Άρθρο Localit 23 Ιουλίου, 2021

 Κλειστές όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης λόγω της κυβερνοεπίθεσης

Κλειστές θα παραμείνουν, μέχρι νεοτέρας, όλες οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, λόγω της κυβερνοεπίθεσης που εξαπέλυσαν χάκερς, με την υπόθεση να βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος για την καταγραφή και συλλογή στοιχείων μετά από μήνυση που κατέθεσε η δημοτική αρχή.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FΜ», μετά από σύσταση των κρατικών αρχών ο δήμος Θεσσαλονίκης «κλείδωσε» όλες τις υπηρεσίες και όλες τις διαδικτυακές εφαρμογές, «ώστε να γίνει σωστή έρευνα και να μη κινδυνέψουμε να δεχτούμε νέα επίθεση».

Σύμφωνα με τον κ. Αβαρλή, όλα ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε πως εγκαταστάθηκε κακόβουλο λογισμικό, ένας ιός τύπου «ransomware», με τους χάκερς να ζητάνε «λύτρα» για να «ξεκλειδώσουν» τα αρχεία. Τόσο το δημοτολόγιο, όσο και το ληξιαρχείο του δήμου λειτουργούσαν κανονικά μέχρι χθες το μεσημέρι, ωστόσο αποφασίστηκε πως έπρεπε να διακοπεί κάθε ηλεκτρονική επικοινωνία, ακόμη και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

«Η εταιρεία που υποστηρίζει πληροφοριακά τον δήμο δημιουργεί ένα καινούργιο περιβάλλον, εκεί όπου θα “ρίξουμε” και τα αρχεία που δεν κλειδώθηκαν και τα back up που έχουμε στη διάθεση μας και στη συνέχεια θα δούμε τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί. Όμως, εάν δεν μας διαβεβαιώσουν οι αρμόδιες αρχές ότι είναι καθαρό το τοπίο, δεν προχωράμε σε καμία κίνηση. Θέλουμε να είμαστε πλήρως διασφαλισμένοι ότι θα λειτουργήσουν όλα σωστά» συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος.

Διευκρίνισε, πάντως, ο κ. Αβαρλής πως όλα τα αρχεία του δήμου είναι διασφαλισμένα, ενώ οι υπηρεσίες εξακολουθούν και κρατούν, παρά τις ψηφιακές συναλλαγές του κοινού, αντίγραφα σε χαρτί.

Σημειώνεται πως τα ΚΕΠ του δήμου Θεσσαλονίκης λειτουργούν κανονικά για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κ.Μητσοτάκης για άρση μονιμότητας στο Δημόσιο: Επιβράβευση για συνεπείς, απομάκρυνση για εκείνους που επί μακρόν δεν ανταποκρίνονται

Το θέμα της αξιολόγησης και της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο επανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος…

Ρεπορτάζ 23 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΕΥΑ Σερρών: Απαγορεύτηκε η κατανάλωση νερού σε 2000 νοικοκυριά λόγω αυξημένων τιμών ουρανίου

Αυξημένες τιμές ουρανίου σε δύο πηγές νερού, από τις οποίες υδροδοτούνται 2.000 παροχές στον δήμο…

Ρεπορτάζ 22 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ισχυρός σεισμός 6,1 βαθμών στην Κρήτη – Ζημιές σε ετοιμόρροπα κτίρια

Πολύ ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα στις 06:19 (ώρα Ελλάδας)…