Άρθρο Localit 09 Απριλίου, 2024

Κολομβία: Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης λόγω ξηρασίας στη Μποκοτά και 11 όμορους δήμους

Οι αρχές της κολομβιανής πρωτεύουσας προχωρούν στην υλοποίηση σχεδίου εξοικονόμησης νερού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη λειψυδρία των τελευταίων δεκαετιών.

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που έκανε την εμφάνισή του στην Κολομβία στα τέλη του 2023 συνοδεύτηκε από υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, που προκάλεσαν μεγάλες δασικές πυρκαγιές και εξάντλησαν τα αποθέματα στους ταμιευτήρες νερού.

Τρεις ταμιευτήρες που εξυπηρετούν την υδροδότηση του 70% της Μπογκοτά έχουν σχεδόν στερέψει, φθάνοντας στο 16,9% της χωρητικότητάς τους, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, υπογράμμισε ο δήμαρχος της κολομβιανής πρωτεύουσας Κάρλος Γκαλάν. «Ας μην σπαταλάμε ούτε σταγόνα» αυτήν την εποχή, ήταν το μήνυμα του δημάρχου σε συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας πως η εξοικονόμηση νερού θα βοηθήσει «ώστε οι περιορισμοί να αρθούν γρηγορότερα ή (έστω) να χαλαρώσουν».

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Μπογκοτά θα χωριστεί σε ζώνες και οι διακοπές στην υδροδότηση θα φθάνουν ακόμη και τις 24 ώρες σε ορισμένες περιοχές, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 11 Απριλίου. Οι περιορισμοί θα αφορούν επίσης 11 δήμους κοντά στην κολομβιανή πρωτεύουσα, επηρεάζοντας τουλάχιστον 9 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι αρχές της Μπογκοτά ελπίζουν πως το πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού θα αποτρέψει το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κρίσης στα επίπεδα της μεξικανικής πρωτεύουσας, η οποία αντιμετωπίζει λειψυδρία εδώ και χρόνια λόγω περιορισμένων βροχοπτώσεων – που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή –, απαρχαιωμένων υποδομών και υπερπληθυσμού.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κλιματική Κρίση 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα επόμενα, συνεργατικά βήματα των έξι δήμων – πιλότων της Ελλάδας για την κλιματική ουδετερότητα

Η δέσμευση που έχουν αναλάβει  οι έξι δήμοι, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά…

Κλιματική Κρίση 03 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο ευρωπαϊκός χάρτης πρόβλεψης καύσωνα,Forecaster.health, δείχνει και τον κίνδυνο θνησιμότητας ανά περιοχή

Ένας νέος ψηφιακός διαδραστικός χάρτης προβλέπει σε καθημερινή βάση όχι μόνο τα ακραία καιρικά φαινόμενα…

Κλιματική Κρίση 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ημερίδα για την προσαρμογή της περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή

Η προσαρμογή της περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής…