Άρθρο Localit 13 Ιουνίου, 2024

Λ. Κυρίζογλου: Η ΚΕΔΕ ενώνει τη φωνή της και συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των δήμων και της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ  και ΔΣ ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα

STOP στην άναρχη χωροθέτηση και κατασκευή αιολικών πάρκων, χρηματοδότηση για κατασκευή ενεργειακής κοινότητας ανά δήμο, αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των  δήμων, επαρκή χρηματοδότηση για την πυροπροστασία, έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Εύβοια, τα κύρια αιτήματα των δήμων

 

Στη Χαλκίδα συνεδρίασε σήμερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ  στο πλαίσιο της πολιτικής επιλογής  της Διοίκησης  να αποκεντρώσει τη λειτουργία της προκειμένου να «ακούσει», να καταγράψει και να αναδείξει τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι αλλά και να διαμορφώσει κοινό  πλαίσιο  θέσεων και διεκδικήσεων ενόψει και του τακτικού συνεδρίου της που θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 10 Νοεμβρίου 2024 στη Ρόδο.

Κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με το Δ.Σ. της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Σουλιώτης όσο και οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι έθεσαν μετά επιτάσεως τα εξής ζητήματα:

Αντιμετώπιση της άναρχης χωροθέτησης και κατασκευής αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή, αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των  δήμων και εξορθολογισμού του συστήματος κινητικότητας, χρηματοδότηση  προγράμματος για ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων από τους δήμους, χρηματοδότηση των δήμων για την πυροπροστασία, αντιμετώπιση επειγόντως του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, προβλήματα που προκύπτουν από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που απειλεί με ερήμωση των ορεινών περιοχών, αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Εύβοιας και διασύνδεσής της με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου, στήριξη της καλύτερης δυνατής λύσης για τη ΛΑΡΚΟ και τους 800 εργαζόμενους σ΄ αυτήν.

Η  δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα,  αφού καλωσόρισε το προεδρείο και τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στα προβλήματα υποστελέχωσης των δήμων και στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσής τους. Ωστόσο ως το κυριότερο πρόβλημα κατέταξε αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, καθώς, όπως είπε, πάνω από 100 χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων, «ταξιδεύουν» στην Στερεά, προκαλώντας την οικονομική αφαίμαξη των δήμων για τη μεταφορά τους και  επιβαρύνοντας τους επιπλέον με το τέλος ταφής. Σημείωσε επίσης ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει έργο ενταγμένο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και υπογράμμισε ότι πρέπει επειγόντως να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Τέλος η κα Βάκα εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση στην κατάργηση  της ΔΟΥ Χαλκίδας, τονίζοντας παράλληλα ότι η κάθαρση πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Ν. Σουλιώτης αναφέρθηκε στις «σημαντικές αδικίες» που εισέπραττε η Στερεά Ελλάδα επί 14 χρόνια, καθώς λόγω στατιστικής στρέβλωσης, την κατέτασσε στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Στόχου 2, θεωρώντας την πιο ανεπτυγμένη από τις υπόλοιπες λόγω της βιομηχανικής συγκέντρωσης στα Οινόφυτα και το Σχηματάρι, με αποτέλεσμα να λαμβάνει λιγότερα χρήματα από τις υπόλοιπες.

«Ευτυχώς, σημείωσε με το νέο ΕΣΠΑ καταφέραμε να σταματήσουμε αυτήν την αδικία».

Αναφερόμενος ο κ. Σουλιώτης στο φαινόμενο της άναρχης χωροθέτησης και κατασκευής αιολικών πάρκων, τόνισε ότι η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι «πρωταθλήτρια» σε ότι αφορά την εγκατάστασή τους,  χωρίς όμως τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ που θα σέβεται την αρχή της αναλογικότητας, σε επίπεδο δήμου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου  υπογράμμισε ότι η ΚΕΔΕ ενώνει τη φωνή της και συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των δήμων και της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.

Σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, θέμα που όπως είπε, θα απασχολήσει το ΔΣ της ΚΕΔΕ στις 3 Ιουλίου όπου έχουν κληθεί ο ΕΟΑΝ, η ΕΕΑΑ και ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος.

Σε ότι αφορά στην κινητικότητα  στους δήμους ο κ. Κυρίζογλου επανέλαβε τη θέση της ΚΕΔΕ ότι πρόκειται για αντισυνταγματικό μέτρο και ότι ζητά την κατάργηση της σχετικής διάταξης.

Τέλος αναφερόμενος στα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των πυρκαγιών, που η ίδια η ζωή μας έδειξε, είναι να γυρίσουν στα δάση οι δασικοί υπάλληλοι, να συντηρηθούν οι αντιπυρικές ζώνες, να γυρίσουν στα δάση οι παραδασόβιοι πληθυσμοί, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν οι δασικές υπηρεσίες».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Δ. Βουρδάκος και ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Εύβοιας Γ. Κελαϊτίδης.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ στο High- Level Political Forum του ΟΗΕ με θέμα «Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Δ. Καφαντάρης: Η διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση της…

ΚΕΔΕ 15 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ με τον Μ. Κόνσολα

Η δημιουργία  ανεξάρτητης Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών στη Βουλή  στο επίκεντρο συνάντησης Το πάγιο αίτημα των…

ΚΕΔΕ 08 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σημεία για δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ (08/07)

Τα σημεία που διεξάγονται σήμερα δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ είναι τα παρακάτω: Κτίριο…