Άρθρο Localit 23 Ιανουαρίου, 2023

Καλαμάτα: Χρηματοδότηση 8 εκατ. € για το έργο διαχείρισης της λυματολάσπης

Χρηματοδότηση ύψους 8 εκατ. €, εξασφάλισε ο Δήμος Καλαμάτας μέσω της ΔΕΥΑΚ, για την υλοποίηση του έργου διαχείρισης της λυματολάσπης.

Συγκεκριμένα , όπως ενημερώνει, εγκρίθηκε από τη Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, η Υπαγωγή Ωφελούμενων Φορέων στα Υποέργα «β. Αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού» και «γ. Υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος» της Δράσης «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες πόλεις»,  ενταγμένης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας .

Ο Δήμος Καλαμάτας -μέσω της ΔΕΥΑΚ -είχε υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για την υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων με τίτλο: «Μονάδα Ηλιακής Ξήρανσης ιλύος ΕΕΛ Καλαμάτας», προϋπολογισμού που αγγίζει τα 8.000.000 €.

Προβλέπεται η κατασκευή 4 ηλιακών ξηραντηρίων εντός του γηπέδου της ΕΕΛ Καλαμάτας, στη νότια πλευρά του γηπέδου. Η τροφοδότηση της ιλύος καθώς και η απομάκρυνση του τελικού προϊόντος θα γίνεται από την ίδια πλευρά (ανατολική) των ξηραντηρίων. H τροφοδότηση θα γίνεται αυτόματα με σύστημα μεταφορικών κοχλιών, ενώ  και η απομάκρυνση της ξηραμένης ιλύος θα γίνεται επίσης αυτόματα, μέσω συστήματος μεταφορικών κοχλιών εκτός του ξηραντηρίου.

Για την ηλιακή ξήρανση της ιλύος της ΕΕΛ Καλαμάτας προβλέπεται η κατασκευή:

  • Μονάδας υποδοχής αφυδατωμένης ιλύος
  • Ηλιακά ξηραντήρια
  • Μονάδα διάθεσης τελικού προϊόντος
  • Κτίριο Εξυπηρέτησης

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Θανάσης Βασιλόπουλος, με αφορμή τη θετική εξέλιξη για μία ακόμα διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας και οι διεκδικήσεις συνεχίζονται. Για τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας που υλοποιεί ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση 6.150.000 € για τη μεγάλη δεξαμενή στον Άι Γιάννη Καρβούνη, για την ενεργειακή αναβάθμιση της ΔΕΥΑΚ με προϋπολογισμό 2.800.000 €, το φωτοβολταϊκό που μπαίνουμε πάλι σε διαγωνιστική διαδικασία με προϋπολογισμό 1.400.000 €, ήρθε και η έγκριση για το πολύ μεγάλο έργο το οποίο είχαμε υποβάλλει και αφορά στη διαχείριση της λυματολάσπης, έργο προϋπολογισμού 8.000.000 €».

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος με την ολοκλήρωση του έργου η ΔΕΥΑ Καλαμάτας δεν θα χρειάζεται να μεταφέρει ετησίως 5.000 τόνους, αλλά θα τα διαχειρίζεται η ίδια με σύγχρονο τρόπο. «Είναι ένα πάρα πολύ σπουδαίο έργο, ένα έργο που το διεκδικούσε η ΔΕΥΑΚ από το 2010 και καταφέραμε μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και μια σωστή μελέτη να λάβουμε χρηματοδότηση και πλέον το επόμενο διάστημα θα τρέξει διαγωνιστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 28 Μαρτίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύμβαση για την εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας στην ύδρευση του Δήμου Ανωγείων

Στην εγκατάσταση Συστήματος Τηλεμετρίας με προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου διαρροών (τηλεέλεγχος – τηλεχειρισμός), στα…

Βιώσιμες Πόλεις 28 Μαρτίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ελληνικό-Αργυρούπολη: Κάλεσμα στους πολίτες για συμμετοχή στο πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης

Να συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης, καλεί τους πολίτες Ελληνικού-Αργυρούπολης, ο Δήμος. Οι ενδιαφερόμενοι…

Βιώσιμες Πόλεις 28 Μαρτίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γωνιές ανακύκλωσης αποκτά ο Δήμος Ελευσίνας

Στην δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης με πλήρη εξοπλισμό προχωρά ο Δήμος Ελευσίνας, μετά την ένταξη του…