Άρθρο Localit 22 Απριλίου, 2024

Κατά τον ρυθμίσεων του ΝΟΚ το δημοτικό συμβούλιο Μοσχάτου -Ταύρου

Κατά των ρυθμίσεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου. Στην εισήγηση του ο δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου υπογράμμισε τις αρνητικές συνέπειες που φέρει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, με την αύξηση της δόμησης και του ύψους των κτιρίων που επιφέρουν τη ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, τη δραματική μείωση του ηλιασμού και αερισμού, την κυκλοφοριακή ασφυξία, την υπερβάλλουσα ρύπανση με την παραβίαση του πολεοδομικού κεκτημένου και την αλλοίωση της πολεοδομικής μορφής και της φυσιογνωμίας της περιοχής, συντελώντας στην υποβάθμιση των όρων διαβίωσης των πολιτών. Σημείωσε ακόμη ότι με τις διατάξεις του Ν.Ο.Κ. αμφισβητείται η αυτοτέλεια του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αρμοδιότητές της και ζήτησε την άμεση νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον και να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων. «Θα διεκδικήσουμε το δικαίωμα να ζούμε σε μία πόλη που δε θα «ασφυκτιά», αλλά θα μπορεί να μας παρέχει το δικαίωμα στην ποιότητα της ζωής μας» κατέληξε.

Στο ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου αναφέρονται τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου-Ταύρου:

 1. Θεωρεί ότι η πολιτεία μετά και την απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ πρέπει να αναβάλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών για εκείνες τις οικοδομές που κάνουν χρήση των επίμαχων άρθρων, μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση της ολομέλειας του Στ.Ε.
 2. Απαιτεί την αναθεώρηση των συγκεκριμένων άρθρων του Ν.Ο.Κ που δίνουν μεγαλύτερα ύψη στα κτίρια, σε αντίθεση με τα καθορισμένα ύψη σε κάθε Δήμο.
 3. Θεωρείεπιεικώς απαράδεκτες τις δηλώσεις του Προέδρου του ΤΕΕ που αμφισβητούν ευθέως τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Α΄βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των αποφάσεων των δικαστηρίων. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές και ελεύθερες επιλογές των τοπικών κοινωνιών και αμφισβητείται η λειτουργία των θεσμών της Αστικής Δημοκρατίας.
 4. Θεωρείότι το Τ.Ε.Ε και η πλειοψηφία των Ελλήνων μηχανικών έχουν διαχρονικά διαδραματίσει σπουδαίο και πρωτεύοντα ρόλο στη δημοκρατία, στην ανάπτυξη της χώρας, στην επιστήμη, στην εκπαίδευση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στους κοινωνικούς αγώνες και τους καλούμε να συνεχίσουν να προστατεύουν το περιβάλλον της χώρας μας και την κοινωνία της.
 5. Απαιτούμενα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, οι αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών και όποιες αλλαγές στο πολεοδομικό καθεστώς να είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας που προβλέπεται (Μελέτη, Αποφάσεις Δ.Σ, διαβούλευση, ΜΠΕ) όπως και η τήρηση του Συντάγματος. (Στην περίπτωση του Δήμου μας έχει ανατεθεί ήδη μετά από διαγωνισμό που διενήργησε το Τ.Ε.Ε η εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου).
 6. Η προστασίατου περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν μπορεί να γίνεται με μέτρα και πρακτικές που ουσιαστικά δίνουν ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη σε μικρή μερίδα κατασκευαστών ή ιδιοκτητών.
 7. Διερωτόμαστεγιατί αυτή η σκληρή επίθεση στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν υπήρχε σιωπή ή χλιαρή αντίδραση σε θέματα όπως η αντιπλημμυρική προστασία, η καταστροφή των δασών, η ασφάλεια των μεταφορών και ουσιαστικά η απαγόρευση λειτουργίας ενεργειακών κοινοτήτων από Δήμους και άλλα πολλά.
 8. Μας προκαλεί εύλογα ερωτηματικάγιατί δεν υπήρξε καμία αντίδραση για περιοχές που εξαιρέθηκαν από τις ρυθμίσεις του Ν.Ο.Κ.
 9. Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε, με πρόσχημα την περιβαλλοντική κρίση και αξιοποιώντας τα προβλήματα της “λαϊκής οικογένειας” προσχηματικά, την εφαρμογή μέτρων που οδήγησαν δεκαετίες τώρα στη σημερινή απαράδεκτη περιβαλλοντικά κατάσταση των ελληνικών πόλεων την οποία και συνεχίζουν.
 10. Ζητάμενα δοθεί  άμεση προτεραιότητα από την πολιτεία για τη σεισμική θωράκιση και ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών με γενναία προγράμματα χρηματοδοτήσεων.
 11. Ζητάμετην ανάπτυξη προγραμμάτων Κοινωνικής Κατοικίας όπως και στέγης για τους σπουδαστές.
 12. Ζητάμετη χρηματοδότηση για την εξασφάλιση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και η δημιουργία χώρων πρασίνου που ουσιαστικά θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
 13. Ζητάμετη συνέχιση του ελέγχου των αυθαιρεσιών στις πολεοδομίες, και τη στελέχωση αυτών και σίγουρα παράλληλη λειτουργία των ελεγκτών δόμησης.
 14. Καλούμετα κόμματα της Ελληνικής Βουλής και τις παρατάξεις του ΤΕΕ να λάβουν θέση για το σημαντικό αυτό ζήτημα. Μας προξενεί κατάπληξη η σιωπή τους.
 15. Ο Δήμος μαςμε τις υπηρεσίες του ελέγχει και προβαίνει σε κάθε νόμιμη ενέργεια που προστατεύει το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.
 16. Ο Δήμος μαςθα προσφεύγει στα αρμόδια δικαστήρια κατά της έκδοσης κάθε αδείας που κάνει χρήση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού είτε αυτή γίνεται ηλεκτρονικά είτε μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας της Πολεοδομίας του Δήμου.
 17. Το παρόννα σταλεί στα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Βουλευτές Νοτίου Τομέα, στις παρατάξεις του ΤΕΕ, στην ΚΕΔΕ, στην ΠΕΔΑ και στα ΜΜΕ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για το κύκλωμα εκβιαστών κατέθεσε ο Ν. Χαρδαλιάς

Μηνυτήρια αναφορά  κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση της εκβίασης σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων που…

Ενδιαφέρουν 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για συνέχιση παροχής αρδευτικού νερού από τον ποταμό ΄Αρδα για τους αγρότες του Έβρου

Σε συνέχεια της διαπραγμάτευσης από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Βουλγαρία, υπεγράφη η…

Ενδιαφέρουν 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη περιφερειαρχών με Τ. Θεοδωρικάκο και Θ. Λιβάνιο για ακρίβεια, εμπόριο, επιχειρηματικότητα και επενδύσεις

Το ζήτημα της ακρίβειας, θέματα εμπορίου, υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας,  της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων …