Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της απολιγνιτοποίησης, στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο δήμος Κοζάνης, αλλά και στις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει για το 2030 αναφέρθηκε ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας κατά την ομιλία του στο 6ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Δίκαιης Μετάβασης.
«Στόχος μας είναι η Κοζάνη να καταστεί Εθνικός Κόμβος Καινοτομίας και Αειφορίας», υπογράμμισε ο δήμαρχος Κοζάνης.
Επιγραμματικά, ο κ. Μαλούτας αναφέρθηκε στα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να υλοποιηθούν στο δήμο, στην Ενεργειακή Κοινότητα που έχει δημιουργηθεί αλλά και στο φωτοβολταϊκό πάρκο 6 MW για την κάλυψη των αναγκών του δήμου, στις ευρύτερες πρωτοβουλίες του Δήμου Κοζάνης για τα ενεργειακά ζητήματα, στο Κέντρο Διάδοσης Τεχνολογίας, καθώς στην «έξυπνη» στρατηγική που ακολουθείται με την υλοποίηση “smart” εφαρμογών.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πραγματοποιήθηκε 24-26 Οκτωβρίου 2022, στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Μαλούτας ήταν ομιλητής στην ενότητα «Κλιματικά ουδέτερες πόλεις σε μετάβαση»
- Patrick Child, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής,
- Balbina Gluza-Czyczerska, συντονίστρια της πλατφόρμας Δίκαιης Μετάβασης της Γενικής Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
- Janet Ågren, αντιδήμαρχος Ούμεο, Σουηδία
- Iztok Mori, Διευθυντής Δήμου Βελένιε, Σλοβενία
- Carsten Rothballer, γραμματέας της Πρωτοβουλίας για τις Περιφέρειες Άνθρακα σε Μετάβαση
- Roman Mendle, Συντονιστής – Κλιματική Ουδετερότητα, Κυκλική Οικονομία και Έξυπνες Πόλεις, Δίκτυο ICLEI Europe
Στο πλαίσιο της συζήτησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με τη διαδικασία δίκαιης μετάβασης σε ενδιαφερόμενα μέρη από εθνικές, τοπικές και περιφερειακές αρχές, καθώς και από οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους, την ευρύτερη κοινωνία και εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανάμεσά τους οι Επίτροποι Elisa Ferreira και Kadri Simson.
Σημειώνεται, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την αποστολή της ΕΕ για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας 100 ευρωπαϊκών πόλεων έως το 2030. Υπό το πρίσμα αυτού του φιλόδοξου στόχου, επαγγελματίες από πόλεις διαφόρων μεγεθών και αφετηριών, μοιράστηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα και επόμενα βήματα για να εμπνεύσουν τη διαδικασία μετάβασης, στο πλαίσιο του συνεδρίου.