Οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής θα αναπροσαρμοστούν ανάλογα τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών απαντώντας στις επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί από την ΚΕΔΕ αναφορικά με το ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση της ΝΕ Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Άμφισσα.
Στην εκδήλωση ο Κ. Πουλάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης, εστιάζοντας κυρίως στα θέματα της δημοκρατίας, της συμμετοχής των πολιτών, της διοικητικής αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ, της οικονομικής τους βιωσιμότητας, αλλά και της ανάδειξης των δήμων και των περιφερειών σε κεντρικούς πυλώνες της χάραξης και υλοποίησης της αναπτυξιακής στρατηγικής.
Απαντώντας ο κ. Πουλάκης στις επιφυλάξεις της ΚΕΔΕ, ότι δεν μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση χωρίς πόρους σημείωσε τα εξής:
«Πρώτον, όταν ψηφίστηκε ο «Καλλικράτης», προβλεπόταν υποτίθεται ότι η Αυτοδιοίκηση θα έπαιρνε επιπλέον 4 δισεκατομμύρια ευρώ, για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων. Κι όμως, ποτέ κανείς δεν είδε ούτε ένα ευρώ από αυτά τα χρήματα. Μόνο που τότε ήταν απλώς… Τρίτη, καθώς κανένας «γαλάζιος» ή «πράσινος» Δήμαρχος δεν μίλησε και δεν ζήτησε να πέσει η κυβέρνηση, όπως κάνουν τώρα.
Δεύτερον, η μεταρρύθμιση καθεαυτή, μέχρι στιγμής, δεν έχει στοιχίσει ούτε μισό ευρώ. Όλες οι επεξεργασίες έχουν γίνει με τη δουλειά των στελεχών του Υπουργείου, σε ώρες πολύ έξω από το ωράριό τους, με τη συνεργασία και ιδιωτών εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων, που επίσης δούλεψαν χωρίς καμία αποζημίωση. Και όλα αυτά, τη στιγμή που στο παρελθόν η λέξη μεταρρύθμιση ήταν πάντα συνώνυμο των εξωτερικών αναθέσεων, της παραγγελίας μελετών και πανάκριβου πληροφοριακού υλικού, συνήθως για το φαίνεσθαι.
Τρίτον, το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή για την περίοδο 2018-2021, αποτυπώνει τις προβλέψεις για τη χρηματοδότηση κάθε Υπουργείου και κάθε φορέα με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα. Είναι προφανές ότι – εάν οι επεξεργασίες μας καταλήξουν στην ανακατανομή των αρμοδιοτήτων – θα αναπροσαρμοστούν ανάλογα και οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής όπως γίνεται πάντα».
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Δελφών, Αθ. Παναγιωτόπουλο, παρουσία και των επτά αντιδημάρχων της περιοχής, με τους οποίους συζήτησε τόσο τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, όσο και τα ειδικότερα ζητήματα που απασχολούν το δήμο.