Άρθρο Localit 20 Οκτωβρίου, 2021

Καμία παράταση στην διαδικασία ίδρυσης ιχθυο-βιομηχανικών ζωνών ζητά η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες

Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες με ανακοίνωσή της ζητά να μη δοθεί καμία παράταση στη διαδικασία ίδρυσης ιχθυο-βιομηχανικών ζωνών,  δηλώνει ότι  τυχόν έγκριση τέτοιας διάταξης θα συνιστά την πλέον εχθρική πράξη προς τους δήμους  και τους κατοίκους τους καλεί τους βουλευτές της χώρας  με την ψήφο τους να μπλοκάρουν μια τέτοια εξέλιξη που συνιστά την καταστροφή των περιοχών.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι  τα αιτήματά της παραμένουν ανικανοποίητα και υπογραμμίζει ότι «η Κυβέρνηση σήμερα είναι έτοιμη να εγκρίνει μια ακόμα παράταση της προθεσμίας ίδρυσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) , δίνοντας νέο «φιλί ζωής» στις εταιρίες του κλάδου που επί 10 χρόνια δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις περιβαλλοντικές και αδειοδοτικές προϋποθέσεις που οι ίδιες έχουν ορίσει». «Μπροστά στο φάσμα αυτό, σημειώνει, η διάσωση ή η καταστροφή των περιοχών μας εξαρτάται απόλυτα από τους βουλευτές της σημερινής Βουλής, η αρνητική ψήφος των οποίων σε μια τέτοια διάταξη αποτελεί την μοναδική θεσμική πράξη που έχουν αρμοδιότητα να κάνουν για να μπλοκάρουν την καταστροφή των περιοχών μας και την μοναδική στιγμή στην κοινοβουλευτική τους καριέρα που θα αποκαλυφθεί η πραγματική τους στάση στην συγκεκριμένη υπόθεση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της  Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες:

Όπως είναι γνωστό, με το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών», το οποίο εγκρίθηκε με Κ.Υ.Α. στις 4.11.2011, νομιμοποιήθηκε η παράνομη χωροθέτηση όλων των υφιστάμενων έως τότε ιχθυοτροφείων στην χώρα μας, και προβλέφθηκε ότι στις ίδιες περιοχές θα έπρεπε εντός 5 ετών να δημιουργηθούν Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), δηλαδή τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες βιομηχανικές ζώνες εντατικής παραγωγής που θα διοικούνται από τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας. Στις 30.12.2015 η παραπάνω προθεσμία παρατάθηκε κατά 3 έτη με Π.Ν.Π., ενώ με το Ν.4638/2019 (ά.14) παρατάθηκε για 2 ακόμα έτη, δηλαδή έως τις 4.11.2021.

 

Είναι επίσης γνωστό ότι το «Χωροταξικό» συντάχθηκε με επιμέλεια των ίδιων των εταιριών ιχθυοκαλλιέργειας και προσφέρθηκε ως δωρεά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο το θεσμοθέτησε χωρίς προηγουμένως να έχει θεσμοθετήσει Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον θαλάσσιο χώρο, παραβιάζοντας έτσι τους στοιχειώδεις κανόνες της λογικής και της χωροταξίας, αλλά και τις υποχρεώσεις της χώρας προς την Ε.Ε. Επιπλέον, σε πλήρη αντιδιαστολή με τον προνομιακό ρόλο των εταιριών του κλάδου, ο σχετικός σχεδιασμός καθορίστηκε και υλοποιείται εν κρυπτώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η σύμφωνη γνώμη της οποίας δεν είναι αναγκαία ούτε για την αδειοδότηση των Π.Ο.Α.Υ., ούτε για την αδειοδότηση επί μέρους μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Σημειώνεται ότι οι εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που έχουν λάβει διαχρονικά, επιβάρυναν κατά την περίοδο των Μνημονίων το τραπεζικό σύστημα με χρέη της τάξης του 1δις και σήμερα ελέγχονται στην πλειοψηφία τους από μόλις δύο πολυεθνικά fund.

Αντιδρώντας στην αδιανόητη αυτή κατάσταση, παράκτιοι Δήμοι, Σύλλογοι και άλλοι φορείς, σύστησαν το 2011 την «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες», απαιτώντας την αναστολή κάθε διαδικασίας αδειοδότησης Π.Ο.Α.Υ. μέχρι: 1) να θεσμοθετηθεί Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την θάλασσα και 2) να προβλεφθεί ως αναγκαία η σύμφωνη γνώμη της Τ.Α. σε κάθε διαδικασία αδειοδότησης. Αυτές τις κατευθύνσεις ορίζει άλλωστε η περιβόητη «Έκθεση Πισσαρίδη», ενώ σε αυτό ακριβώς το πνεύμα ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην ομιλία του στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης στην Μασσαλία. (βλ. https://primeminister.gr/2021/09/03/27339)

Παρ’ όλα αυτά, τα αιτήματα της Επιτροπής παραμένουν ανικανοποίητα και η Κυβέρνηση σήμερα είναι έτοιμη να εγκρίνει μια ακόμα παράταση της προθεσμίας ίδρυσης των Π.Ο.Α.Υ., δίνοντας νέο «φιλί ζωής» στις εταιρίες του κλάδου που επί 10 χρόνια δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις περιβαλλοντικές και αδειοδοτικές προϋποθέσεις που οι ίδιες έχουν ορίσει. Μπροστά στο φάσμα αυτό, η διάσωση ή η καταστροφή των περιοχών μας εξαρτάται απόλυτα από τους βουλευτές της σημερινής Βουλής, η αρνητική ψήφος των οποίων σε μια τέτοια διάταξη αποτελεί την μοναδική θεσμική πράξη που έχουν αρμοδιότητα να κάνουν για να μπλοκάρουν την καταστροφή των περιοχών μας και την μοναδική στιγμή στην κοινοβουλευτική τους καριέρα που θα αποκαλυφθεί η πραγματική τους στάση στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Από την μεριά μας, ως εκπρόσωποι των περιοχών που κάνουν αγώνα ζωής ή θανάτου για την αποτροπή της βιομηχανοποίησής τους, δηλώνουμε ότι τυχόν έγκριση τέτοιας διάταξης θα συνιστά την πλέον εχθρική πράξη προς τους Δήμους μας και τους κατοίκους τους η οποία θα διαχωρίσει τους εχθρούς από τους φίλους.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 07 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πάτρα: Ελιές από κοινόχρηστους χώρους μαζεύει ο Δήμος- Στις κοινωνικές δομές και τους παιδικούς σταθμούς το λάδι

Ελιές από τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους των ορίων του, μαζεύει ο Δήμος…

Ρεπορτάζ 07 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Ομόφωνο ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για το σχεδιασμό του υπ. Περιβάλλοντος για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Ομόφωνο ψήφισμα εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Χανίων αναφορικά με το σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος για…

Ρεπορτάζ 07 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χαλκίδα: Ολοκληρώνεται το Ψηφιακό Παρατηρητήριο υποστήριξης της επιχειρηματικότητας

Ολοκληρώνεται, η δημιουργία του Ψηφιακού Παρατηρητηρίου Υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στις νέες συνθήκες της αγοράς και…