Άρθρο Localit 03 Δεκεμβρίου, 2012

Κώστας Σιμιτσής πρόεδρος ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Να προκαλέσουν οι αιρετοί διάλογο για την Τ.Α

Να προκαλέσουν οι αιρετοί  ένα διάλογο για  την Αυτοδιοίκηση όχι με τον εαυτό τους, αλλά με τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας, με τη Βουλή, με την Κυβέρνηση είπε στο μιλώντας στο βήμα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Σιμιτσής. «Για να δούμε τι είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα και μετά, φυσικά, θα τεθεί και ένα θέμα χρηματοδότησης, για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως την οραματιζόμαστε».

 Θέλουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που να είναι προστάτης των συμφερόντων του λαού μας ή θέλουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία θα είναι καθημαγμένη, η οποία θα έχει ένα πολιτικό προσωπικό κυριολεκτικά σε επίπεδο κλητήρων, είπε χαρακτηριστικά.

 Ακολουθεί το πληρες κείμενο της ομιλίας του προέδρου της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστα Σιμιτσή

Κ. ΣΙΜΙΤΣΗΣ: Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί Υπουργοί.

 Εδώ δεν θα επαναλάβω αυτά που ειπώθηκαν ήδη, ούτε και είναι αυτοσκοπός να ερχόμαστε να μιλάμε, αλλά πρέπει να εκθέσουμε έναν προβληματισμό και απευθύνομαι προς εσάς, Υπουργέ, πριν από πολύ καιρό μας είχατε ζητήσει προτάσεις για αλλαγές στον Καλλικράτη και αναρωτιέμαι τι έγιναν άραγε αυτές; Εμείς τις στείλαμε. Τις επεξεργάζεται κανένας; Και εδώ είναι ένα θέμα, ακριβώς αυτό που έθιξε πιο πριν ο συνάδελφος, ο Γιώργος ο Μαρινάκης, ότι πρέπει να ξαναπιάσουμε το  νήμα από την αρχή και να δούμε τελικά τι είδους Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλουμε.

 Θέλουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που να είναι προστάτης των συμφερόντων του λαού μας ή θέλουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία θα είναι καθημαγμένη, η οποία θα έχει ένα πολιτικό προσωπικό κυριολεκτικά σε επίπεδο κλητήρων. Δεν θέλω να υποβαθμίσω κανέναν, αλλά καταλαβαίνετε και ποια είναι η δική μας η πολιτική και προσωπική θέση και τι υπαινιγμούς υφιστάμεθα, όταν ο οδηγός του λεωφορείου, που ανέφερε ο προηγούμενος συνάδελφος, μας αντιμετωπίζει με υποψιασμένο μάτι λέγοντας: κάτι άλλο γίνεται για να συνεχίζεις να είσαι υπό αυτές τις εξευτελιστικές συνθήκες, Δήμαρχος σε μια μικρή ή σε μια μεγάλη πόλη.

Πραγματικά εμείς εδώ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουμε κάνει πολύ μεγάλα βήματα και βέβαια, δεν θα αναφερθώ στον προβληματισμό παρωδία που έγινε πριν από τον Καλλικράτη. Εγώ είμαι και συνεχίζω να είμαι από τους υποστηριχτές του Καλλικράτη, των συνενώσεων των Δήμων, γιατί διαπίστωσα τι γινόταν στους μικρούς Δήμους, οι οποίοι ενώθηκαν στην περιοχή μου με τους μεγάλους Δήμους και δεν μιλάμε εκεί για διαφορά, αλλά ξέρουμε τι συνέβη. Ας μιλήσουμε και με την γλώσσα της αλήθειας, αγαπητοί συνάδελφοι. Ξέρουμε πώς διακινούνταν τα μαύρα, γιατί δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά η δουλειά, αλλά και ποια μαύρα τελικά κατέληγαν στις τσέπες εκείνων που δεν έπρεπε να καταλήξουν.

 Όμως από την άλλη την πλευρά, δεν έγινε ποτέ μια σοβαρή συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκτός ίσως, οι παλιότεροι ξέρουν, από τα χρόνια του Καποδίστρια. Τι κάναμε λοιπόν εμείς εδώ στους δικούς μας Δήμους;

Ας μιλήσω  για τον δικό μου Δήμο. Για το προσωπικό μιλάμε. Έκανα ανάθεση εγώ σε υψηλόβαθμα στελέχη του Δήμου, να μου κάνουν μία μελέτη για το τι ακριβώς προσωπικό χρειαζόμαστε και σε ποιες θέσεις το χρειαζόμαστε αυτό το προσωπικό. Ξέρετε τι έγινε αυτή η μελέτη; Δεν τελείωσε. Γιατί; Πολύ γρήγορα οι υπάλληλοι αυτοί συνταξιοδοτήθηκαν, γιατί φοβήθηκαν και το έβαλαν στα πόδια. Μου υποσχέθηκαν όμως, ότι θα την κάνουν αυτή τη μελέτη και βάσει αυτής της μελέτης θα προχωρήσουμε, για να ζητήσουμε, Υπουργέ, προσωπικό. Γιατί αυτή τη στιγμή, ο Δήμος ο δικός μας δεν έχει πλεονάζον. Ίσα – ίσα, έχει ανάγκη προσωπικού και μόνιμου προσωπικού και στην Καθαριότητα και στην Τεχνική Υπηρεσία, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στα προβλήματα που του βάζει η απορρόφηση των έργων του ΕΣΠΑ.

Άκουσα πολλές φορές από εσάς, κύριε Υπουργέ, να μιλάτε για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Εγώ σας λέω ότι τουλάχιστον στο Δήμο Καβάλας, δεν υπάρχει καμιά δημοτική περιουσία αναξιοποίητη. Τι υπάρχει; Υπάρχει κρατική περιουσία αναξιοποίητη και ένα σημαντικό κομμάτι του Δήμου, που παραμένει αναξιοποίητο, επειδή έχει ποσοστό εκεί το κράτος και δεν μας αφήνει το κράτος να κάνουμε την δική μας τη δουλειά. Να υλοποιήσουμε προτάσεις οι οποίες προκύπτουν από σοβαρές μελέτες.

Τέλος, όσον αφορά το προσωπικό. Τι έγινε με τους φορείς που είναι υπό εκκαθάριση και υπό διάλυση; Τους ξέρουμε όλους, δεν χρειάζεται να τους επαναλάβουμε αυτή τη στιγμή. Από την άλλη όμως πλευρά, ενώ αυτοί συνεχίζουν να δουλεύουν, οι υπάλληλοι των φορέων που υποτίθεται ότι τέθηκαν σε εκκαθάριση, με μία παράλογη υπερσυγκέντρωση, μας ζητάτε έγκριση για να προσλάβουμε προσωπικό για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Πώς θα έχουμε απορρόφηση; Όταν ο μέσος όρος για να μπορέσουμε να προσλάβουμε τέτοιο προσωπικό, είναι περίπου ένας χρόνος. Χάνουμε έναν χρόνο από το πρόγραμμα. Αντί να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι δυο χρόνια…

Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Ο χρόνος, κύριε συνάδελφε.

Κ. ΣΙΜΙΤΣΗΣ: Λοιπόν, τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, λέω το εξής. Πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση εμείς. Εμείς να την κάνουμε την συζήτηση, όχι με τον εαυτό μας, αλλά να προκαλέσουμε την συζήτηση και τον διάλογο αυτό, με τα συντεταγμένα Όργανα της Πολιτείας. Με την Βουλή, με την κυβέρνηση. Για να δούμε τι είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα και μετά, φυσικά, θα τεθεί και ένα θέμα χρηματοδότησης, για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως την οραματιζόμαστε.

 Στα πρακτικά τώρα, συντασσόμαστε με τις προτάσεις του Προεδρείου της ΚΕΔΕ, ξεκάθαρα δηλώνουμε, καμία λίστα προγραφών και ας τολμήσετε, κύριε Υπουργέ, να μας θέσετε εσείς σε διαθεσιμότητα εμάς τους Δημάρχους που δεν θα υπογράψουμε αυτά τα κατάπτυστα έγγραφα.

Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Ευχαριστώ, Κώστα.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…