Άρθρο Localit 29 Μαρτίου, 2019

Κοζάνη: Το μέλλον της τηλεθέρμανσης στη μετά λιγνίτη εποχή

Βέλτιστες πρακτικές και τις συμφερότερες τεχνολογικές λύσεις για την θέρμανση στην μετά λιγνίτη εποχή αναζήτησαν αντιπροσωπείες από έξι χώρες Ευρώπης στην συνάντηση που οργάνωσε ο δήμος Κοζάνης, η πρεσβεία της Σλοβακίας στην Ελλάδα και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Center) με θέμα “Coal Regions In Transition”.  

Η συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικεντρώθηκε στα προβλήματα που θα προκύψουν από την απολιγνιτοποίηση περιοχών της Ευρώπης, των οποίων  η θέρμανση των κτιρίων βασίζεται στην τεχνολογία τηλεθέρμανσης και τη χρήση ζεστού νερού από την καύση του λιγνίτη.
Οι έξι περιφέρειες από  τις χώρες Σλοβακία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία και Ελλάδα, διαθέτουν στα γεωγραφικά τους όρια ορυχεία και εργοστάσια παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη ή λιθάνθρακα που διέκοψαν την λειτουργία τους, ή θα κλείσουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ή θα τεθούν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας στο άμεσο μέλλον.

Ως εκ τούτου αναζητούνται οι βέλτιστες πρακτικές και οι συμφερότερες τεχνολογικές λύσεις για την θέρμανση πόλεων. Η χρήση του φυσικού αερίου, ως βασικού καυσίμου για την θέρμανση των πόλεων, φαίνεται ότι προκρίνεται από τις περισσότερες περιοχές.

Όπως ανέφερε ο ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Ευάγγελος Καρλόπουλος, αυτό που συζητείται είναι “εάν το φυσικό αέριο μέσω της δημιουργίας δικτύων θα φθάνει στον καταναλωτή όχι μόνο για την θέρμανση των κτιρίων αλλά και για οικιακή χρήση, ή να παραμείνουν σε λειτουργία τα υπάρχοντα δίκτυα της τηλεθέρμανσης και ο ζεστός ατμός να παράγεται σε μονάδες καύσης φυσικού αερίου”.  
Τέσσερις πόλεις, η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο, η Φλώρινα και η Μεγαλόπολη, επηρεάζονται δραματικά από την σταδιακή απεξάρτηση του λιγνίτη και όπως σημείωσε ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, “άρχισαν ήδη να παρουσιάζονται τα πρώτα σοβαρά προβλήματα και είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμόσουμε τα συστήματά μας στις νέες προκλήσεις”. Ο κ. Ιωαννίδης, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει “ένα σαφές πλαίσιο υποστήριξης των ανθρακικών περιοχών” και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να συμβάλλουν ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατέληξε, λέγοντας, ότι η μετάβαση των περιοχών που στήριξαν την ανάπτυξη της Ευρώπης τα προηγούμενα χρόνια σε οικονομίες χωρίς άνθρακα “θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην προκαλέσει τραγικές και ανεπανόρθωτες συνέπειες”. 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 04 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γ. Κεφαλογιάννης: Οι δήμοι έχουν πάρει φέτος 40 εκατ. ευρώ για τα ακαθάριστα οικόπεδα

«Πρέπει όλοι οι δήμοι να συνδεθούν στην ειδική πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα» «Οι δήμοι…

Ρεπορτάζ 04 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο δήμος Θεσσαλονίκης φωτίζει την πόλη με σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις

Περισσότερο ποιοτικό φως και λιγότερο ενεργοβόρο απέκτησαν στην Θεσσαλονίκη οι πλατείες Αγίου Γεωργίου και Αρχαίας…

Ρεπορτάζ 03 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΕΔ Ηπείρου για το πρόγραμμα ανέργων 55+: Παράσταση διαμαρτυρίας όλων των ΠΕΔ στα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας

Προτείνει διήμερο κλείσιμο των δημαρχείων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…