Άρθρο Localit 14 Ιουλίου, 2016

Κρήτη: 45 εκατ. από το ΕΣΠΑ για “Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις” στους δήμους

Περιφέρεια ΚρήτηςΚονδύλια ύψους 45 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, για την υλοποίηση του προγράμματος “Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ)”, που προβλέπουν παρεμβάσεις σε Δήμους της Κρήτης και αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και κινητικότητα στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, θα διατεθούν το επόμενο διάστημα από την Περιφέρεια Κρήτης.

Σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Περιφέρεια, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενημέρωσε τους δημάρχους του νησιού για το αναπτυξιακό πρόγραμμα των ΟΧΕ, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Κρήτης, Θεανώς Βρέντζου Σκορδαλάκη και Νίκου Καλογερή και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργου Πιτσούλη, ενώ για το τεχνοκρατικό μέρος του προγράμματος ενημέρωση έκανε η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Κασωτάκη και στελέχη της υπηρεσίας.

Όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, τα συνολικά τα κονδύλια για την υλοποίηση του προγράμματος leader και αλιείας μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, αναφερόμενος στα κονδύλια του ΟΧΕ, είπε ότι το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό και γι’ αυτό, όποιος Δήμος δεν τηρεί τις αυστηρές προϋποθέσεις που προβλέπονται, τότε οι χρηματοδοτήσεις θα πηγαίνουν σε άλλους Δήμους.

“Για να πάει το πρόγραμμα συνολικά καλά και να υπάρξουν απορροφήσεις, θα πρέπει να διασφαλιστεί η αποτελεσματική συνεργασία, συνέργεια, για να αξιοποιηθούν οι πόροι από τους Δήμους. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ και αν δεν απορροφά κάποιος, οι πόροι θα πηγαίνουν αλλού” ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Κασωτάκη, τόνισε ότι δίνεται έμφαση στα υφιστάμενα έργα υποδομής, με μικρές συμπληρωματικές παρεμβάσεις που θα δώσουν προστιθέμενη αξία και θα δημιουργήσουν νέα ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την ίδια, οι παρεμβάσεις αυτές θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με αυτές του leader, οι οποίες επίσης θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ όπως είπε, οι Δήμοι Χανίων και Ηρακλείου έχουν ήδη επωφεληθεί από τα Προγράμματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, άρα αυτά (ΟΧΕ) αφορούν τους υπόλοιπους Δήμους της Κρήτης, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

“Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια στρατηγική τέτοια, η οποία να κινητοποιεί την τοπική οικονομία, να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και επιχειρηματικότητα” σημείωσε η κ. Κασωτάκη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 29 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εβδομάδα Ανακύκλωσης στον Δήμο Καλαμαριάς, 2-8 Ιουνίου

Ο Δήμος Καλαμαριάς διοργανώνει μια εβδομάδα αφιερωμένη στην ανακύκλωση, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή…

Ενδιαφέρουν 29 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αιγάλεω: Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος στα Δημοτικά Ιατρεία

Ο Δήμος Αιγάλεω, μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Φροντίδας και Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, διοργανώνει…

Ενδιαφέρουν 28 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Καλοκαιρινοί Παιδότοποι» 2026 στον Δήμο Πετρούπολης

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Καλοκαιρινοί Παιδότοποι» 2026 του Δήμου…