Άρθρο Localit 31 Οκτωβρίου, 2022

ΚΑΠΕ: Τεχνική υποστήριξη για ενεργειακές κοινότητες

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) διοργανώνει διαδικτυακή συνάντηση προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι στην Ελλάδα, πολίτες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ενεργειακές κοινότητες, τοπικές αρχές και επιχειρήσεις κ.α., να ενημερωθούν για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων τεχνικής υποστήριξης από το Energy Communities Repository.

Το Energy Communities Repository (ECR-πλατφόρμα υποστήριξης ενεργειακών κοινοτήτων) είναι μια πρωτοβουλία, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό να βοηθήσει τοπικούς φορείς (πολίτες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τοπικές αρχές και επιχειρήσεις) να αναπτύξουν και να προωθήσουν έργα καθαρής ενέργειας από ενεργειακές κοινότητες σε αστικές περιοχές, σε όλη την Ευρώπη.

Η πρωτοβουλία συμβάλλει σε μια δίκαιη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, η οποία υπαγορεύει στους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δρομολογήσει και μία δεύτερη πρωτοβουλία για την παροχή ειδικής στήριξης στις ενεργειακές κοινότητες σε αγροτικές περιοχές, το Rural Energy Communities Advisory Hub.

Το Energy Communities Repository (ECR) θα παρέχει τεχνική υποστήριξη σε ενεργειακές κοινότητες των οποίων οι δραστηριότητες είναι κατά κύριο λόγο σε αστικές περιοχές. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία/έργο κοινοτικής ενέργειας μπορεί να επωφεληθεί από την υποστήριξη του ECR μέσω:

  • Άμεσης τεχνικής βοήθειας από εμπειρογνώμονες, σε τουλάχιστον 25 ενεργειακές κοινότητες.
  • Εκδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο για τη βελτίωση των ικανοτήτων των ενδιαφερομένων. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Βουλγαρία, Ελλάδα, Τσεχία, Κροατία (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη), Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία Εσθονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία, στην εκάστοτε γλώσσα, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων τουλάχιστον 80 κοινοτήτων.
  • Ανταλλαγής εμπειριών (twinnings & peer-to-peer) σε συγκεκριμένα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές κοινότητες.
  • Διεξαγωγής webinars σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί διαδικτυακά (zoom). Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται προεγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZwrfuGpqzsvHtzJKa76Onw3xsSnjgTzHm1e

Ο τρίτος κύκλος υποβολής αιτήσεων για τεχνική υποστήριξη κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Πληροφορίες και υποβολή αίτησης

https://energy-communities-repository.ec.europa.eu/index_en

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Χαλανδρίου: Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2024: Από 2/7 έως 28/9

Ξεκινά στις 2 Ιουλίου η μεγαλύτερη γιορτή της πόλης, το Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης…

Ενδιαφέρουν 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πειραιάς: Μουσική εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στην πλατεία Κοραή

Μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση, γεμάτη νότες και μελωδίες, διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου από τις…

Ενδιαφέρουν 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σάμος: Η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και η τρίτη στη Μεσόγειο που αναγνωρίζεται ως TsunamiReady

Η πόλη της Σάμου αναγνωρίστηκε ως TsunamiReady, σε τελετή που διοργάνωσαν την Τετάρτη 19 Ιουνίου,…