπόνους παραγωγικότητας που δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις να επιβραβεύσουν τη μονάδα που πιάνει τους στόχους της, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να ξεπεράσουμε τη λογική εξισωτισμού στη δημόσια διοίκηση που αν κάποιος έκανε κάτι περισσότερο δεν είχε καν μια ηθική επιβράβευση.

“Η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, οι καινούριες μέθοδοι για την αξιολόγηση του προσωπικού, όλα αυτά τα οποία εισάγουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, μια νέα κουλτούρα αποτελεσματικότητας στο δημόσιο αποτελούν πραγματικά μια επαναστατική στρατηγική που εισάγεται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες”, σημείωσε.

Επεσήμανε ακόμη ότι “τα συνδικάτα δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις, αλλά θα αναγκαστούν να τις παρακολουθήσουν γιατί πλέον δεν απολαμβάνουν της στήριξης των εργαζομένων”.

“Η ψηφιακή τεχνολογία διαμορφώνει άλλους όρους εργασίας” και “στην πραγματικότητα όποιος δε το παρακολουθήσει αυτό θα μείνει πίσω”, ανέφερε.

Ο ίδιος έβαλε ως στόχο της θητείας του στο υπουργείο Εσωτερικών να ανέβει η χώρα στην κατάταξη της διαφθοράς, καθώς “είναι πολύ χαμηλά και αυτό την εμποδίζει να προσελκύσει επενδύσεις”, αλλά και να δει τη χώρα να αρχίσει να ανεβαίνει στην κατάσταση της ικανοποίησης των πολιτών από την παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση.

 

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 20 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΗΣ» με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στηρίζει την επιτυχημένη Πρωτοβουλία Ευθύνης του Dettol που συνεχίζεται για…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 20 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χιλιάδες πολίτες άναψαν τη Φλόγα της Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Με μεγάλη συγκίνηση δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε περισσότερους από 40 Δήμους σε Ελλάδα αλλά και στο…

Ρεπορτάζ 20 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δύο νέες συμβάσεις για την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων σε Χίο και Κεφαλονιά

Δύο νέες συμβάσεις για την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Χίο και την Κεφαλονιά…