Άρθρο Localit 21 Νοεμβρίου, 2022

Κύθηρα: Με τρεις νέες μονάδες αφαλάτωσης ενισχύεται  η υδροδότηση στο νησί

Στην εγκατάσταση τριών μονάδων αφαλάτωσης προχωρά ο Δήμος Κυθήρων, με τις οποίες διασφαλίζεται η επάρκεια και η ποιότητα  του νερού σε δύο περιοχές του νησιού, την Αγία Πελαγία και το Διακόφτι.

Επίσης,  ο δήμαρχος του νησιού Ε. Χαρχαλάκης προανήγγειλε ότι, δημοπρατούνται άμεσα ακόμα τρεις μονάδες  αφαλάτωσης: Παλαιόπολη/Αβλέμωνας, Καψάλι και Αντικύθηρα, με πόρους του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Ειδικότερα όπως ενημερώνει  ο Δήμος, μετά από μια μακρά διαγωνιστική διαδικασία που διήρκεσε περισσότερο από ένα έτος, και ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ολοκληρώθηκε η υπογραφή της Σύμβασης για την προμήθεια και λειτουργία τριών μονάδων αφαλάτωσης, οι δύο εκ των οποίων θα τοποθετηθούν στην Αγία Πατρικία, για την υδροδοτική ενίσχυση της Αγίας Πελαγίας και η μία μονάδα στο Διακόφτι.

Η κάθε μονάδα είναι δυναμικότητας 300 κυβικών μέτρων νερού σε ημερήσια βάση.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.720.000€ με το ΦΠΑ και χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, δυνάμει Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Κυθήρων. Στο έργο, πέραν της προμήθειας των μονάδων, περιλαμβάνονται και όλα τα συνοδά έργα, τα δίκτυα, οι συνδέσεις και η δοκιμαστική λειτουργία των μονάδων.

Σε ό,τι αφορά τον οικισμό της Αγ. Πελαγίας, θα υδροδοτείται πλέον από δύο μονάδες αφαλάτωσης, δυναμικότητας 600 κυβικών ημερησίως, συμπληρωματικά προς το δίκτυο των γεωτρήσεων. Επιπλέον, σε συνδυασμό με το μεγάλο έργο του νέου δικτύου ύδρευσης του οικισμού, διασφαλίζεται επάρκεια και ποιότητα νερού τουλάχιστον για τα επόμενα 25 χρόνια, στον πλέον τουριστικό οικισμό των Κυθήρων που διαθέτει τις περισσότερες κλίνες (συγκεντρωτικά) και ως εκ τούτου έχει αντίστοιχα υψηλές καταναλώσεις και ανάγκες.

Αναφορικά με το Διακόφτι, όπως επισημαίνει ο Δήμος Κυθήρων, διασφαλίζεται επάρκεια πόσιμου νερού σε έναν οικισμό με πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, όπου πέραν των υπολοίπων, αποτελεί και επενδυτική επιλογή μεγάλων εταιρειών real estate από χώρες του εξωτερικού και ως εκ τούτου, σύντομα θα χρειαστεί πολύ σημαντική υδροδοτική ενίσχυση.

Ανάδοχος είναι η εταιρεία ΤΕΜΑΚ ΑΕ και το ποσό της σύμβασης μετά την επιτευχθείσα έκπτωση είναι 1.605.800€ με το Φ.Π.Α.

«Ένα από τα σημαντικότερα έργα ανάπτυξης των τελευταίων ετών, οι πρώτες 3 μονάδες αφαλάτωσης, σε λίγους μήνες θα υδροδοτούν την Αγ. Πελαγία και το Διακόφτι, ακριβώς όπως είχαμε δεσμευθεί. Ένα έργο ουσίας και προόδου, που γίνεται πράξη με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Ακόμα 3 μονάδες αφαλάτωσης δημοπρατούνται άμεσα: Παλαιόπολη/Αβλέμωνας, Καψάλι και Αντικύθηρα, με πόρους του προγράμματος ‘ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’. Με χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων για έργα υποδομών, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό του τόπου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 03 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πετρούπολη: Από το φθινόπωρο ξεκινάει η χωριστή διαλογή βιοαποβλήτων στον Δήμο

Από το ερχόμενο φθινόπωρο, ο Δήμος Πετρούπολης θα τοποθετήσει καφέ κάδους, ώστε να ξεκινήσει η…

Βιώσιμες Πόλεις 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τεχνολογία led σε ακόμη 1696 σώματα οδοφωτισμού στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Νέο έργο αντικατάστασης ηλεκτροφωτισμού με τεχνολογία led ξεκινά στον Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, μετά την υπογραφή …

Βιώσιμες Πόλεις 18 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αιγάλεω: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι καφέ κάδοι στον Δήμο 

Στην εγκατάσταση και λειτουργία καφέ κάδων για τη συλλογή οργανικών απορριμμάτων προχώρησε ο Δήμος Αιγάλεω,…