Την εξαίρεση των Δημοτικών Ραδιοσταθμών από τη διαδικασία δημοπράτησης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, καθώς αποτελούν δημόσια ραδιοφωνική υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα ζητά η ΚΕΔΕ με ψήφισμα που εγκρίθηκε από την ολομέλεια του ετήσιου συνεδρίου της το προηγούμενο Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, στα Γιάννενα.
Η ΚΕΔΕ υποστηρίζει την παραπάνω θέση με το επιχείρημα ότι οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν σκοπό την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για ζητήματα, που αφορούν τις τοπικές υποθέσεις, την προώθηση της τοπικής αγοράς, την παροχή ποιοτικών ( βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών ) προγραμμάτων, που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την τέχνη, την παιδεία και τις δομές του δήμου. Σημειώνει δε ότι η ρύθμιση αυτή δεν αντιβαίνει, το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως προκύπτει από την σχετική νομολογία, τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ.
Ωστόσο το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχει διαφορετική άποψη καθώς στο νομοσχέδιο που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση, δύο ημέρες μετά τη συνέδριο της ΚΕΔΕ, τη Δευτέρα, 5 Δεκμβρίου, με τίτλο: «Αδειοδότηση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης» προβλέπει ότι και οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί εμπίπτουν στη διαδικασία της δημοπράτησης, παρότι δεν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά δημοτικές.
Ειδικότερα στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου στο οποίο περιγράφονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής και η νομική μορφή υποψηφίων προς αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών αναφέρονται τα εξής:
«Οι επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με ειδικό σκοπό την λειτουργία ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και έδρα εντός της Περιοχής Απονομής, για την οποία προκηρύσσονται οι αντίστοιχες άδειες. Για τη σύσταση, την οργάνωση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 3463/2006 (ΦΕΚ Α’ 114), όπως ισχύει, τηρουμένων των διατάξεων του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄ 87)».
Το τι θα γίνει τελικά, σίγουρα θα ξεκαθαριστεί τις επόμενες ημέρες.
Πάντως οι θέσεις της ΚΕΔΕ για τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς συμπυκνώνονται στα εξής:
Η ΚΕΔΕ στηρίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των δημοτικών και Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών σταθμών, καθώς αποτελούν σημαντικούς πυλώνες ενημέρωσης των δημοτών και των πολιτών γενικότερα και αναδεικνύουν την πολιτιστική και κοινωνική , τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, με νηφαλιότητα, πλουραλισμό και αντικειμενικότητα. Μάλιστα προχωρά στη θεσμοθέτηση μόνιμης Επιτροπής για τους δημοτικούς Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και σε συνεργασία με την Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.ΜΜΕ.Ε, η οποία θα στελεχωθεί και θα συμμετάσχει επίσημα στα τακτικά συνέδρια της ΚΕΔΕ.
Για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι:
- Είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, που έχουν μορφή ΝΠΙΔ. Να δοθεί η δυνατότητα μετατροπής σε δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, όλων των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ που βρίσκονται υπό άλλο καθεστώς λειτουργίας. Παράλληλα, να δοθεί η δυνατότητα για την ίδρυση νέων δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού με αντικείμενο την λειτουργία ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.
- Απαιτείται συνέχιση των προσπαθειών εξορθολογισμού της λειτουργίας τους με το απαραίτητο προσωπικό των ειδικοτήτων που απαιτούνται και την επαρκή επιχορήγησή τους από τους δήμους.
Θα πρέπει να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού σε και από άλλες υπηρεσίες του δήμου, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, καθώς και η δυνατότητα εθελοντικής μετακίνησης προσωπικού μεταξύ των δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων ειδικου σκοπού.
- Οι δημοτικές αρχές θα εξετάσουν την δυνατότητα που δίδεται με τον νόμο ν. 4483 και προβλέπει την δυνατότητα «διαδημοτικοποίησης» των υφιστάμενων δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοτηλεόρασης, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων ΟΤΑ.