24 Φεβρουαρίου, 2022

«Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα συντροφιάς, με απόδοση των αναγκαίων πόρων προς τους Δήμους, για να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους.

Άμεση κοινή παρέμβαση ΚΕΔΕ – ΠΕΣΥΔΑΠ, για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων στην Σπάρτη».

 

Οι Δήμοι έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν να τα καταφέρνουν ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, αρκεί να έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μέσα, για να ανταποκριθούν στις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που τους μεταφέρονται.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει διατυπώσει την άποψη πως η διαχείριση των ζώων συντροφιάς αποτελεί άλλη μία αρμοδιότητα που περιήλθε στους Δήμους, χωρίς ποτέ να συνοδευτεί τους απαραίτητους πόρους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να μην μπορούν εκ των πραγμάτων να διασφαλιστούν σε πολλές περιπτώσεις καλές συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα, όπως συνέβη πρόσφατα στην περίπτωση του Δήμου Σπάρτης. Αφετέρου, να βρίσκονται αντιμέτωποι με το νόμο και να ταλαιπωρούνται αιρετοί εκπρόσωποι των Δήμων που έχουν επωμιστεί ακόμη μια ευθύνη χωρίς να τους έχει εξασφαλιστεί επαρκώς η δυνατότητα να την ασκήσουν.

Δεν πιστεύουμε πραγματικά πως υπάρχει στην Ελλάδα έστω κι ένας αιρετός εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού που να μην επιθυμεί τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τα ζώα συντροφιάς στο Δήμο του. Ούτε πιστεύουμε ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις, το έργο των οποίων αναγνωρίζουμε και στηρίζουμε διαχρονικά, είναι οι μόνες που ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση των συνθηκών αυτών.

Θεωρούμε ότι η συνεργασία Δήμων και φιλοζωικών οργανώσεων είναι απαραίτητη για την επίτευξη του κοινού μας στόχου και στο πλαίσιο αυτό, δεν εξυπηρετεί κανέναν η στοχοποίηση της αυτοδιοίκησης και των στελεχών της.

 

«Οι Δήμοι παίρνουν λεφτά για τα αδέσποτα»;

 

Όσον αφορά την οικονομική διάσταση του συγκεκριμένου ζητήματος, πρέπει να επισημάνουμε ότι:

  • To συνολικό ετήσιο ποσό που αποδίδεται στους 332 Δήμους για τα λειτουργικά έξοδα διαχείρισης των αδέσποτων είναι 000€, με το πραγματικό κόστος που οι Δήμοι πληρώνουν, να υπερβαίνει τα 10.000.000€.
  • To 2021 δεν αποδόθηκε στους Δήμους ούτε ένα ευρώ, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
  • Ο πρόσφατος νόμος 4830/2021, παρότι βρήκε την ΚΕΔΕ αντίθετη σε αρκετά σημεία του, εφόσον συνοδευτεί από τους απαραίτητους πόρους για δημιουργία σύγχρονων υποδομών και την κάλυψη του λειτουργικού τους κόστους, θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα αρχή, αν συνδυαστεί και με κάποιες διορθώσεις ως προς το περιεχόμενό του.
  • Πέραν όμως από τα χρήματα που πρέπει να δοθούν στους Δήμους, είναι αναγκαίο να υπάρξει και μια ριζική αλλαγή στη νοοτροπία των πολιτών, γιατί εκεί βρίσκεται και η «ρίζα» του προβλήματος. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει ο ισχυρός κρίκος μιας μεγάλης εκστρατείας ευαισθητοποίησης των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, σε συνεργασία με το Κεντρικό Κράτος και τις φιλοζωικές οργανώσεις.

 

Διάθεση από την ΚΕΔΕ 20.000€ προς τις φιλοζωικές οργανώσεις και τον Περιβαλλοντολογικό Σύνδεσμο Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ).

 

Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα συντροφιάς αναδεικνύει και το επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος μετά και το πρόσφατο περιστατικό κι αντιλαμβανόμενη την επιτακτικότατα για εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των ζώων συντροφιάς, προχωρά στην διάθεση –εφόσον απαιτηθεί- του ποσού των 20.000€ προς τις φιλοζωικές οργανώσεις και τον ΠΕΣΥΔΑΠ, σε δράσεις που θα αφορούν το Δήμο Σπάρτης προκειμένου να φροντίσουν, μαζί με τον Δήμο, για την άμεση ανακούφιση των αδέσποτων.

Παράλληλα, εκφράζουμε την ελπίδα ότι οι πόροι του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ , που πρόσφατα διασφαλίστηκαν για τη δημιουργία σύγχρονων καταφυγίων, θα μας αποδοθούν έγκαιρα, θα αξιοποιηθούν και θα συμβάλλουν στην προσπάθεια να διασφαλίσουμε σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε Δήμο, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα συντροφιάς.

 

Άμεση κοινή παρέμβαση ΚΕΔΕ – ΠΕΣΥΔΑΠ, για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων στην Σπάρτη.

 

Η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τον ΠΕΣΥΔΑΠ, απέστειλαν τρία (3) ειδικά ασθενοφόρα ζώων του συνδέσμου στη Σπάρτη, για την περίθαλψη των ζώων που χρήζουν άμεσης βοήθειας.

Ήδη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΠΕΣΥΔΑΠ, ο κ. Γ. Γουρδομιχάλης, μαζί με το έμπειρο προσωπικό του συνδέσμου και σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, περιθάλπουν τα τραυματισμένα ζώα.

Προηγήθηκε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία Σπάρτης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την ευκαιρία να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε την Πέμπτη…

Newsletter (top) ... 15 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αναβλήθηκε η εκδίκαση της προσφυγής ΚΕΔΕ και 165 δήμων στο ΣτΕ για τις 8 Οκτωβρίου 2024 για το τέλος ταφής – ΥΠΕΝ και ΕΟΑΝ δεν είχαν καταθέσει τις απόψεις τους

Αναβλήθηκε για τις 8 Οκτωβρίου 2024 η εκδίκαση της προσφυγής της ΚΕΔΕ και 164 δήμων…

Newsletter (middle) ... 14 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ημερίδα ΚΕΔΕ -ΕΕΤΑΑ για τους νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων

Λ. Κυρίζογλου: Πυξίδα για την οργανωμένη και αποτελεσματική λειτουργία των δήμων οι Οργανισμοί Εσωτερικών Υπηρεσιών…