Άρθρο Localit 20 Οκτωβρίου, 2020

Κόντρα δήμου Ιλίου και διοίκησης του Πάρκου Τρίτση για τη χρήση χώρων και εγκαταστάσεων

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ιλίου μετά τη χθεσινή ανακοίνωση απόφασης του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», σύμφωνα με την οποία  ο δήμος θα έχει δικαίωμα πρόσβασης μόνο στα τέσσερα γήπεδα που βρίσκονται εντός του Πάρκου για χρονική διάρκεια δέκα ετών, ενώ απορρίφθηκε η παραχώρηση και άλλων χώρων ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της πόλης.

Με κατά πλειοψηφία ληφθείσα απόφαση, το ΔΣ του Φορέα, στο οποίο εκπροσωπείται  και ο δήμος Ιλίου,  δεν έκανε αποδεκτή δεν έγινε αποδεκτή, στο σύνολό της, η τεκμηριωμένη πρόταση του δήμου για την επαναφορά παραχώρησης χώρων ζωτικής σημασίας (αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης, πράσινο σημείο, αμαξοστάσιο κ.λπ.).

Όπως τονίζει σε σχετική του ανακοίνωση ο δήμος Ιλίου, «η απόφαση για παραχώρηση μόνο των ήδη διαμορφωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων αποτελεί κενό γράμμα, αφού δεν παραχωρούνται ταυτόχρονα χώροι απολύτως απαραίτητοι για την αδειοδότηση και λειτουργία τους».

Υπενθυμίζει ότι ο δήμος με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 59714/20.11.2019 έγγραφο, είχε ορίσει εκπροσώπους του στο Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η τακτοποίηση των παραπάνω εκκρεμοτήτων.

Επισημαίνει δε ότι «οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο σύνολό τους αποτελούν το αθλητικό ισοζύγιο της πόλης, έχουν κατασκευασθεί με ίδιους πόρους, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τον δήμο εδώ και πολλές δεκαετίες και συντηρούνται με δικές του δαπάνες».

Εμμένει δε «στην τεκμηριωμένη πρότασή του για την παραχώρηση χώρων, ζωτικής σημασίας, για τις ανάγκες των 140 χιλιάδων κατοίκων του Ιλίου».

Η απόφαση του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης παραχωρούνται, για 10 χρόνια, στο Δήμο Ιλίου, «οι ήδη διαμορφωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις  (τεσσάρων γηπέδων) που βρίσκονται εντός του Πάρκου Α. Τρίτσης για χρονική διάρκεια δέκα ετών».

«Ειδικότερα, το ΔΣ του Φορέα αποφάσισε να παραχωρηθούν στο Δήμο οι ήδη διαμορφωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις και επιφυλάχτηκε για την εξέταση των λοιπών χώρων σε δεύτερο χρόνο, αφού εξετάσει  το νομικό του πλαίσιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη νομιμότητα των ενεργειών που απαιτούνται.

Πρόκειται για μία απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες του Δήμου Ιλίου και των όμορων Δήμων να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα οφέλη του αθλητισμού και να κάνουν χρήση των σύγχρονων εγκαταστάσεων του Πάρκου. Παράλληλα συμβάλλει στη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα και της ακεραιότητας του Πάρκου, που είναι και ο πρωταρχικός  στόχος του Φορέα Διαχείρισης».

Στην περιφέρεια Αττικής η αρμοδιότητα διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Τρίτση

Με νομοθετική ρύθμιση, η αρμοδιότητα διαχείρισης του πάρκου πέρασε τον Σεπτέμβρη του 2019, από τον “Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Αντώνης Τρίτσης” το οποίο υπαγόταν στο υπουργείο Περιβάλλοντος,  στην περιφέρεια Αττικής.

Το Πάρκο, συνολικής έκτασης 1000 και πλέον στρεμμάτων,  στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του υπαγόταν στον Οργανισμό Αθήνας.

Στη συνέχεια, το ανέλαβε ο Μητροπολιτικός Φορέας (Ελαιώνα, Κηφισού, Π. Τρίτση) και το 2014 πέρασε στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής.  Έπασχε μονίμως από έλλειψη προσωπικού και πόρων.  Τα τελευταία χρόνια είχαν δημιουργηθεί μεγάλα χρέη ενώ οι εργαζόμενοι έμεναν επί μήνες απλήρωτοι. Οι όμοροι δήμοι είχαν διεκδικήσει στα προηγούμενα χρόνια κομμάτια της έκτασης προκειμένου να τοποθετήσουν εκεί διάφορες υποδομές τους.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε νόμο που ανέθετε το Πάρκο σε νέο Φορέα Διαχείρισης, διέγραφε τα χρέη του προηγούμενου Φορέα και χρηματοδοτούσε τη λειτουργία του με παρακράτηση πόρων από τους δήμους της Αττικής συνολικού ύψους 700.000 ευρώ ετησίως. Τότε ο Γ. Πατούλης, ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ διαφωνώντας για τον τρόπο χρηματοδότησης, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας .

Ως περιφερειάρχης Αττικής  ο κ. Πατούλης, είχε δηλώσει τον Ιούνιο –  πριν δηλαδή  την απόφαση του ΔΣ του Φορέα – πως «η μετατροπή του Πάρκου Τρίτση  σταδιακά σε όαση πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού  και εκπαίδευσης αποτελεί ένα στοίχημα που αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη μας για το περιβάλλον» και  διαβεβαίωνε  ότι «μαζί με τους δήμους της περιοχής, τα μέλη του  Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου και τους πολίτες εργαζόμαστε καθημερινά για να κάνουμε πράξη το όραμά μας».  Με τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται πως το κοινό μέτωπο έχει διαρραγεί.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…