Άρθρο Localit 09 Απριλίου, 2024

Κολομβία: Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης λόγω ξηρασίας στη Μποκοτά και 11 όμορους δήμους

Οι αρχές της κολομβιανής πρωτεύουσας προχωρούν στην υλοποίηση σχεδίου εξοικονόμησης νερού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη λειψυδρία των τελευταίων δεκαετιών.

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που έκανε την εμφάνισή του στην Κολομβία στα τέλη του 2023 συνοδεύτηκε από υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, που προκάλεσαν μεγάλες δασικές πυρκαγιές και εξάντλησαν τα αποθέματα στους ταμιευτήρες νερού.

Τρεις ταμιευτήρες που εξυπηρετούν την υδροδότηση του 70% της Μπογκοτά έχουν σχεδόν στερέψει, φθάνοντας στο 16,9% της χωρητικότητάς τους, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, υπογράμμισε ο δήμαρχος της κολομβιανής πρωτεύουσας Κάρλος Γκαλάν. «Ας μην σπαταλάμε ούτε σταγόνα» αυτήν την εποχή, ήταν το μήνυμα του δημάρχου σε συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας πως η εξοικονόμηση νερού θα βοηθήσει «ώστε οι περιορισμοί να αρθούν γρηγορότερα ή (έστω) να χαλαρώσουν».

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Μπογκοτά θα χωριστεί σε ζώνες και οι διακοπές στην υδροδότηση θα φθάνουν ακόμη και τις 24 ώρες σε ορισμένες περιοχές, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 11 Απριλίου. Οι περιορισμοί θα αφορούν επίσης 11 δήμους κοντά στην κολομβιανή πρωτεύουσα, επηρεάζοντας τουλάχιστον 9 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι αρχές της Μπογκοτά ελπίζουν πως το πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού θα αποτρέψει το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κρίσης στα επίπεδα της μεξικανικής πρωτεύουσας, η οποία αντιμετωπίζει λειψυδρία εδώ και χρόνια λόγω περιορισμένων βροχοπτώσεων – που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή –, απαρχαιωμένων υποδομών και υπερπληθυσμού.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κλιματική Κρίση 15 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ν. Παπαθανάσης: Το ποσό των 750 εκ. ευρώ δόθηκε το 2024 για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές

Η αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel στοίχισε 3,5 δισ. ευρώ και η Ελλάδα Το…

Κλιματική Κρίση 09 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΗΠΑ: Σταματά η ενημέρωση βάσης δεδομένων που καταγράφει το κόστος των φυσικών καταστροφών

Η Αμερικανική κυβέρνηση θα πάψει να ενημερώνει μια βάση δεδομένων, η οποία καταγράφει το κόστος…

Κλιματική Κρίση 08 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει το μέγιστο μέρος ευθύνης για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για τα δύο τρίτα της παρατηρούμενης υπερθέρμανσης του…