Άρθρο Localit 30 Οκτωβρίου, 2023

Κινητό σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών θα εποπτεύει το περιαστικό δάσος των Σερρών

Ένα κινητό σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών προκειμένου να εποπτεύει το περιαστικό δάσος των Σερρών. Το θέμα συζητήθηκε, σήμερα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, το σύστημα θα παραδοθεί εντός του Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, η κινητή μονάδα θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, θα είναι αυτόματη, θα έχει ακτίνα δράσης πέντε χιλιομέτρων, θα περιστρέφεται κατά 360 μοίρες και μέσω καμερών που θα λειτουργούν με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης θα ανιχνεύει πιθανά σημεία φωτιάς, αναγνωρίζοντας τον καπνό σε πολύ πρώιμο στάδιο. Παράλληλα, ειδικό σύστημα της μονάδας θα αποτρέπει λανθασμένους συναγερμούς, καθώς με τη βοήθεια ακίνδυνων ακτίνων λέιζερ και ειδικού τηλεσκοπίου, θα μπορεί να ανιχνεύει την ύπαρξη σωματιδίων δασικής πυρκαγιάς στο σημείο που είναι στραμμένες οι κάμερες.

Η μονάδα θα επικοινωνεί με το κέντρο ελέγχου με σύνδεση κινητής τηλεφωνίας, ενώ οι χρήστες θα μπορούν να παρακολουθούν την περιοχή μέσω οπτικής και θερμικής κάμερας. Παράλληλα θα είναι εξοπλισμένη και με μετεωρολογικό σταθμό που θα λαμβάνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κατεύθυνση και την ταχύτητα του αέρα.

Η προμήθεια του εν λόγω συστήματος έγινε στο πλαίσιο σχετικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος και θα συμβάλλει τα μέγιστα στη δασοπροστασία με 24ωρη εποπτεία στο περιαστικό δάσος των Σερρών, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου και των περιουσιών των πολιτών. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που εγκαθίσταται ένα τέτοιο σύστημα στην περιοχή των Σερρών, ενώ στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα εκπονήσει μελέτη εκτίμησης του κινδύνου πυρκαγιάς και θα δημιουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για τους χρήστες και πρωτόκολλα για τη διαχείριση των δασικών περιοχών και στις Σέρρες και στην ευρύτερη διασυνοριακή περιοχή.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Κατάργηση είσπραξης παλαιών ανταποδοτικών τελών

Την κατάργηση της είσπραξης ανταποδοτικών τελών που επιβάρυναν τους πολίτες από το 1996 αποφάσισε το…

Ενδιαφέρουν 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωδώνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Δωδώνης κάνει γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα εξαπάτησης πολιτών…

Ενδιαφέρουν 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ξεκινά η διαδικασία αποκατάστασης σχολικών μονάδων στους δήμους Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Παλαμά, Βόλου και Δομοκού

Αρχίζει η διαδικασία για την αποκατάσταση των σχολικών μονάδων σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Σύμφωνα…