Με την έναρξη λειτουργίας του Καλλιτεχνικού Σχολείου, υποδέχεται το φετινό καλοκαίρι για παιδιά και νέους, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Έως τις 11 Αυγούστου 70 παιδιά από 4 έως 12 ετών συμμετέχουν σε καθημερινή βάση στο πρόγραμμα του Σχολείου με μια ποικιλία δράσεων που τους προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίσουν άγνωστες λεπτομέρειες από τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από την τέχνη.
Το πευκοδάσος του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται σχεδόν στον αύλειο χώρο του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, αυτές τις μέρες, είναι διακοσμημένο με σκιάχτρα και προσωπεία που δημιούργησαν από φυσικά υλικά οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου, στο πλαίσιο του εργαστηρίου κατασκευής προσωπείου και κούκλας. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ελένη Δημοπούλου ξενάγησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε αυτό το εντυπωσιακό «σκηνικό», όπου οι διαθλάσεις των ακτίνων του ήλιου στα προσωπεία και τα σκιάχτρα, τα κρεμασμένα στους κορμούς των δένδρων, μοιάζουν να ανταλλάσσουν κλεφτές ματιές με τις κούκλες που έχουν τοποθετηθεί στους διαδρόμους του δάσους.
«Είναι μόνο η αρχή μιας δημιουργικής δουλειάς που γίνεται στο καλλιτεχνικό σχολείο και έχει ως στόχο, τα παιδιά να μυηθούν στις φωτεινές διαδρομές της δημιουργίας» εξηγεί η κ. Δημοπούλου και επισημαίνει ότι το Καλλιτεχνικό Σχολείο του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης «ήρθε ως μια φυσική συνέχεια των θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια παράλληλα με το θέατρο», καθώς και ως συνέχεια της μεικτής ομάδας θεάτρου -με την συμμετοχή ΑμεΑ- στα πλαίσια της δράσης «το θέατρο αγαπάει την διαφορετικότητα», που το 2016 παρουσίασε την πρώτη της παράσταση στο κοινό.
Στην κεντρική σκηνή του θέατρου ομάδα από 30 παιδιά χωρισμένα σε ομάδες έως και τεσσάρων ατόμων, με χαρτί και κομμάτια από ύφασμα αρχίζουν να δίνουν την φόρμα του σώματος και του προσώπου στο μάθημα δημιουργίας παραδοσιακής κούκλας. Η σκηνογράφος Ευαγγελία Κιρκινέ τους εξηγεί το πλαίσιο του έργου, περιγράφει τα υλικά κατασκευής του και τα παιδιά σε κλίμα συνεργατικότητας δημιουργούν με τη φαντασία τους.
Το περιεχόμενο σπουδών φαίνεται να είναι αρκετά απαιτητικό. Όπως αναφέρει η κ. Δημοπούλου, για επτά εβδομάδες, οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου «θα δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες, θα τις σκηνογραφήσουν, θα φτιάξουν τα δικά τους κοστούμια θα μάθουν τα μυστικά χρήσης απλών κα φυσικών υλικών στην δημιουργία θεατρικής κούκλας, θα χορογραφήσουν, θα μάθουν για την φωτογραφία και την τέχνη του κολλάζ».
Το Καλλιτεχνικό Σχολείο του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στελεχώνουν άνθρωποι της τέχνης, όπως ο χορογράφος Τάσος Παπαδόπουλος η σκηνοθέτης Ελένη Ευθυμίου, ηθοποιοί που συνεργάζονται η συνεργάστηκαν με το ΔΗΠΕΘΕ, θεατρολόγοι, μουσικοί και χορευτές που θα μυήσουν τα παιδιά στους δρόμους της δημιουργίας και θα φωτίσουν άγνωστες λεπτομέρειες, που κρύβονται πίσω από την σκηνή του θεάτρου.