Γιορτή Ελιάς και Λαδιού, διοργανώνει στις 23 και 24 Αυγούστου , στο Κολυμβάρι, ο Δήμος Πλατανιά και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης- Π.Ε. Χανίων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (International Olive Council -IOC) και με την υποστήριξη της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.
Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον διήμερο τόσο για τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας ελαιόλαδου όσο και για όσους θέλουν να γνωρίσουν την αξία του ελαιόλαδου.
Ενδεικτικά, το Σάββατο 23 Αυγούστου είναι προγραμματισμένες ομιλίες από αναγνωρισμένους επιστήμονες του χώρου για την ποιότητα του ελαιολάδου, την προώθηση, τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του ελαιολάδου και τη σημασία του ελαιολάδου στην υγεία.
Το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με ελεύθερη συμμετοχή αγροτών, ελαιουργών, τυποιητών και ειδικών για τις δυνατότητες βελτίωσης των ελαιοκομικών προϊόντων.
Παράλληλα, το χώρο του συνεδρίου θα λειτουργεί έκθεση ελαιοκομικών προϊόντων, βιβλίων και φωτογραφίας με θέμα την ελιά. Η ημέρα θα κλείσει με παραδοσιακό κρητικό γλέντι στο χωριό Καρρές Κολυμβαρίου, διοργανωμένη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ραδάμανθυς” του χωριού Καρρές.
Την Κυριακή 24 Αυγούστου η ημέρα ξεκινάει με ομιλίες για την παρουσία του ελαιολάδου στη θρησκεία και τον πολιτισμό της ελιάς στην Κρήτη. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου από ομάδα του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων με την ενεργό συμμετοχή του κοινού. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μαγειρικής ντόπιων πιάτων με τη χρήση ελαιολάδου, αξιολόγηση των πιάτων από αναγνωρισμένους chefs και γευσιγνωσία από το κοινό. Το διήμερο θα κλείσει με την απονομή βραβείων μαγειρικής και παραδοσιακή μουσική και χορό στο προαύλιο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.
Επίσης, και τις δύο ήμερες έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις σε χώρους σχετιζόμενους με την ελιά και το ελαιόλαδο (Μουσείο Ελιάς Βουβών, μονάδες τυποποίησης ελαιολάδου).
Με τη διημερίδα, οι διοργανωτές, στοχεύουν να συμβάλουν στην προβολή των ελαιοκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα του ποιοτικού ελαιόλαδου της Κρήτης, αλλά και να θέσουν τον προβληματισμό τους για το πώς πρέπει να κινηθεί η παραγωγή ελαιόλαδου στην Κρήτη.