Το αίτημα να διεξαχθεί Δημοψήφισμα, με μοναδικό και ξεκάθαρο ερώτημα την επικύρωση ή μη του περιεχομένου της συμφωνίας με το Κράτος των Σκοπίων διατυπώνει μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης «είναι ιστορική ευθύνη όλων μας να αντιδράσουμε. Η κατάθεση της πρότασής μας για την υλοποίηση Δημοψηφίσματος έχει συμβολική, αλλά και ουσιαστική αξία. Δεν μπορεί να λαμβάνεται μια δεσμευτική απόφαση, χωρίς αυτή να διαθέτει την έγκριση και αποδοχή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
«Καμία κυβέρνηση, από κανένα κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που μπορεί να διαθέτει πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να δεσμεύσει την Πατρίδα μας και τις επόμενες γενιές με αποφάσεις της, που δημιουργούν τετελεσμένα, που δύσκολα ανατρέπονται στο μέλλον» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συμπλήρωσε:
«Κανείς δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να επικαλεστεί την πλειοψηφία που διαθέτει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά ποτέ τα τέσσερα χρόνια, για να πάρει μια απόφαση, με την οποία αφενός φαίνεται ότι διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας. Αφετέρου, η απόφαση αυτή θα μας δεσμεύει για τις επόμενες δεκαετίες».
Με τη πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, συμφώνησαν όλα τα παρόντα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με εξαίρεση το Δημήτρη Μπίρμπα, επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία. Ο Δημήτρης Τσιαντής εκπροσωπώντας το Αυτοδιοικητικό Κίνημα πρότεινε να υπάρξουν ορισμένες προσθήκες στο κείμενο της απόφασης. Η πρότασή του έγινε αποδεκτή και θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο. Ο Τάσος Κανταράς, επικεφαλής της παράταξης Συντονισμός Αιρετών συμφώνησε μεν με το αίτημα δημοψηφίσματος αλλά κατέθεσε δικό του κείμενο απόφασης. Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΠΕΔ-ΚΜ), Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος προέκρινε ως μόνη λύση για το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Οι 4 λόγοι που καθιστούν αναγκαία τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος
Με βάση το σκεπτικό της απόφασης που κατατέθηκε υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι που επιβάλουν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος:
Πρώτον, σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Πατρίδα μας πολύ πρόσφατα, για κρίσιμης σημασίας ζητήματα οι αποφάσεις ελήφθησαν και λαμβάνονται με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μέσω των οποίων οι λαοί εξέφρασαν άμεσα, αβίαστα και με δημοκρατικό τρόπο, τη βούλησή τους.
Δεύτερον, η αποδοχή του περιεχομένου και των όρων της συμφωνίας που υπέγραψε η Κυβέρνηση με την Κυβέρνηση του γειτονικού Κράτους των Σκοπίων, δημιουργεί τετελεσμένα σε ένα κρίσιμης σημασίας εθνικό θέμα.
Τρίτον, διαπιστώνουμε ότι με τη συμφωνία αυτή διαφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και υπάρχει ορατός κίνδυνος αν ισχύσει, να προκαλέσει πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις και να οδηγήσει τελικά σε διχασμό τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών.
Τέταρτον, ως ΚΕΔΕ διαφωνούμε με το περιεχόμενό της, θεωρούμε αυτονόητο για λόγους δημοκρατικής αρχής, ότι η συμφωνία αυτή για να αποκτήσει δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού.
Αίτημα δημοψηφίσματος
Το αίτημα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της Κυβέρνησης και τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου που συμμετέχουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση καλούνται να « αναλάβουν την πρωτοβουλία και να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες, με βάση τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας μας, ώστε να διεξαχθεί Δημοψήφισμα, με μοναδικό και ξεκάθαρο ερώτημα την επικύρωση ή μη του περιεχομένου της συμφωνίας με το Κράτος των Σκοπίων».
Διευρυμένη σύσκεψη για τη συμφωνία των Πρεσπών
Σε λίγη ώρα, θα πραγματοποιηθεί σε μεγάλο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, διευρυμένη αυτοδιοικητική συνάντηση παρουσία και του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.
Στόχος της συνάντησης η ανατροπή της συμφωνίας που υπογράφηκε στις Πρέσπες.