Άρθρο Localit 18 Σεπτεμβρίου, 2016

Μ. Σχοινάς: Θα βρεθούν οι λύσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μείνει συνεπής στον δρόμο της σταθερότητας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ“Θεωρώ ότι θα βρεθούν οι λύσεις που θα επιτρέψουν και στην Ελλάδα να μείνει συνεπής στο δρόμο της σταθερότητας, που θα φέρει και την ανάπτυξη, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μπορέσουν να δώσουν τις διαβεβαιώσεις στις χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά σε αυτή την τροχιά. Εκφράζω την ευχή μου ότι θα προκύψει γρήγορα η συμφωνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης” δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση.

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece o κ. Σχοινάς ανέφερε ότι “Βρισκόμαστε ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης. Όπως κάθε φορά που υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, καλό είναι να μην γίνονται σχόλια και να αφήνονται οι διαπραγματευτές να κάνουν τη δουλειά τους. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα έχει υποχρεώσεις και για τις δύο πλευρές”.

Σε ότι αφορά την πρόταση Γιούνκερ για ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας σημείωσε πως “από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η Επιτροπή Γιούνκερ, ξεκαθαρίσαμε ότι το δικό μας μείγμα πρέπει να πατάει σε ?τρεις πυλώνες. Στη δημοσιονομική υπευθυνότητα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προσθέσαμε έναν τρίτο πυλώνα – o κ. Γιούνκερ τον ονομάζει τρίτο πνευμόνι- αυτόν των επενδύσεων. Έχετε δίκαιο όταν λέτε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις. Η μία που προτιμά τα δύο πρώτα στοιχεία και η άλλη που θέλει μεγαλύτερη ευλυγισία και περισσότερο άνοιγμα. Ο πρόεδρος Γιούνκερ κινήθηκε πολύ έξυπνα στην ομιλία του στο Στρασβούργο μιλώντας για την έξυπνη εφαρμογή του προγράμματος. Ανάμεσα στην ορθόδοξη εκδοχή και σε αυτήν που επιμένει σε πλήρη ευλυγισία, ο Πρόεδρος θέλει να εφαρμόσει την «έξυπνη εφαρμογή του Συμφώνου». Πιστεύω ότι οι πρόσφατες αποφάσεις μας για την Ισπανία και την Πορτογαλία καταδεικνύουν ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης. Δεν χωρά αμφιβολία ότι και η Ελλάδα μεσοπρόθεσμα έχει να κερδίσει πολλά από αυτού του τύπου την εφαρμογή του Συμφώνου”.

Για το προσφυγικό υπογράμμισε οτι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και πρόσθεσε ” ο Σεπτέμβρης μας βρίσκει σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήμασταν πέρσι τέτοιο καιρό. Έχουμε τα hot spots που λειτουργούν κανονικά, έχουμε κοινούς τρόπους ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων, εκατομμύρια ευρώ που δίνονται ως βοήθεια στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής. Επιπλέον, σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσει η λειτουργία της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, ενός από τα πιο απτά μέσα προστασίας των εξωτερικών μας συνόρων”. Είπε πως ο κ Γιόυνγκερ με τον αρμόδιο επίτροπο κ Δ Αβραμόπουλο έχουν εκπονήσει ένα ολιστικό σχέδιο και συμπλήρωσε “Δεν πρέπει τα κράτη της πρώτης γραμμής να αφεθούν στην τύχη τους. Πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί αλληλεγγύης που θα επιτρέπουν την επανεγκατάσταση των προσφύγων που έχουν δικαίωμα στο άσυλο σε όλη την ΕΕ. Πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου έτσι ώστε αυτοί οι μηχανισμοί αλληλεγγύης να έχουν πιο νόμιμο, πιο νομικό χαρακτήρα. Και τέλος, πρέπει να υπάρξει μια συνειδητοποίηση ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην Ευρώπη μετά τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι κάτι απλό για την Ευρώπη. Πρέπει οι κυβερνήσεις να εγερθούν πάνω από τους εθνικούς εγωισμούς, τους οποίους πολύ συχνά βλέπουμε για να ακολουθήσουν την κοινή ευρωπαϊκή προοπτική”.

Ερωτηθείς για την άνοδο της Ακροδεξιάς είπε πως “Η μάχη κατά των φαινομένων αυτών, δεν μπορεί να γίνει μόνο σε ένα επίπεδο γενικό και αφηρημένο, σύγκρουσης ιδεών. Αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί μόνο όταν οι κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συντεταγμένα δώσουν λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα. Ο λαϊκισμός κερδίζεται όταν οι πολίτες βλέπουν ότι οι μετριοπαθείς δυνάμεις είναι ικανές να λύσουν συγκεκριμένα προβλήματα. Τότε και μόνο αφοπλίζονται οι λαϊκιστικές δυνάμεις”.

Αναφορικά με το μέλλον της ΕΕ μετά την σύνοδο της Μπρατισλάβα, την ομιλία Γιούνκερ για την κατάσταση της Ενωσης και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν σημείωσε πως “Η δουλειά μας ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά αλλά να βρίσκουμε λύσεις που φέρνουν τα κράτη κοντά αλλά και που φέρνουν απτά αποτελέσματα και για τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών στην καθημερινότητά τους. Πέρασε η εποχή που η Ευρώπη άρεσε λόγω του αξιακού της περιεχομένου. Πρέπει πλέον να αρέσει γιατί φέρνει λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα που έχουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους”.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ξάνθης & Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υλοποιούν το έργο CARE_X

Στην υλοποίηση του έργου CARE_X (Climaax Action and Risk Evaluation of Xanthi), το οποίο εντάσσεται…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
4o Christmas Night Run την Κυριακή στο Χαλάνδρι

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, το Christmas Night Run, το…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δίπλα στους οικονομικά αδύναμους και αυτά τα Χριστούγεννα ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στέκεται αρωγός στους οικονομικά…