Να δημοσιευτούν άμεσα τα ονόματα των αιρετών που περιλαμβάνονται στη “λίστα Νικολούδη”, αλλά και το είδος της παράβασης για την οποία ο κάθε αιρετός έχει συμπεριληφεί σ΄αυτή ζητά η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της.
Ειδικότερα με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το έτος 2013 η ΚΕΔΕ παρατηρεί τα εξής:
Πάγια θέση μας είναι η απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των ανθρώπων που υπηρετούν τον θεσμό.
Ο τρόπος όμως με τον οποίο δημοσιεύονται τα στοιχεία, αλλά και ο χρόνος – σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές – θίγουν βάναυσα και συλλήβδην όλους τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για το λόγο αυτόν η ΚΕΔΕ ζητάει πρώτον, να δημοσιευτούν άμεσα όλα τα ονόματα των αιρετών που περιλαμβάνονται στη «λίστα Νικολούδη» και δεύτερον, το είδος της παράβασης για την οποία κάθε αιρετός έχει συμπεριληφθεί στην εν λόγω έκθεση.
Ανακοίνωση ΠΕΔΑ
Σχετική ανακοίνωση έχει εκδώσει και η ΠΕΔΑ, η οποία ζητά την άμεση δημοσιοποίηση των ονομάτων των αιρετών που περιλαμβάνονται στη «λίστα», του περιεχόμενου του «πόθεν έσχες» καθώς και των σημείων που αμφισβητείται η ακρίβειά του.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Με αφορμή τα δημοσιεύματα για την λεγόμενη «λίστα Νικολούδη», η ΠΕΔ Αττικής τονίζει τα εξής:
Από τον Οκτώβριο του 2012 με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της η ΠΕΔΑ έχει ζητήσει από την Εισαγγελία την εξέταση των περιουσιακών στοιχείων όλων των Δημάρχων, ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά και να προστατευθεί η αξιοπρέπεια της Αυτοδιοίκησης.
Αυτές τις μέρες έχει ξεκινήσει και πάλι σε κάποια ΜΜΕ μια εκστρατεία συκοφάντησης της Αυτοδιοίκησης, χωρίς να έχουν δημοσιευτεί καθόλου συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε για το ποιους αφορά ούτε για το περιεχόμενο των επίμαχων δηλώσεων «πόθεν έσχες».
Το σκηνικό αυτό απόπειρας διασυρμού των θεσμών της Αυτοδιοίκησης επαναλαμβάνεται κάθε φορά που επίκειται επίσκεψη της «τρόικας» και ασκούνται πιέσεις για νέες περικοπές στους Δήμους.
Ζητάμε την άμεση δημοσιοποίηση των ονομάτων των αιρετών της Αυτοδιοίκησης που περιλαμβάνονται στην «λίστα» αυτή, του περιεχομένου του «πόθεν έσχες» τους και των σημείων που αμφισβητείται η ακρίβεια του.
Ώστε να μην καλλιεργούνται συνολικά αρνητικές εντυπώσεις για τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης αλλά αντίθετα, με την υπεύθυνη στάση όλων, να περιφρουρηθεί το κύρος των θεσμών.
Να υπενθυμίσουμε ότι στη εν λόγω λίστα της Αρχής για την καταπολέμηση του “βρόμικου” χρήματος, που δημοσιοποιήθηκε περιλαμβάνονται, 75 δήμαρχοι, 6 περιφερειάρχες, 62 ιατροί διευθυντές νοσοκομείων του ΕΣΥ, 48 πρόεδροι ΝΠΔΔ, 37 μέλη επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών, 27 μέτοχοι σε εταιρείες ΜΜΕ, 22 γενικοί και ειδικοί γραμματείς ή μετακλητοί υπάλληλοι, 18 δημοσιογράφοι, 17 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εξωτερικοί φρουροί, 15 μέλη αρχών και επιτροπών, 14 εισηγητές και λοιποί επενδυτικών σχεδίων, 13 διαιτητές, πρόεδροι και μέλη επιτροπών επαγγελματικού αθλητισμού, 10 ελεγκτές δόμησης, 10 μέλη αθλητικών ομοσπονδιών, 9 επιβλέποντες μηχανικοί, 9 ιδιοκτήτες εταιρειών που είχαν σύμβαση με το Δημόσιο, 7 αγροτικά στελέχη (ΠΑΣΕΓΕΣ), 6 πρόεδροι σε πιστωτικά ιδρύματα, 6 δικαστικοί και 2 οικονομικοί επιθεωρητές.