Άρθρο Localit 04 Σεπτεμβρίου, 2023

Καταργούνται όλα τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Την κατάργηση όλων των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν οι πολίτες επί τριάντα χρόνια ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, με απόφαση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, καταργούνται μια σειρά από επιβαρύνσεις στις συναλλαγές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας με τις υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Εμπορίου και Μεταφορών της Περιφέρειας. Αυτό γίνεται λόγω του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της Περιφέρειας και της λειτουργίας νέων ψηφιακών υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «η μετατροπή της Περιφέρειας σε e-Περιφέρεια πλέον μας επιτρέπει, πέρα από τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των συμπολιτών μας, να τους απαλλάξουμε κι από ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος, εκείνο των ανταποδοτικών τελών, που πλήρωναν στις περιφερειακές υπηρεσίες για μια σειρά από πράξεις». Παράλληλα ανέφερε ότι οι πολίτες δεν θα αναγκάζονται πλέον να καταβάλλουν ανταποδοτικά τέλη για απλές διοικητικές πράξεις, οι οποίες δεν έχουν πια κόστος, ενώ η εξυπηρέτησή τους έγινε πιο φιλική, λιγότερο γραφειοκρατική, χωρίς ταλαιπωρία και ουρές σε γκισέ, σύγχρονη, αποτελεσματική και άμεση. Ήδη παρέχονται 200 ψηφιακές υπηρεσίες και μέχρι το τέλος του 2023, θα έχουν ψηφιοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι τα ανταποδοτικά τέλη επιβλήθηκαν το 1994 και κρατούνται για τις παροχές των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στους πολίτες, για μια σειρά από συναλλαγές τους. Πρόκειται για ετήσιες κρατήσεις από ένα σύνολο πάνω από 150.000 ιδιωτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων για τις υποθέσεις τους με υπηρεσίες της Περιφέρειας. Για παράδειγμα, στις υπηρεσίες Μεταφορών γίνονται κρατήσεις τελών για έκδοση, ανανέωση ή αντικατάσταση των αδειών οδήγησης, για έκδοση αδειών πρατηρίων υγρών καυσίμων, συνεργείων και σταθμών αυτοκινήτων, οδικών μεταφορέων επιβατών και εμπορευμάτων και πολλών άλλων πράξεων. Επίσης, αντίστοιχα τέλη αναγκάζονται να πληρώνουν μια σειρά από επαγγελματίες και επιχειρηματίες κλάδων της οικονομίας, όπως οι ιχθυοκαλλιεργητές κ.ά. Συνολικά ωφελημένοι από την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών υπολογίζεται ότι θα είναι σχεδόν το ένα τρίτο των πολιτών της περιοχής.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Κατάργηση είσπραξης παλαιών ανταποδοτικών τελών

Την κατάργηση της είσπραξης ανταποδοτικών τελών που επιβάρυναν τους πολίτες από το 1996 αποφάσισε το…

Ενδιαφέρουν 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωδώνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Δωδώνης κάνει γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα εξαπάτησης πολιτών…

Ενδιαφέρουν 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ξεκινά η διαδικασία αποκατάστασης σχολικών μονάδων στους δήμους Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Παλαμά, Βόλου και Δομοκού

Αρχίζει η διαδικασία για την αποκατάσταση των σχολικών μονάδων σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Σύμφωνα…