09 Οκτωβρίου, 2025

Λάζαρος Κυρίζογλου από την Αρχαία Ολυμπία: «Η Αυτοδιοίκηση δεν παραχωρεί καμία αρμοδιότητα – Αντίθετα διεκδικούμε περισσότερες, με πόρους και προσωπικό»

Η Αρχαία Ολυμπία αποτέλεσε τον τόπο διεξαγωγής της Τακτικής Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και την τιμή της Περιφέρειας για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Φαρμάκης τόνισε πως «είναι μεγάλη τιμή για την περιοχή μας η παρουσία του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ», υπογραμμίζοντας ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού αποτελεί τον εγγύτερο προς τον πολίτη θεσμό».
Όπως ανέφερε, η στενή συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης είναι προϋπόθεση για να προσφέρονται στους πολίτες οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

Απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, αναγνώρισε «την ευρεία αποδοχή και το σημαντικό έργο» του κ. Φαρμάκη, εκφράζοντας την ευχή «να συνεχίσει με την ίδια προσήλωση και αποτελεσματικότητα προς όφελος των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, στο σύντομο χαιρετισμό του, καλωσόρισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ «στον τόπο που συμβολίζει την ειρήνη, τη συνεργασία και το ιδεώδες της συμμετοχής».
Όπως σημείωσε, «η ΚΕΔΕ αποτελεί τον θεσμικό πυλώνα της Αυτοδιοίκησης. Ο διάλογος και η ενότητα είναι προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις».
Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, «για τη μεγάλη τιμή να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας».

Παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ – «Η Αυτοδιοίκηση δεν παραχωρεί καμία αρμοδιότητα»

Στην καθιερωμένη ενημέρωσή του προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, αναφέρθηκε εκτενώς στα θεσμικά ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, με αιχμή το θέμα της μεταφοράς των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) από τους Δήμους στο Κτηματολόγιο.

Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε στη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ με το Προεδρείο της ΕΜΔΥΔΑΣ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών), κατά την οποία υπήρξε κοινή θέση αντίθεσης στη μεταφορά των πολεοδομιών από τους Δήμους στο Κτηματολόγιο.
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την αποδυνάμωση των Δήμων. Δεν παραχωρούμε καμία αρμοδιότητα. Αντιθέτως, διεκδικούμε περισσότερες με τους αντίστοιχους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό, όπως ορίζουν τα άρθρα 101 και 102 του Συντάγματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ της 6ης Οκτωβρίου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρο Παπασταύρου στο ΥΠΕΝ, παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών κ. Θεόδωρου Λιβάνιου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε  ότι «οι Δήμοι μπορούν να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες αρκεί να ενισχυθούν με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό».
Επισήμανε, μάλιστα, πως «αν επιχειρηθεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων των ΥΔΟΜ από τους Δήμους, η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

«Δυστυχώς, όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έπραξαν όπως όφειλαν το αυτονόητο. Δηλαδή να εμπιστευτούν την Αυτοδιοίκηση και να εφαρμόσουν το Σύνταγμα, σύμφωνα με τα άρθρα 101 και 102», τόνισε με έμφαση.

Συνάντηση εργασίας με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ., το Προεδρείο της ΚΕΔΕ —αποτελούμενο από τον Πρόεδρο κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, τον Α’ Αντιπρόεδρο κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, τον Β’ Αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Παπαναστασίου και τον Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Καφαντάρη— πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας με τον Δήμαρχο κ. Αριστείδη Παναγιωτόπουλο και στελέχη του Δήμου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε τόσο σε τοπικά ζητήματα όσο και σε θεσμικές προκλήσεις που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ στην Αρχαία Ολυμπία ανέδειξε για ακόμη μία φορά τη σταθερή στρατηγική επιλογή του Προέδρου κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, να πραγματοποιούνται συνεδριάσεις και εκτός Αθηνών σε διάφορες περιοχές της χώρας, και να ακούγονται οι τοπικές κοινωνίες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 03 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου στην ΕΡΤ3 : Δήμοι υπό πίεση- Ζητείται άμεση οικονομική ενίσχυση χωρίς νέα βάρη στους πολίτες

Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ3 «Αποδελτίωση», στους δημοσιογράφους Όλγα Ψαρίδου και Ίων Τσώχο, παραχώρησε την…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 02 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το ισχυρό αποτύπωμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στο Στρασβούργο

Λάζαρος Κυρίζογλου: «Χωρίς ισχυρούς Δήμους, δεν υπάρχει ισχυρή Ευρώπη – Συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις για χρηματοδότηση,…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 01 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στο Στρασβούργο συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ – Η ΚΕΔΕ παρούσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με στρατηγική συνεχών προτάσεων και διεκδικήσεων για τους Δήμους της Ελλάδας

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) πραγματοποίησε την Τρίτη 31 Μαρτίου συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου…