03 Μαρτίου, 2022

Κοινή διαδικτυακή δράση ΚΕΔΕ και Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας – ΚΜΟΠ για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού στα σχολεία

Δημήτρης Παπαστεργίου: Οι Δήμοι είναι από τους πρώτους αποδέκτες ζητημάτων εκφοβισμού στα σχολεία  – Χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις με ανθρώπους που γνωρίζουν τους τρόπους αναγνώρισης και αντιμετώπισης του φαινομένου

 

 

Κοινή διαδικτυακή δράση μεταξύ Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας – ΚΜΟΠ πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού στα σχολεία.

Η κοινή δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που έχει υπογραφεί από τις αρχές του 2021 μεταξύ της ΚΕΔΕ και του ΚΜΟΠ. Στόχος της κοινής δράσης είναι να διαχυθεί ο τρόπος διαχείρισης αντίστοιχων θεμάτων στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, αλλά και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα από εξειδικευμένους επιστήμονες σε μια εποχή που τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού πληθαίνουν.

 

Στο σημερινό διαδικτυακό σεμινάριο συμμετείχαν εργαζόμενοι σε κοινωνικές υπηρεσίες σε περισσότερους από 150 δήμους της χώρας. Βασική εισηγήτρια ήταν η  κα Α. Τορρένς, γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ και αντιπρόεδρο της COFACE Families Europe (Συνομοσπονδία Οικογενειακών Οργανώσεων Ευρώπης), η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στους τρόπους και τη μεθοδολογία αναγνώρισης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης του σχολικού και εκφοβισμού είτε από τους γονείς, είτε από εκπαιδευτικούς, είτε από τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των Δήμων.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Να διαδώσουμε τη γνώση και τις καλές πρακτικές  για να μπορέσουμε με τις κοινωνικές μας υπηρεσίες να αντιμετωπίσουμε κάθε μία περίπτωση σε κάθε άκρη της χώρας

 

Τις εργασίες του σεμιναρίου χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίο σημείωσε ότι οι Δήμοι  ήταν, είναι και θα είναι σίγουρα με διαφορά, ο πιο κοντινός φορέας στην κοινωνία μας.

«Συνεπώς, είπε, δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους το τι γίνεται στα σχολεία μας. Μπορεί εμείς, ως δήμοι, να μην έχουμε εξουσιοδότηση για τα σχολεία μας πέραν του κτιριακού, αλλά από κει και πέρα οι κοινωνικές μας υπηρεσίες είναι ο πρώτος, άμεσος δέκτης και αποδέκτης τέτοιων ζητημάτων εκφοβισμού. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στο όποιο ενδιαφέρον ή στο τι κάνουν μόνο οι υπηρεσίες μας. Χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις  με ανθρώπους, οι οποίοι γνωρίζουν τους τρόπους αναγνώρισης, αντιμετώπισης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού».

«Στο μυαλό μου, επισήμανε ο κ. Παπαστεργίου, έρχεται το εξής: το πώς τελικά μεγαλώσαμε εμείς και το πόσο μεγάλο έλλειμμα υπήρχε στις εποχές που εμείς πηγαίναμε σχολείο στον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων. Και το τι πράγματα μπορεί να έχουν μείνει σε ανθρώπους, οι οποίοι είναι κοντά στις ηλικίες μας, σε εποχές που δεν είχαμε τον τρόπο να χειριστούμε αντίστοιχα θέματα. Και πόσο τυχεροί είμαστε τώρα που υπάρχουν τέτοιοι επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν τη γνώση και στις κοινωνικές μας υπηρεσίες αλλά και σε μας τους ίδιους ως γονείς.

Δηλαδή πραγματικά αν πιστεύουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, για το αν μπορεί ο κόσμος να αλλάξει, ημερίδες, προσεγγίσεις σαν και αυτή που κάνουμε σήμερα είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να το αποδείξουν και μπορούν να το τεκμηριώσουν ότι τελικά υπάρχει ελπίδα, υπάρχει γνώση, υπάρχει και τρόπος να καταφέρουμε να κάνουμε τις κοινωνίες μας καλύτερες».

«Σημασία έχει λοιπόν τώρα, υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου, να κρατήσουμε τα  συμπεράσματα και τις καλές πρακτικές που προκύπτουν από τη σημερινή συζήτηση και να δούμε και ως ΚΕΔΕ μαζί με τη δική σας βοήθεια, πώς θα μπορέσουμε αυτό να το διαδώσουμε και σε δήμους που σήμερα δεν πρόλαβαν, δεν έμαθαν, δεν συνδέθηκαν στην κουβέντα μας. Άρα το υλικό το οποίο προκύπτει είναι τεράστιας σημασίας και το εννοώ αυτό. Για να μπορέσουν οι κοινωνικές μας υπηρεσίες να αποκτήσουν έναν σύγχρονο και επιστημονικά ορθό τρόπο  αντιμετώπισης του προβλήματος του εκφοβισμού έχουμε ανάγκη από αυτές τις συμπράξεις. Πάμε λοιπόν να διαδώσουμε αυτήν τη γνώση, για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την κάθε μία περίπτωση σε κάθε άκρη της χώρας, μέσω των κοινωνικών μας υπηρεσιών».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο

Με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 20 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αναβολή της συζήτησης του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για μετά τις εκλογές ζήτησε το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις που κατατέθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, ο οποίος…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 20 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ καταδικάζει την επίθεση σε βάρος του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου

Ζητά την άμεση διερεύνηση του περιστατικού της επίθεσης και των απειλών που προηγήθηκαν, από τη…