Άρθρο Localit 23 Ιανουαρίου, 2023

Καλαμάτα: Χρηματοδότηση 8 εκατ. € για το έργο διαχείρισης της λυματολάσπης

Χρηματοδότηση ύψους 8 εκατ. €, εξασφάλισε ο Δήμος Καλαμάτας μέσω της ΔΕΥΑΚ, για την υλοποίηση του έργου διαχείρισης της λυματολάσπης.

Συγκεκριμένα , όπως ενημερώνει, εγκρίθηκε από τη Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, η Υπαγωγή Ωφελούμενων Φορέων στα Υποέργα «β. Αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού» και «γ. Υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος» της Δράσης «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες πόλεις»,  ενταγμένης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας .

Ο Δήμος Καλαμάτας -μέσω της ΔΕΥΑΚ -είχε υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για την υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων με τίτλο: «Μονάδα Ηλιακής Ξήρανσης ιλύος ΕΕΛ Καλαμάτας», προϋπολογισμού που αγγίζει τα 8.000.000 €.

Προβλέπεται η κατασκευή 4 ηλιακών ξηραντηρίων εντός του γηπέδου της ΕΕΛ Καλαμάτας, στη νότια πλευρά του γηπέδου. Η τροφοδότηση της ιλύος καθώς και η απομάκρυνση του τελικού προϊόντος θα γίνεται από την ίδια πλευρά (ανατολική) των ξηραντηρίων. H τροφοδότηση θα γίνεται αυτόματα με σύστημα μεταφορικών κοχλιών, ενώ  και η απομάκρυνση της ξηραμένης ιλύος θα γίνεται επίσης αυτόματα, μέσω συστήματος μεταφορικών κοχλιών εκτός του ξηραντηρίου.

Για την ηλιακή ξήρανση της ιλύος της ΕΕΛ Καλαμάτας προβλέπεται η κατασκευή:

  • Μονάδας υποδοχής αφυδατωμένης ιλύος
  • Ηλιακά ξηραντήρια
  • Μονάδα διάθεσης τελικού προϊόντος
  • Κτίριο Εξυπηρέτησης

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Θανάσης Βασιλόπουλος, με αφορμή τη θετική εξέλιξη για μία ακόμα διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας και οι διεκδικήσεις συνεχίζονται. Για τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας που υλοποιεί ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση 6.150.000 € για τη μεγάλη δεξαμενή στον Άι Γιάννη Καρβούνη, για την ενεργειακή αναβάθμιση της ΔΕΥΑΚ με προϋπολογισμό 2.800.000 €, το φωτοβολταϊκό που μπαίνουμε πάλι σε διαγωνιστική διαδικασία με προϋπολογισμό 1.400.000 €, ήρθε και η έγκριση για το πολύ μεγάλο έργο το οποίο είχαμε υποβάλλει και αφορά στη διαχείριση της λυματολάσπης, έργο προϋπολογισμού 8.000.000 €».

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος με την ολοκλήρωση του έργου η ΔΕΥΑ Καλαμάτας δεν θα χρειάζεται να μεταφέρει ετησίως 5.000 τόνους, αλλά θα τα διαχειρίζεται η ίδια με σύγχρονο τρόπο. «Είναι ένα πάρα πολύ σπουδαίο έργο, ένα έργο που το διεκδικούσε η ΔΕΥΑΚ από το 2010 και καταφέραμε μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και μια σωστή μελέτη να λάβουμε χρηματοδότηση και πλέον το επόμενο διάστημα θα τρέξει διαγωνιστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 20 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εκατό νέοι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων θα εγκατασταθούν στο Ηράκλειο

Τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης των 100 νέων  υπογείων κάδων στο Ηράκλειο,…

Βιώσιμες Πόλεις 16 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Επιμόρφωση στελεχών του Δήμου σε θέματα κλιματικής ουδετερότητας

Επιμόρφωση στελεχών του σε θέματα κλιματικής ουδετερότητας, υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων και η  e-trikala ΑΕ.…

Βιώσιμες Πόλεις 15 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ηράκλειο Αττικής: Επεκτείνεται το δίκτυο υπόγειων κάδων σε γειτονιές της πόλης

Νέα συστήματα υπόγειων κάδων συμβατικού απορρίμματος και ανακύκλωσης τοποθετεί αυτό το διάστημα σε τέσσερις γειτονιές…