Το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ δόθηκαν επίσης στη δημοσιότητα οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το φετινό συνέδριο θεωρείται ως ένα από το κρίσιμα και ενδιαφέροντα καθώς διεξάγεται σε μια χρονική συγκυρία που είναι ανοικτή η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του κράτους και τις αλλαγές στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης.
Κατά συνέπεια τα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες του συνεδρίου, όπως ανακοινώθηκε και στην πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προς τους συνέδρους είναι:
- Η μεταρρύθμιση του κράτους και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.
- Τα οικονομικά των Δήμων και η πρόσβαση μας στα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης.
- Η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στην τοπική ανάπτυξη.
- Τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που υλοποιούν οι Δήμοι.
- Η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης και του ρόλου των αιρετών.
- Το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές.
«Σας καλούμε να πάρετε μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου και με τις απόψεις σας να συμβάλλετε στη διαμόρφωση των προτάσεών μας για τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα θέματα που απασχολούν τους αιρετούς της χώρας όπως το εκλογικό σύστημα, οι πόροι, ο αναπτυξιακός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η καταστατική θέση των αιρετών», τονίζει ο κ. Πατούλης.
Παράλληλα ενημερώνει ότι στο συνέδριο έχουν προσκληθεί «πολιτειακοί, εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες» καθώς «σημαντικοί συντελεστές διεθνών και ευρωπαϊκών οργάνων, καθώς και αυτοδιοικητικά στελέχη ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας του θεσμού και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών».
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου στο τακτικό συνέδριο, ενώ το τελικό κείμενο που θα διαμορφωθεί θα κατατεθεί στον εθνικό διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη, που έχει ήδη ανοίξει από το υπουργείο Εσωτερικών και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι βασικές ενότητες των προτάσεων της ΚΕΔΕ αφορούν:
- Τις μεταρρυθμίσεις του κανονινιστικού πλαισίου που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δηλαδή, το σύστημα διακυβέρνησης, τις αρμοδιότητες, την οικονομική διαχείριση, το προσωπικό των ΟΤΑ, την καταστατική θέση των αιρετών, τους συμβασιακούς θεσμούς, τα ιδρύματα, νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ, την εποπτεία, τον έλεγχο και τους ελεγκτικούς θεσμούς.
- Τις στρατηγικές επιλογές για τα οικονομικά των ΟΤΑ
- Την οργάνωση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση των δήμων
- Τον αναπτυξιακό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Τη διαβαθμική συνεργασία δήμων και περιφερειών
- Το εκλογικό σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης