Άρθρο Localit 17 Φεβρουαρίου, 2015

Λουκέτο 19 και 20 Φεβρουαρίου στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

xyta6Ασφαλιστικά μέτρα καταθέτουν κάτοικοι και φορείς της ευρύτερης περιοχής όπου λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, σε δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά συζητήθηκε χθες Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν σειρά κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ο προειδοποιητικός αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης κατά τις ημέρες Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου και η δημοσιοποίηση του θέματος προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη συμμετοχή των δημοτών στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις.

Στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης έθεσε αρχικά το πλαίσιο της σημερινής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, τονίζοντας τα σημεία που χρήζουν άμεσης επίλυσης καθώς «απειλούν ευθέως πια την δημόσια υγεία των Δημοτών». Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε η μη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού εντός του ΧΥΤΑ, η έντονη δυσοσμία λόγω της μη συλλογής του βιοαερίου, ο κορεσμός των κυψελών 1 και 2 απόθεσης των απορριμμάτων και οι αστοχίες κατασκευής στην κυψέλη 3.

Επιπλέον αποφασίστηκε να ζητηθεί εγγράφως από την διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παρακάτω ζητημάτων που ετέθησαν στο Δ.Σ.

Συγκεκριμένα, ζητείται από την εκτελεστική επιτροπή του ΦΟΔΣΑ να λάβει αποφάσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα παρακάτω ζητήματα άμεσης προτεραιότητας:

1. Να ξεκινήσει άμεσα η λιμενοδεξαμενή για τα διασταλάζοντα υγρά του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

2. Να ξεκινήσει η συλλογή του βιοαερίου, με όποιο πρόσφορο τεχνικό τρόπο.

3. Να δίδονται στον Δήμο Λαγκαδά παραστατικά με τις ποσότητες των υγρών που εισέρχονται και εξέρχονται του βιολογικού καθαρισμού, σε ημερήσια βάση

4. Να μην συνεχιστεί η απόθεση απορριμμάτων στην κυψέλη Α3, μέχρις ότου αποκατασταθεί και ελεγχθεί η σωστή λειτουργία της από ανεξάρτητη αρχή. Ζητήθηκε δε στο παραπάνω θέμα η συνδρομή του αρμόδιου υπουργείου και η ανάθεση σχετικής πραγματογνωμοσύνης για την Κυψέλη Α3 από την Περιφέρεια σε ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.

5. Να μην προχωρήσει η υλοποίηση κανενός έργου του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, την στιγμή μάλιστα που κανένα έργο αποσυμφόρησης του ΧΥΤΑ δεν έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα (π.χ. ΧΥΤΑ Αγίου Αντωνίου).

6. Να επιτρέπεται η είσοδος στον ΧΥΤΑ των υπευθύνων του Δήμου Λαγκαδά και της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου, χωρίς ειδική άδεια και προειδοποίηση.

Παράλληλα ζητείται από την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, να αναγνωρισθεί η υποβάθμιση και η μόλυνση που έχει υποστεί η περιοχής από τη  λειτουργία του ΧΥΤΑ με παράλληλη ρητή δέσμευση για την μη υλοποίηση κανενός έργου διαχείρισης απορριμμάτων στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ενόψει και του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 25 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ δίπλα στη νέα γενιά της Θεσσαλονίκης – Με μεγάλη συμμετοχή η ημερίδα της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση της μελέτης για τη νεανική παραβατικότητα

Λ. Κυρίζογλου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θέλει να είναι θεατής, αλλά δύναμη πρόληψης, στήριξης και…

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ στηρίζει την ενημέρωση αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης

Λ. Κυρίζογλου: Ο νέος Κώδικας βάζει τάξη στην πολυνομία και ενισχύει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης…